Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Sentiero del Ventrar | Hiken hoog boven het Gardameer

Een reisverhaal van Isabel de Bruyne

Het Gardameer is het grootste meer van Italië en vormt een bijzonder charmante vakantiebestemming. De bruisende stadjes aan de oever van het meer nodigen uit om al slenterend ontdekt te worden, terwijl de bergen rondom het meer lokken met uitdagende wandelpaden. Aan de oostelijke kant van het Gardameer typeert de Monte Baldo het landschap. De mooiste panorama’s vind je langsheen de Sentiero del Ventrar, een kort maar uitdagend wandelpad.

Hit the road, Jack

Na een stevig ontbijt zetten we koers naar de Monte Baldo. Onderweg zing ik mee met de vrolijkste deuntjes, terwijl mijn partner focust op de vele haarspeldbochten. We parkeren de wagen op de Zocchi Alti parking, een gratis parking net voorbij de bergpas Bocca di Navene. We zetten onze weg te voet verder en slaan aan de rechterkant een rotsachtig pad in, dat het begin van de sentiero del Ventrar vormt.

Sentiero del Ventrar
Dit bord duidt het begin van de ‘Sentiero del Ventrar’ aan. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Per Escursionisti Esperti – een tocht voor experts?

De sentiero del Ventrar staat geclasseerd als een EE-wandelpad (Escursionisti Esperti), wat betekent dat het voor gevorderde wandelaars is. Laat me dit wel even nuanceren. Het wandelpad is slechts een kilometer lang en kreeg deze classificatie vooral omdat het enige tredzekerheid vereist. Het gaat immers om een smal bergpad dat op sommige plaatsen vlak naast de afgrond loopt. Op deze plaatsen zijn er doorgaans staalkabels voorzien ter ondersteuning. De wandeling is best goed te doen (tenzij je hoogtevrees hebt natuurlijk).

Sentiero del Ventrar
Het rotsachtige bergpad loopt op sommige plaatsen vlak naast de afgrond. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Na elke bocht wordt het uitzicht op het Gardameer nog net dat tikkeltje beter.

Sentiero del Ventrar
Het uitzicht op het Gardameer vanaf de Sentiero del Ventrar. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)
Het uitzicht op het Gardameer vanaf de Sentiero del Ventrar
Het uitzicht op het Gardameer vanaf de Sentiero del Ventrar. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Flower power op de flanken van de Monte Baldo

Aan het uiteinde van het rotsachtige wandelpad kom je bij een overzichtsbord, hier eindigt in principe de Sentiero del Ventrar. Je hebt nu de keuze: ofwel keer je over hetzelfde pad terug, ofwel ga je nog wat hogerop. Wij kiezen voor de laatste optie en slaan linksaf (richting de funivia).

Overzichtsbord Monte Baldo
Na zo’n kilometer stappen kom je bij dit overzichtsbord. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

De groene flanken van de Monte Baldo steken af tegen de blauwe tinten van het Gardameer. Boven ons zweeft de ene na de andere parapenter voorbij.

Monte Baldo
Wandelen langs de groene flanken van de Monte Baldo. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

In de vroege zomermaanden kan je unieke flora aantreffen op de hoogvlaktes van de Monte Baldo. Een kleurrijk schouwspel hoog boven het Gardameer. We kunnen de bloemsoorten die hier in bloei staan niet op één hand tellen, van de doorsnee boterbloem tot wilde orchideeën. Instant happy worden we van al die flower power!

Flora Monte Baldo
In de vroege zomermaanden kan je unieke flora spotten op de Monte Baldo. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Na een korte klim bereiken we het bergstation van de kabelbaan Malcesine – Monte Baldo. Vervolgens nemen we het grindpad richting Bocca di Navene, dat ons zal terugleiden naar de parking. Voor we de levendige sfeer van het Gardameer terug opzoeken, genieten we nog even van het geluid van de rinkelende koebellen. Wat is het hier toch een machtige omgeving.

360° panorama vanuit de funivia

Wil je je liever niet met de auto verplaatsen? Geen probleem! Het is perfect mogelijk om een ritje met de kabellift te combineren met de Sentiero del Ventrar. Vanuit het stadje Malcesine, dat aan de oostelijke oever van het Gardameer ligt, kan je de kabellift nemen naar de Monte Baldo.

Al na enkele minuten bereik je het tussenstation in San Michele. De cabines die je vervolgens naar de top brengen, kunnen 80 personen dragen en draaien tijdens de rit langzaam om hun as. Een unieke ervaring! Praktische gegevens vind je op de website van de funivia.

Het bergstation van de kabelbaan is op een hoogte van 1760 meter gelegen en vormt meteen ook het startpunt van je rondwandeling. De aandachtige hiker zal merken dat de pijl ‘sentiero del Ventrar’ in twee richtingen staat. Het maakt eigenlijk niet uit in welke richting je de rondwandeling doet. Wil je dezelfde richting als mij uitgaan, kies dan voor het brede grindpad dat recht voor je ligt bij het verlaten van het bergstation.

Kabelbaan Malcesine - Monte Baldo
Het bergstation op de Monte Baldo. (Eigen foto: Isabel De Bruyne)

Details van de wandelroute

  • Startpunt: Zocchi Alti parking (de exacte coördinaten vind je terug op de website van Visit Trentino) OF het bergstation van de kabelbaan Malcesine – Monte Baldo
  • Type wandeling: rondwandeling
  • Hoogteverschil: 440 meter stijgen, 453 meter dalen
  • Lengte van de route: 5.4 kilometer

Lees hier alle verhalen en reistips over Italië 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer