Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Op vakantie in of in de buurt van St.Johann im Pongau in het SalzburgerLand? Dan hebben we een hele mooie wandeling voor je! De klim naar de top van de Hochgründeck is best een pittige (heen en terug zo’n 12 kilometer, en ruim 800 hoogtemeters omhoog en ook weer naar beneden), maar op de top heb je echt een waanzinnig 360-graden-uitzicht over 300 bergtoppen. Bovendien is een pauze bij het Heinrich-Kiener-Haus en een stop bij het kleine kappelletje een aanrader.

Meer weten? Reporters Peter en Pauline liepen deze wandeling als onderdeel van de Salzburger Summit Game.

Doe mee aan het Salzburger Gipfel Spiel

Populaire wandeling en niet voor niets

Sankt Johann in Pongau heet tegenwoordig ook wel Sankt Johann in Salzburg, om verwarring met het eveneens toeristische Sankt Johann in Tirol te voorkomen. Je kunt er heerlijk wandelen, maar wanneer je de inwoners vraagt naar hun meest favoriete wandeling, hoor je de meeste keren ‘Hochgründeck’! Een goede reden om deze hike te gaan doen.

Als we vertrekken hangt de mist nog halverwege de berg

Naar het startpunt net buiten Sankt Johann

De wandeling begint bij parkeerplaats Stein-Bauer. Stel je daar vooral geen enorme parkeerplaats bij voor. Als je de locatie zoekt op Google Maps moet je dat doen op basis van de straatnaam Talblickstrasse, want de parkeerplaats staat niet aangegeven.

Lopen vanuit het centrum van St. Johann kan ook, maar tel er dan nog wel een vijf kwartier bij op om bij het startpunt te komen. Wij logeren in Alpendorf, waarvandaan je in de winter de gondel het skigebied in pakt. Daarvandaan is lopen echt te ver, en bovendien via een niet zo interessante route. We starten daarom bij Stein-Bauer.

Uitzicht over Sankt Johann in Salzburg

Salzburger Summit Game (Salzburger Gipfel Spiel)

Vanaf het startpunt van de wandeling wordt de wandeling duidelijk aangegeven met bordjes. Bovendien is de route niet erg ingewikkeld en is de kans op verkeerd lopen klein. Al snel zien we de ‘aandenkens’ die je krijgt als je de top haalt van één van de toppen uit de Salzburger Summit Game (Salzburger Gipfel Spiel).

De Salzburger Summit Game gaat niet alleen over het beklimmen van bergen, maar ook over wat de bergen je kunnen vertellen. Weetjes, maar ook speciaal ontwikkelde bergrituelen maken je bewust van de bergen en de schoonheid van een indrukwekkend landschap.

Het spel is trouwens meer een challenge: beklim de zeven bergen van de zeven regio’s in de Salzburger Sportwelt: Flachau, Wagrain-Kleinarl, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben, Filzmoos en dus St. Johann.

Links de herkenbare gele bordjes die ons de weg wijzen, rechts de zeven toppen uit de Salzburger Summit Game

Hochgründeck in St. Johann: de genezer

Het Hochgründeck is een van de hoogste, beboste bergtoppen van Europa en al sinds mensenheugenis een plaats van rituelen. Daarom staat er in ons toerboekje dat we van het Gipfelspiel hebben: ‘loop stil door het bos omhoog de berg op en vind rust en kalmte. Het is een helende plek voor bezinning en om je batterijen weer op te laden. Bovendien vind je op je top instructies voor je eigen ritueel.’

We gaan op zoek!

In de Gipfelbox zit een tourboekje met alle routes en wetenswaardigheden

Wandeling omhoog met flink steile stukken

Maar voor het zover is, moeten we eerst nog 800 hoogtemeters bedwingen. De route loopt grotendeels door het bos, en ondanks dat dit een populaire wandelroute is, komen we maar weinig andere wandelaars tegen. De eerste helft hebben we regelmatig zicht op Sankt Johann, daarna kijk je over de berg de andere kant op, naar Wagrain.

Hoogtepunten in zicht!

Na ongeveer twee uur (met de nodige stops) zien we een bordje dat de weg wijst naar het Heinrich-Kiener-Haus. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten naar de berghut.

Maar we willen natuurlijk eerst naar de top, om te voorkomen dat we veel te lekker zitten op het terras en moeilijk weer in de benen komen. We slaan daarom bij de hut rechtsaf richting de kapel en de top.

Aankomst bij het Heinrich-Kiener-Haus

Bijzondere kapel op een bijzondere plek

Op een steenworp afstand zien we boven ons de kapel die bij de berghut hoort. Voluit heet de kapel de St. Vinzenz Friedenskirche en het is een bijzonder bouwwerk.

Het kerkje lijkt van een afstandje erg oud te zijn, maar niets is minder waar. De houten kerk werd van 2003 tot 2004 gebouwd naar een ontwerp en op initiatief van de herbergier Hermann Hinterholzl van het Heinrich-Kiener-Haus. Op 5 september 2004 wijdde aartsbisschop Alois Kothgasser de kerk in. De naam komt van de patroonheilige van houthakkers Vincent de Valencia.

