Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Super lekker skiën in SkiWelt Wilder Kaiser Brixental

Een reisverhaal van Robert van Weperen | Fan van SkiWelt

De ANWB heeft een Top 10 samengesteld van Oostenrijkse wintersportplaatsen. Een lijst met louter skiparadijsjes, die het best gewaardeerd worden door Nederlandse skiërs. In deze Top 10 domineert skigebied Skiwelt Wilder Kaiser Brixental. Helemaal in zijn eentje is ze goed voor maar liefst twee van de tien beste skidorpen. Te weten de langelattenklassiekers Ellmau (820 – 1829 m.) en Westendorf (800 – 1892 m.). Skireporter Robert van Weperen koos strategisch – want midden in het skigeweld van Skiwelt – voor het lieflijke dorpje Hopfgarten.

Chersonissos

Vijftien jaar geleden boekte ik een skireis naar Westendorf voor ons hele, driekoppige gezin. We kozen voor dit skidorp omdat het een uitstekende plek zou zijn voor onze (toen nog) jonge zoon om te leren boarden. Want ruime keuze aan pistes én er zouden volop Nederlandssprekende instructeurs beschikbaar zijn om les te geven. Gunstig, want dan zou voor onze zoon het Duits – naast zijn vastgeklonken voetjes – geen extra belemmering vormen.

Lang geleden in Westendorf. Megapopulair bij Nederlanders. Zowel bij blije gezinnetjes als jongeren die minimaal één woord Frans beheersen: après-ski.

Wij, op onze beurt,  zouden er minstens zo lekker kunnen skiën. Wel was het even slikken, toen in de week voor ons vertrek de bestemming Westendorf in een Nederlandse krant werd afgefikt. Weinig genuanceerd werd ze weggezet als één groot lallend en brullend, après-ski feestdorp. Het Griekse Chersonissos zou een rustoord zijn, hierbij vergeleken.

westendorf: Met ware doodsverachting van de Choralpe knallen

In werkelijkheid bleek dat heel erg mee te vallen. Sterker: voor een braaf burgerlijk gezinnetje was Westendorf een schot in de roos. Pistes in alle kleuren: voor elk niveau. Variërend van gigantische vlakke stukken voor dralende debutanten tot diepzwarte, bloedverziekende pistes voor iedereen die met ware doodsverachting van de Choralpe wilde knallen. Verder was de sfeer heel ontspannen, waren de instructeurs super sympathiek en verbleven wij in een heerlijk, voordelig hotelletje (Hotel Bichlingerhof). Van enig feestgedruis hebben we (bijna helaas) niets gemerkt.

Het kleine, vriendelijke Hopfgarten heeft een kerk, een winkelstraat, enkele hotels en pensions. De meest vibrante plek hier is Cafe Röstguat dat zich onderscheidt met haar interieur en talloze koffie- en theesoorten.

Tijd voor een update

Afgelopen skiseizoen was het tijd voor een update en verkende ik het skigebied SkiWelt vanuit het dorp Hopfgarten, vlakbij Westendorf. Het fijne van Hopfgarten is dat je je nooit en te nimmer voor iets té uitbundige après-skisituaties hoeft te vrezen. Dat is immers niet de doelgroep waarop de Hopfgartenaren op mikken.

Alleen Landhaus Margarethe heeft zo’n glazen ‘tent’ waar skiërs nog even op een geslaagde dag proosten en af en toe een skischlager aanheffen. Voor de rest domineert de dorpse sfeer. En als je zoals wij – mijn vaste skimaatje en ik – in Sportresort Hohe Salve bivakeert, is er al helemáál geen ruimte voor liederlijke toestanden.

IN Sportresort Hohe Salve kun je gezellig je armen uit je lijf kunt TRX-en.

In dit sporthotel mag je je uitsluitend aan gezonde en sportieve gedachten en activiteiten te buiten gaan. Maar de voorzieningen zijn dan ook van zo’n niveau, dat je eindeloos chillen spontaan uit je hoofd laat. Naast een riant zwembad en uitstekende wellnessfaciliteiten is er een top notch sportschool ingericht. Hier kun je – al dan niet gesouffleerd door een personal trainer – je armen uit je lijf TRX-en. Of anders in de apparaten je skibenen zo heftig oppompen, dat je na afloop niet meer in je skibroek past.

