Wil je gaan wandelen in Zweden, of heb je een tripje naar Göteborg op de planning staan? Let dan even goed op. Rondom Göteborg zijn er veel prachtige wandelroutes en meerdaagse wandeltochten te vinden. Eentje die zeker het vermelden waard is, is Gotaleden. Super gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, niet al te zwaar, en ontzettend flexibel te plannen. En… genoeg leuke plekken onderweg om even te stoppen.

En hoe leuk is dit: wij gaan op pad met Hans Svensson, de bedenker en oprichter van deze wandelroute. Hij neemt ons mee op sleeptouw en zal ons onderweg van alles vertellen over Gotaleden en z’n beste tips met ons delen. Wij lopen twee etappes in één dag. We lopen ze dit keer in omgekeerde richting, omdat Hans ons komt ophalen bij het station van Floda. En omdat we de dag dan eindigen met een hapje en natuurlijk een biertje in een brouwerij.

Lees ook: REISVERSLAG | 3x de leukste wandelingen vanuit Göteborg in West-Zweden

Tijdens je wandeling zie je steeds de rivier. En op verschillende plekken kun je zwemmen!

Even de facts & figures…

De eerste etappe van Gotaleden start in de stad Göteborg en eindigt 9 etappes en 77 kilometer later in Alingsås. Het is geen zware of technisch moeilijke route en naast veel mooie natuur vind je onderweg ook veel plekken om even uit te rusten, te ontspannen, een lekker kopje koffie te drinken, heerlijk te eten en leuk te overnachten.

Het pad loopt voornamelijk door bossen en mooie natuurgebieden, met af en toe een klein stadje op de route.

De route is te herkennen aan de donkerblauwe markering en kruist soms andere wandelroutes

Over Gotaleden, een wandelroute vanuit Göteborg

Al wandelend vertelt Hans ons enthousiast over Gotaleden. De wandelroute bestaat officieel sinds 2019 en in die korte tijd is ‘ie al behoorlijk populair geworden. Dat komt volgens Hans omdat Gotaleden wordt beschreven als een wandelroute voor liefhebbers van het goede leven.

Voor mensen die houden van wandelen en de buitenlucht, maar ook van lekker eten en drinken en heerlijk ontspannen. Door gewoon een rustmomentje te pakken onderweg, maar ook om een lekkere duik in de rivier te nemen. We zijn benieuwd! We zien tijdens onze wandeling trouwens ook veel trailrunners, die deze route juist gebruiken voor nog wat meer sportiviteit.

Tijdens onze dagen in Zweden is er erg warm! Tijd voor een duik en een slok koud water uit de bijpassende Gotaleden-drinkfles

Een geweldig bereikbare en super flexibele route

Dan is er nog iets wat Hans geweldig heeft bedacht en wat deze route uniek maakt. Gotaleden is ontworpen met het idee dat alle start- en eindpunten van de wandelroute gemakkelijk bereikbaar zijn met de trein. Je hoeft dus niet onderweg te overnachten als je liever in bijvoorbeeld Göteborg blijft, of een andere vaste uitvalsbasis. Je reist dan snel en gemakkelijk heen en weer.

Bovendien zijn de etappes gemiddeld 10 kilometer lang, soms wat langer of wat korter dus. Dat maakt dat je per dag één, twee, of als je heel enthousiast bent zelfs drie etappes kunt lopen. Zo bepaal je dus helemaal zelf de lengte, intensiteit en duur van je wandelavontuur.

Elke etappe start of eindigt bij een treinstation

Bezoek The Tannery of blijf er zelfs overnachten!

Voordat we onze wandeling beginnen, neemt Hans ons mee naar The Tannery Club in Floda. The Tannery Club richt zich op buitenactiviteiten en gezelligheid, met allerlei sporten, maar ook loungeplekken. We maken kennis met Maja, de dochter van Hans, die net als haar vader dol is op natuur en gezond leven. Ze schreef al een kookboek met heerlijke gerechten, en we krijgen een exemplaar. In het Zweeds, maar dat is prima te begrijpen.