Vlakbij de berghut zie je de privékapel

Bekijk de kapel van de St. Vinzenz Friedenskirche

De kerk is gebouwd op een ‘kraftplatz’, een plek in de bergen waar spirituele energie aanwezig is. De kerk is symbolisch ontworpen om de visie te weerspiegelen: alomvattende vrede tussen mensen van alle rassen en religies, in harmonie met de schepping.

Binnenin zijn de namen van de apostelen te zien in elke hoek van de kerk en je kunt er als je wilt een kaarsje aansteken. De Vredeskerk ligt ook aan de St. Rupert-pelgrimsroute Sankt Gilgen – Bischofshofen.

De bijzondere St. Vinzenz Friedenskirche

Nog een klein stukje door naar de top

Vanaf de kapel kun je een stukje verderop het topkruis van de Hochgündeck al zien. Er staan hier een stuk minder bomen dus we nemen genoeg tijd om de omgeving te bekijken en even later zijn we op de top.

Vanaf de kapel zie je het topkruis van de Hochgründeck al staan

Op de top van de Hochgründeck

En daar staan we dan, op 1.826 meter hoogte. Het hoogste punt van deze wandeling. We blijven hier een tijdje rondhangen op de bankjes om het uitzicht naar alle kanten te bekijken. Daarna dalen we in een minuut of 10 af richting de berghut. Het is tijd voor lunch!

Plan zeker een pauze in het Heinrich-Kiener-Haus

Het Heinrich Kienerhaus ligt op 1.800 m boven zeeniveau en is omgeven door alpenweiden op de Hochgründeck, een van de hoogste beboste bergen van Europa en bovendien één de mooiste panoramische bergen van Oostenrijk. Je hebt vanaf de top uitzicht over het Salzachdal met de Hochkönig, Tennengebirge- en Berchtesgadener Alpen, de Hohe Tauern met de Großglockner, en het Dachsteingebergte tot aan Karinthië.

Je ziet hier meer dan dan driehonderd bergtoppen en vooral de zonsopkomsten en zonsondergangen zijn hier prachtig. Niet voor niets is deze wandeling zowel bij de lokale bevolking als bij gasten razend populair. Je kunt ook overnachten in de hut. Verwacht geen enorme luxe, wel lekkere bergkost en een belevenis!

Heerlijk in de zon en mooi uitzicht op het terras

Lekkere bergkost en dan weer terug nar beneden

We eten een Käsejause en een soep, hier krijg je de authentieke Oostenrijkse bergkost. Heerlijk in de zon en ook hier met prachtig uitzicht en Sankt Johann ver weg in het dal. Na een koffie en vanzelfsprekend een schnapps van het huis wandelen we weer terug naar het startpunt.

En we zijn het helemaal eens: deze wandeling is zeker een aanrader. Doen dus, als je in Sankt Johann bent!

Op de Hochgründeck heb je uitzicht over ruim 300 bergtoppen

Zo werkt het als je ook het Gipfelspiel wilt spelen

  1. Koop je eigen Gipfelbox (korting met gastenkaart!) bij de VVV-kantoren van de Salzburger Sportwelt (ook bij sommige hotels verkrijgbaar. In de box zit je basisuitrusting met toerboekje, drinkbeker met karabijnhaak en kaart
  2. Je kunt de toppen in willekeurige volgorde beklimmen. Op de top plaats je een reliëfstempel in je boekje
  3. Als je die stempel laat ziet bij de VVV, krijg je een hanger voor aan je drinkbeker. Draag dit aan de buitenkant van je rugzak zodat andere topspelers je kunnen herkennen!
  4. Op de bergtoppen vind je bij de stempel ook meer informatie over de betreffende berg en een ritueel. Laat je inspireren!
  5. Als je alle zeven bergen hebt beklommen, krijg je nog een leuke verrassing. Haal ze op bij een van de VVV-kantoren.
De gipfelbox op de gipfel 🙂

Meer over Sankt Johann in Salzburg

In Sankt Johann kom je heerlijk tot rust en geniet je van de lente tot de herfst van mooie wandeltochten. Ook voor kinderen zijn hier veel opties, waarmee St. Johann een heerlijke bestemming is voor het hele gezin.

Je komt er vanuit Nederland gemakkelijk met de auto (ongeveer 1.000 kilometer vanaf Utrecht), de trein (St. Johann im Pongau heeft een station) of met het vliegtuig (in de zomer vliegt Transavia 2x per week vanaf Amsterdam naar Salzburg, vanaf daar is het nog zo’n 40 minuten rijden of pak je de trein of bus).

Meer informatie over Sankt Johann in Salzburg, de route en de Salzburger Summit Game vind je op de website van Jo Salzburg

Op de top

Alle foto’s: Pauline van der Waal. Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door TVB St. Johann in Salzburg en SalzburgerLand

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer