Göteborg is een geweldige bestemming voor een combinatie stedentrip en natuur. Zelf wist ik niet dat er zoveel wandelmogelijkheden zijn rondom de stad, die je super makkelijk met het openbaar vervoer kunt bereiken. Eén van de etappes die we van de Bohusleden liepen, was binnen een kwartiertje bereikbaar met de tram! Zo kun je een heerlijke dag wandelen (en zwemmen in de vele meren!) en ’s avonds uit eten gaan in een hip en gezellig restaurant in de stad.

Een perfecte combinatie als je het mij vraagt en helemaal aan te passen aan je wensen. Zo verruilden we onze comfortabele hotelkamer ook een nachtje voor… een boomtent!

Lees ook: REISVERSLAG | 3x de leukste wandelingen vanuit Göteborg in West-Zweden

Heerlijk weer en wandelen door bos en langs water

Eerst even over de wandelroute Bohusleden

Bohusleden is een indrukwekkende wandelroute van 340 kilometer, verdeeld over 27 etappes, door een rijke verscheidenheid van landschappen. De route strekt zich uit van Lindome naar Strömstad en is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Onderweg kom je diverse hoogtepunten tegen, zoals de woeste schoonheid van de hoogste waterval van Bohuslän, Älgafallet, of de serene tuinen van Jonsered. Iets anders dat je niet mag missen is de historische pracht van Gunnebo House & Garden, waar wij dan ook zeker een stop maken.

Verder op de route kunnen avonturiers hun hart ophalen met uitdagende beklimmingen naar Getryggen voor adembenemende uitzichten, of de mysterieuze sfeer van Blacktjärn verkennen. De Bohusleden loopt door dichte bossen, langs glinsterende meren, en over heuvels. Onderweg heb je voldoende mogelijkheden voor een verfrissende duik of een rustmoment bij een van de vele schilderachtige plekjes. De route biedt niet alleen natuurlijke maar ook culturele rijkdommen, zoals historische locaties als het Bohus Fort.

Ben je op zoek naar wat toegankelijker paden, kies dan voor de etappes rond Göteborg. Zoek je juist uitdaging? Ga dan naar de meer afgelegen en ruige noordelijke etappes. Het belooft altijd een unieke ervaring te worden waarin de Scandinavische natuur centraal staat.

Volg de oranje route!

Wandelen rondom Göteborg

Er lopen meerdere meerdaagse wandelroutes rondom Göteborg, waar we er ook meerdere van uittesten deze trip. Onder andere lopen we dus twee etappes van de Bohusleden. Of nou ja, twee en nog wat extra, want etappe 6 is extra bijzonder. Halverwege buigen we namelijk af en volgen een aantal kilometers een andere route. Dat doen we omdat we gaan overnachten op een bijzondere plek: in een boomtent!

De volgende dag lopen we via een grotendeels andere route weer terug, om de oorspronkelijke etappe 6 weer op te pakken tot aan het eindpunt.

De eerste etappes beginnen vlakbij de stad en toch loop je middenin de natuur

Etappe 2 van Bohusleden start op 15 minuten met de tram

Om onze wandeling te starten, hoeven we niet ver. We pakken de tram om de hoek van ons hotel en een kwartiertje later zijn we er al. De natuur in, zo dicht bij de stad! De tweede etappe van de Bohusleden, van Skatås naar Stensjön, is een pittoreske tocht van zo’n 8 kilometer, die we aan het einde verlengen met een kilometer om naar Gunnebo House & Gardens te gaan.

De route voert ons door de bossen en langs het prachtige Norra Långevattnet. We hebben steeds prachtig uitzicht over het meer. Hier kan gezwommen en gekanood worden. Hier wandelen we nog verder, maar kort voor het einde van de tocht besluiten we om een verfrissende duik te nemen. Ik verwachtte zelf dat het water in Zweden behoorlijk koud zou zijn, maar niets was minder waar. Wat heerlijk! Heerlijk opgefrist lopen we het laatste stukje naar Gunnebo.

