In deel 1 van mijn reisverslag nam ik je eerder mee naar de trip die collega-reporter Patricia (namens Snowrepublic.nl) en ik maakten naar Edmonton en Jasper in Canada. Ik vertelde je wat je kunt ondernemen in Edmonton en gaf ik je praktische tips. Bovendien reisde je al mee naar Jasper. In dit deel neem ik je verder mee naar al het moois dat Jasper te bieden heeft. En dat is veel, dat beloof ik je!

Jasper: lopen door een bevroren rivierbedding

Vandaag staat de Maligne Canyon Ice Walk op het programma. Het is een 1,5 a 2 uur durende wandeling door de bevroren rivierbedding waar je kunt genieten van rots- en ijsformaties. Deze wandeling -die zo’n drie uur duurt- wordt georganiseerd door “Sundog Tours”. We worden door hen opgehaald bij het hotel en krijgen heerlijk warme laarzen met spikes eronder. Beide blijken noodzakelijk: de warmte om geen koude voeten te krijgen en de spikes om niet uit te glijden op het ijs waarop je loopt.

Na een kwartiertje rijden arriveren we bij de kloof. Onze gids geeft wat uitleg (we moeten straks een helm op) en langzaam lopen we richting de canyon. Eenmaal daar aangekomen gaat de gids vooruit om de omstandigheden te verkennen. Is het veilig genoeg? Al snel krijgen we groen licht en volgen we de gids. Maar dan…. Krak……even lijkt het of we door het ijs zakken. Dat gebeurt ook een beetje, maar het is niet gevaarlijk.

En zo banen we ons een weg door de bevroren restanten van de rivier. Volgens onze gids is dit de mooiste tijd van het jaar om hier te lopen. We geloven hem meteen, want we kijken onze ogen uit. Prachtige ijspegels, mooie ijsformaties en indrukwekkende rotsen. Eén van de ijsformaties lijkt zelfs wel een persoon, een vrouw. Ze wordt dan ook liefkozend “Queen” genoemd. Ik kan me er iets bij voorstellen.

Als we aan het einde van de canyon zijn gekomen omdat we niet verder kunnen, lopen we dezelfde weg weer terug. Het is soms glibberen en glijden, maar het is bovenal spannend en prachtig. Veel te snel naar mijn zin lopen we de canyon weer uit en zijn we bij het busje.

IJsformaties in Maligne Canyon. Ik kan hier uren naar kijken…..


Jasper: sleeën met echte husky’s

Als je winterse activiteiten wilt ondernemen in Canada mag een huskytocht natuurlijk niet ontbreken. In het Jasper National Park is het niet toegestaan om met husky’s te sleeën vanwege de bescherming van de lokale flora en fauna. Dus reden we ervoor naar, op slechts 1,5 uur rijden, British Columbia. Daar staat Talyor, de bazin van de honden, al op ons te wachten. Ze installeert de slee en laadt één voor één de honden uit.

Het zijn Alaskan husky’s die gefokt zijn om een slee door de sneeuw te trekken. De vers gevallen sneeuw maakt dat de honden nog enthousiaster zijn dan anders. Taylor legt uit: “De blonde hond die vooraan ingespannen wordt is de leider van de roedel. Zij bepaalt het tempo en wil graag weten welke honden er nog meer meegaan”.

Als alle acht honden hun plekje voor de slee hebben ingenomen geeft Taylor nog een korte instructie. Want één van ons mag samen met Taylor achterop de slee gaan staan, terwijl de ander warm ingepakt in de slee mag zitten. “Met één been moet je soms meesteppen als het heuvelopwaarts gaat”, legt ze uit. “En als we wisselen van plek dan moet één van ons met beide voeten op de rem staan. Anders gaan de honden er gewoon vandoor en moeten we iemand achterlaten”, zegt ze lachend.  

Dan is het tijd om te vertrekken. De honden beginnen te trekken en zijn super enthousiast. Het gevoel is magisch. Ze rennen de benen uit hun lijf en hebben er super veel plezier in terwijl de slee over de verse sneeuw glijdt. Taylor vertelt ons ondertussen van alles over de verzorging, het fokken en hoe ze bepalen of een hond geschikt is voor het trekken van de slee.

Ondertussen genieten we van het prachtige landschap om ons heen: wit besneeuwde bomen, verse sneeuw op de grond en behalve wij is er helemaal niemand. Hoewel dat maar betrekkelijk is, want Taylor wijst ons op dierensporen in de sneeuw. “Die zijn van coyotes”, zegt ze. We zien ze alleen niet.

Veel te snel naar onze zin komt er een einde aan de tocht en zijn we weer terug bij het beginpunt. Taylor trakteert ons op koekjes en warme chocomelk terwijl de honden kippenwater krijgen. Dan is het tijd om in te laden en weer richting Alberta te rijden. Wat een ervaring was dit!

Jasper: prachtige meren

In het National Park en in de omgeving van Jasper zijn diverse meren te vinden, waaronder Pyramid Lake en Patricia Lake. Beide liggen op nog geen 10 minuten rijden vanaf Jasper. Momenteel zijn alle meren volledig dicht gevroren, maar in de zomer kun je er heerlijk genieten van het water, maar ook van de mooie wandelingen die je erom heen kunt maken. Met een collega-reporter die Patricia heet, moeten we natuurlijk even het bord van Patricia Lake fotograferen.

Jasper: nog mooiere watervallen

Waar water is, zijn vaak ook watervallen. Natuurlijk zijn die er ook in Jasper. Wij bezochten de Athabasca waterval die grotendeels bevroren was. Zeg nou zelf: mooier bestaat toch bijna niet? Ook daar kun je prachtige hikes maken!



