Het stond al jarenlang op mijn wensenlijstje: het noorderlicht zien! Eerder had ik in IJsland geen geluk (oké, het was er ook niet helemaal de tijd voor) en een paar maanden geleden kreeg ik een héél klein voorproefje tijdens een wintersport in Zweden. Maar als niemand me erop gewezen had dat die gloed in de verte toch écht het noorderlicht was en niet een verderop gelegen dorp, dan was het finaal aan me voorbij gegaan. Kortom: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Tijdens mijn reis naar Yukon in Canada had ik wel mazzel. En goed ook! Want het noorderlicht was super goed te zien. Bekijk onderstaande foto’s maar.

Meer weten over Yukon? Lees alle reisverslagen, fotoverslagen en artikelen over Yukon in Canada

Het schouwspel begint! Foto: Northern Tales

Even kort over het noorderlicht

Dat het noorderlicht gekleurde ‘flarden’ aan de hemel zijn, weet iedereen wel. Ook dat het meer plaatsvindt hoe dichter je richting de noordpool gaat. Maar hoe wordt het precies veroorzaakt? Het ontstaat door de interactie van de zonnewind – een stroom van geladen deeltjes afkomstig van de zon – met het magnetische veld van de aarde. Wanneer de zon op haar piek van energieproductie zit, schiet ze deze deeltjes de ruimte in. Na een reis van enkele dagen botsen deze deeltjes tegen het magnetische veld van de aarde, wat resulteert in het schitterende noorderlicht.

De meest waargenomen kleur is groen, maar ook kleuren als blauw, paars, roze en wit komt voor.

Yup, het noorderlicht! Foto: Northern Tales

Noorderlicht in Yukon, Canada tijdens de sterkste magnetische storm in 6 jaar

Natuurlijk stond vrijwel elke dag ‘noorderlicht-spotten’ op het programma, maar ja, je weet natuurlijk nooit zeker of en wanneer het fenomeen zich laat zien. Dat betekent dagelijks de aurora-app op je telefoon in de gaten houden of er kans is op het noorderlicht. En zo ja, in de auto springen om naar een donkere plek te rijden in de hoop het nog beter te kunnen zien.

Wat mooi! Foto: Northern Tales

Een tour met warme chocomel en goede tips

Daarnaast stond er ook een Noorderlicht Tour geboekt met Northern Tales. Een aanrader! Want niet alleen zijn er verwarmde hutten waar je een lekkere warme chocomel of thee kunt drinken, er zijn ook experts aanwezig die je helpen met je camerasettings om mooie foto’s te maken van het spektakel. En niet te vergeten: een kampvuur aan te steken zodat je marshmellows kunt roosteren.

Naast groen kleurt de hemel ook roze. Foto: Northern Tales

Pech, of eigenlijk heel veel geluk

Met de tour hadden we pech, wat vervolgens een groot geluk bleek te zijn. De tour stond eigenlijk op dag drie gepland, maar soms gaat er iets mis. De boeking niet goed doorgekomen. Balen, omdat we met vier lagen kleding al best een tijdje stonden te wachten tot we werden opgehaald. Er werd direct naar een oplossing gezocht. Of er zou een taxi ons alsnog komen halen, of we konden drie dagen later mee met een nieuwe tour. En dan zouden ze ons zéker komen halen, pinky promise!

Na een heel vluchtige blik op de aurora-app kozen we voor het laatste. De aurorascore van vandaag was namelijk 6/10. Die van vrijdag: 10/10! Hoe dat kwam? Door de sterkste magnetische storm in 6 jaar!

Foto: Northern Tales

Op naar een donkere plek

Hoewel de foto’s anders doen vermoeden, is het noorderlicht met het blote oog niet altijd even duidelijk te zien. Het is daarom belangrijk dat je naar een donkere plek gaat, waar je wel zoveel mogelijk zicht rondom hebt. Het licht danst namelijk door de lucht en is op verschillende plekken te zien.

Lekker bij het vuur! Foto: Pauline van der Waal

Even geduld en dan begint het schouwspel

Natuurlijk krijg je geen garantie. Het is zeker niet zo dat het noorderlicht dagelijks te zien is. Maar ons geduld wordt vanavond zeker niet op de proef gesteld. Al bij het eerste kopje thee zegt de gids dat het waarschijnlijk niet lang op zich laat wachten. En hij heeft gelijk!

Hup naar buiten, want daar komt het al! Foto: Pauline van der Waal

Foto’s, foto’s, foto’s. Maar vergeet niet te kijken!

Onze gids helpt ons met onze camerasettings. Maar eerlijk is eerlijk, moderne smartphones pikken het licht het beste op. Zorg voor een statief en je maakt prachtige foto’s. Het is verleidelijk om heel veel plaatjes te schieten, maar toch is gewoon achterover zitten en omhoog kijken even fantastisch.

Foto: Northern Tales

Nog heel even, en dan naar bed

Het noorderlicht komt meestal rond middernacht of later op. Voor je het weet is het dus middenin de nacht. We willen nog wel blijven, maar toch beginnen we langzaamaan moe te worden. We nemen nog een laatste kopje thee en gaan richting ons hotel.

Foto: Pauline van der Waal

Het noorderlicht danst!

Op foto’s niet te zien, maar op video gelukkig wel. Ik maakte dit korte filmpje om te laten zien hoe het licht langs de hemel beweegt. Het wordt afgespeeld op dubbel tempo.

Noorderlicht op 2x afspeelsnelheid

Wil jij ook op reis naar winters Yukon?

Je vindt meer informatie over deze bestemming op de website van Travel Yukon. Een vergelijkbare reis als ik maakte boek je via de volgende touroperators:

Lees ook mijn REISVERSLAG | In de winter naar ongerept en onontdekt Yukon in Canada.

Alle foto’s: Pauline van der Waal. Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Tourism Yukon. Kijk op Yukon – Larger than lifeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.