Bekijk Etappe 2 van Bohusleden van Skatås naar Stensjön

Veel verschillende wandelroutes hier

Lunch en bezoek aan Gunnebo House & Gardens

Gunnebo is een prachtig 18e-eeuws landgoed, met bijzondere gebouwen met een rijke geschiedenis en prachtig onderhouden tuinen. We krijgen een rondleiding en zien dan ook de eigen biologische moestuin, waar bijna alle ingrediënten van onze heerlijke lunch vandaan komen. We besluiten nog een poosje rond te kijken en nemen dan de bus terug naar de stad.

Oh ja, je kunt Gunnebo natuurlijk ook gemakkelijk bezoeken zonder dat je deze wandeling hebt afgelegd. Pak gewoon de bus vanuit Göteborg en je bent er zo.

Bekijk meer over Gunnebo House & Gardens

Het prachtige historische Gunnebo House & Gardens

Bekijk de route op de kaart

Etappe 6 doen we in twee delen

Etappe 6 van de Bohusleden is ongeveer 17 kilometer lang. Wij lopen de etappe in twee delen, omdat we vannacht in de boomtent zullen slapen, die niet op de route ligt en we dus een flinke detour voor maken. We beginnen vandaag bij Angereds Kyrka, ook weer vlakbij Göteborg. Dit keer kost het ons zo’n 20 minuten met de bus.

We beginnen over smalle wegen en fietspaden langs weiden en boerderijen. We zien veel schapen en paarden voordat we vervolgens de rivier Lärjeån oversteken en we het wildere Vättlefjäll natuurreservaat binnengaan. We wandelen door het bos, maar vooral veel langs meren en rotsachtige schiereilanden. We stoppen regelmatig voor een pauze en een frisse duik. Met flink wat van deze pauzes doen we ongeveer 4,5 uur over de wandeling van vandaag.

Steeds verder van de bewoonde wereld

Bekijk de route op de kaart

Route door de natuur

Overnachten in een boomtent

We wandelen het terrein op van Pevon Ecotourism, en waar we dat eerst nog een beetje een vreemde naam vinden, leren we al snel dat dat staat voor Pete en Yvonne, die het kamp runnen. Er zijn trekkershutten, mensen die zelf met een camper of tent zijn gekomen en dus drie tenten in de bomen. Pete laat de onze zien. We kunnen ons niet voorstellen dat dit erg comfortabel is, maar we hebben het mis!

Als we even later testen hoe we de tent in en uit moeten komen, proberen we ook maar gelijk hoe het ligt. En wat blijkt? Binnen no-time zijn we allebei heerlijk in slaap gewiegd! En het is nog lang niet donker…

Eerst is het nog tijd voor (alweer! Zei ik al dat het warm was deze dagen in Zweden?) een duik in het meer op een paar minuten afstand en ’s avonds gaan we barbecueën bij onze tent. Of nou ja, het worden burgers uit een pan met een gasstelletje, want door de warme en aanhoudende droogte is er brandgevaar. En brand willen we liever niet op ons geweten hebben. Ons diner smaakt er niet minder om.

Na afloop wandelen we nog even terug naar het meer voor een prachtige zonsondergang en kruipen daarna echt ons zwevende bed in. We slapen als een roos.

Ook in een boomtent slapen? Dat kan bij Pevon Ecoturism

En weer terug naar de bewoonde wereld

De volgende ochtend eten we ons heerlijke en uitgebreide ontbijt dat Pete voor ons heeft klaargemaakt. We pakken onze tas weer in en nadat we Pete en Yvonne uitgebreid hebben uitgezwaaid beginnen we aan de wandeling terug.

We lopen opnieuw door bossen en langs meren, maar het weer is vandaag helemaal omgeslagen. Geen zwempartijen dus. We eindigen vandaag bij Fort Bohus, een goed bewaard gebleven ruïne op een (schier)eiland in de rivier. Vanaf hier pakken we de bus weer terug naar Göteborg.

Prachtige zonsondergang

Bekijk de route op de kaart

Ga ook wandelen in West-Zweden

Lijkt wandelen vanuit Göteborg jou ook wel wat? Lees dan ook REISVERSLAG | 3x de leukste wandelingen vanuit Göteborg in West-Zweden. Voor meer informatie en vooral inspiratie over Bohusleden kijk je op de website.

Bekijk alle informatie over Bohusleden op de website van West-Zweden, of bekijk de etappes hier

Alle foto’s: Pauline van der Waal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.