Jasper: skiën in Marmot Basin

Veel Nederlanders kennen de skigebieden van Whistler en Banff, maar die van Marmot Basin doet hier zeker niet voor onder. Op slechts 20 autominuten van Jasper ligt dit fraaie skigebied. De weg ernaar toe is besneeuwd, maar we nemen de bochten met speels gemak en als we aankomen doemt het hoofdgebouw al op. We parkeren de auto bij één van de vier enorme -gratis- parkeerplaatsen. Daarvandaan kun je meteen de piste op.

Als we onze uitrusting hebben opgehaald bij de verhuur proberen we eerst een makkelijke piste. Hier in Canada verloopt de kleurcodering van de pistes net even anders dan je gewend bent in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Blauwe pistes worden hier aangeduid met groen, en rode pistes zijn hier blauw. Zwart is zwart, maar ze maken daarbij ook nog eens een extra onderscheid door de moeilijke(re) zwarte pistes als “diamond” aan te duiden. Het gebied kent een lang seizoen: de liften openen al eind november en gaan vaak pas eind mei weer dicht.

Bunny Hop

In Marmot Basis kun je ook off-piste skiën, als je maar binnen het gebied blijft. Veel van die off-piste gaat ook tussen de naaldbomen door. Je kunt hier in totaal 91 afdalingen afstrepen. De pistes liggen veelal naast elkaar, maar je kunt ook een tocht door het gebied maken omdat je ook tussen de pistes mag skiën. Men spreekt hier daarom niet van pistekilometers, omdat je dus tochten door het hele gebied kunt maken. Ook grappig: elke lift en elke afdaling heeft een eigen naam. Zo kun je je ineens bevinden op een zwarte piste die “Holy Guacamole” heet, of een groene “Bunny Hop”.

De eerste piste gaat als een speer. Heerlijk! Het is lekker rustig in Marmot Basin, dus wachttijden bij de lift kennen ze hier niet. We doen dezelfde piste nog een keer. Heerlijk zeg! En ja, het is nog steeds extreem koud. Na een paar afdalingen warmen we even op in het restaurant onderaan de piste met een warme chocomelk. Daarna verkennen we de rest van het gebied: mooie, brede pistes voor ieder wat wils. Je skiet grotendeels tussen de bomen door. De liften hier zijn vooral stoeltjesliften. Opwarmen kan in het restaurant onderaan de piste of in een van de chalets op de pistes.

Na het bezoek aan Marmot Basin is het tijd om onze spullen in te pakken. We rijden de 350 kilometer weer terug naar het vliegveld van Edmonton. Onze KLM vlucht is keurig op tijd en in 8 uur vliegen we weer terug. Nog nagenietend van deze fantastische reis.

Marmot Basin, het skigebied in Jasper National Park, is deze winter 2024/2025 gewoon weer open. Ondanks de bosbranden van afgelopen zomer, is het skigebied volledig intact gebleven. Ook het stadje Jasper, die als toegangspoort dient tot Marmot Basin, zijn de meeste faciliteiten weer beschikbaar voor toeristen. Toeristen zijn dan ook van harte welkom: je kunt dus zonder zorgen je vakantie plannen in deze regio.

Conclusie

Woorden schieten eigenlijk te kort om te omschrijven hoe heerlijk wij het in zowel Edmonton als Jasper hebben gehad. De ontspannen sfeer die er heerst is iets wat ons direct opviel en dat gevoel is niet weggegaan. Of het nou op de (snel)weg is, of in het hotel of in de winkels: de mensen zijn super vriendelijk en steeds bereid je te helpen of je vragen te beantwoorden.

Onmogelijk om te kiezen

Edmonton is echt een onontdekte parel; combineer de stad met z’n leuke winkeltjes, restaurantjes en koffiezaakjes met het natuurschoon dat erg dichtbij is. Het natuurschoon van Jasper en Jasper National Park is verpletterend mooi. Er is zoveel moois te zien en te doen dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt. Wij waren er in de winter, maar de zomer zal ongetwijfeld ook veel moois in petto hebben.

Persoonlijk vond ik de wandeling door de Maligne Canyon één van de hoogtepunten van deze trip. Maar ook de huskytocht door de stilte en ongereptheid van het bos én natuurlijk het skiën en snowboarden in het super mooie skigebied van Marmot Basin. Ik kan gewoon niet kiezen….

Ervaar het zelf

Ik kan je alleen maar aanraden om zélf eens dit gedeelte van Canada te gaan ontdekken. Combineer dan een paar dagen Edmonton met Jasper National Park en je hebt al het moois wat Alberta te bieden heeft te pakken. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om zelf ook eens dit avontuur te beleven.

ALLE INFORMATIE OP EEN RIJ

Wil je nog meer weten over Edmonton, kijk dan eens op de website van Explore Edmonton. Over alle evenementen/festivals en meer informatie over Jasper kun je terecht bij Tourism Jasper

Wij boekten de heerlijke hondenslee tocht via Cold Fire Creeek Dogsledding. Via Sundog Tours deden wij de onvergetelijke Ice Walk in Maligne Canyon. 

Zelf een volledige pakketreis boeken naar Edmonton en Jasper bij een van de aangesloten reisorganisaties? Of over de bestemmingen? De website van Edmonton-Jasper.nl geeft je alle informatie die je nodig hebt.

Foto’s: Saskia Smulders & Patricia Christiani

Lees hier het eerste deel van het verslag over onze reis naar Edmonton en Jasper.

!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.