Er is een sauna met uitzicht op het natuurgebied en je kunt er op het dak ook overnachten in glampingtenten. Helaas staat dat voor ons niet op het programma, maar we zouden het absoluut aanraden als je een slaapplek zoekt tussen deze etappes. Let op: er zijn maar enkele tenten voor elk twee personen, dus boek vooraf! Floda ligt tussen de etappes 5 en 6.

Lees meer over The Tannery Club en glamping

Etappe 5 van Floda naar Lerum (omgekeerde richting)

Etappe 5 van de Gotaleden loopt officieel van Lerum naar Floda, maar wij lopen ‘m dus andersom en beginnen met het station van Floda. Het is een schilderachtige wandeling van 9,3 km langs de Säveån-rivier. Je doet er exclusief pauzes zo’n 2,5 uur over en je doorkruist deze etappe de weelderige loofbossen van het Säveån natuurreservaat. Je hebt vrijwel geen hoogteverschillen.

Onderweg kun je unieke flora en fauna zien, waaronder de genetisch unieke Säveå zalm, bevers, en misschien zelfs een eland. Het pad biedt een mix van grind- en bospaden, met af en toe een helling. Mis de werelds enige waterkracht aangedreven havermoutmolen bij Hillefors Grynkvarn niet.

De met waterkracht aangedreven havermoutmolen bij Hillefors Grynkvarn

Bekijk de gehele etappe

Etappe 4 van Lerum naar Jonsered (omgekeerde richting)

Ook Etappe 4, van Jonsered naar Lerum, lopen we dus andersom. Iets meer hoogtemeters hier, tijdens de wandeling van ongeveer 10 kilometer. Het kost je zo’n twee tot drie uur om de route af te laggen.

We starten in Lerum, nadat we hebben geluncht bij een gezellig tentje in het plaatsje. Lekker en ook snel, handig als je net als wij twee etappes op een dag loopt. Bovendien is het erg warm deze dagen, en Hans heeft ons al lekker gemaakt dat we onderweg kunnen zwemmen. En hij heeft gelijk! Heerlijk om even uit te rusten en natuurlijk af te koelen. Vergeet dus je zwemspullen niet!

We klimmen een stukje omhoog, waardoor we even later een prachtig uitzicht hebben over het water. Een stuk verderop eindigen we in Jonsered, om precies te zijn bij de Poppels Brouwerij.

Wij raden een lunch bij Hotel Aspenäs Herrgård aan. Wel reserveren!

Bekijk de gehele etappe

Plan een bezoekje aan Brouwerij Poppels

Als we aankomen bij Poppels, staat Mats Wahlström al op ons te wachten. Hij is de CEO van Poppels en zal ons meer vertellen over de brouwerij en een rondleiding geven. Maar hij snapt ook wel dat we er 20 kilometer wandelen op hebben zitten, dus we beginnen met een eigen gebrouwen biertje en lekker hapje.

Even later leren we dat Poppels Bryggeri in Jonsereds Fabriker een kleine, lokale brouwerij is die ondertussen de grootste biologische brouwerij van Zweden is geworden. Het bier wordt volgens alle principes van het ambacht gebrouwen en heeft een aantal prestigieuze prijzen gewonnen. Naast de brouwerij vind je Poppels Öl & Mat, waar we lekker gaan eten. En natuurlijk bij elke gang een biertje proeven dat perfect past bij wat we eten. Wat een topafsluiter dit!

Hoera, we hebben de twee etappes afgelegd! Tijd voor een biertje.

Plan jouw trip naar Göteborg en wandel Gotaleden

Enthousiast geworden? Dat snap ik! Göteborg is met het vliegtuig super snel en makkelijk bereikbaar. Het is een gezellige stad waar je je wel een paar dagen kunt vermaken, zeker als je uitstapjes plant om te gaan wandelen in de omgeving.

Ik wandelde niet alleen Gotaleden, maar ook nog andere wandelroutes in de buurt van de stad. Dat lees je hier: REISVERSLAG | 3x de leukste wandelingen vanuit Göteborg in West-Zweden.

Bekijk alle informatie over Gotaleden op de website van West-Zweden, of bekijk de etappes hier

Alle foto’s: Pauline van der Waal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.