De personal trainer van sporthotel Hohe Salve in ruststand. Als je je net iets minder wil uitsloven, dan is het binnen- en buitenzwembad een uitstekend alternatief..

Ook de keuken van sporthotel Hohe Salve heeft alle aandacht voor gezond waar het de gerechten betreft. Dat neemt niet weg dat je er wel degelijk een vers getapt biertje of mooi streekwijntje kunt bestellen.

Joekels van bergen

Maar kwamen we niet om te skiën? Zeker weten. Zodra we een slick setje carve-ski’s hebben laten aanmeten bij de Intersport, direct naast de lift, springen we in de cabine. Na een ritje met de Schernthannbahn (geopend in 2016) en de Foischingbahn staan we plots op 1627 m. hoogte. We schrikken bijna van het panorama: zo ver als onze ogen reiken, zien we joekels van bergen waarvan de scherpe randjes afgevlakt zijn door immense hoeveelheden poedersneeuw.

Hier staan we meteen ook naast een cultureel religieuze landmark: de Salvenkirche. Nou zijn we in ons skipak bepaald niet gekleed voor een stichtelijk uitstapje, maar één detail van dit bedevaartskerkje uit 1589 maakt het godshuis toch wel extreem bijzonder: de bewoners uit het dorp beweren dat als je een kater hebt, je met drie rondjes om de kerk weer kraakhelder in het hoofd bent. Kennelijk wordt er ook hier in kerkelijke kringen flink op losgelogen. En als het al waar is, moet je het heel aanpakken, want direct naast het bedehuis ligt een besneeuwde klif die je niet overleeft als je de waarschuwingsborden en het gammele hekje per ongeluk over het hoofd ziet.

klik, klik, op de latjes, handschoenen aan, helmpje strak…. en gáán.

Genoeg cultureel geklets, we gaan los, niets of niemand houdt ons meer tegen. De enige uitdaging is nog slechts de zwaartekracht die we optimaal moeten zien te combineren met de stand van onze latten en de welvingen van de piste. De snelheidsbegrenzer kan er af want de helm zit goed vastgesnoerd. En ook al is de laatste skivakantie alweer een tijdje geleden, na de eerste manoeuvres klimt het genieten pijlsnel richting standje ‘max.’.

Je kunt óók hors piste skiën of boarden. Maar check wel eerst even de mogelijke uitdagingen.

Hopfgarten, Brixen im Thale, Scheffau en Ellmau

Naast enkele zwarte pistes is het vooral rood en blauw dat de klok slaat rondom de Hohe Salve. Maar voor iedereen voor wie het nóg een tikje ruiger mag zijn – of juist milder – zijn er alternatieven te over. Immers de gebieden Hopfgarten, Brixen im Thale, Scheffau en Ellmau staan middels liften met elkaar in verbinding. Dus je kunt het zo blauw, rood of zwart voor de ogen krijgen als dat je knietjes en je techniek het toelaten. En net zo makkelijk kun je in de andere dorpen op de verschillende gondelbanen springen. Vanuit Westendorf bijvoorbeeld ‘lift’ je met het grootste gemak richting Gampenkogel. Eenmaal boven liggen alle populaire pistes, die sierlijk van deze top slingeren, aan de punten van je ski’s. Klaar om getemd te worden.

bij elke euro die je hier uitgeeft krijg je bakken kwaliteit, vriendelijkheid en aandacht op de koop toe.

Snelle skiliften brengen je weer op de toppen van de Wilder Kaiser.

Lang verhaal kort: het skiet hier allemaal even heerlijk. Het is nooit te druk, de liften gaan snel, de pistes zijn gevarieerd en de sneeuw is witter dan wit. Na een intensieve verkenning van drie dagen luidt onze conclusie: het is volkomen terecht dat dit gebied zo populair is onder Nederlanders. Want het is ook niet zo ver van huis en het is zeker niet zo schreeuwend duur als elders. En misschien nog wel belangrijker: bij elke euro die je uitgeeft krijg je bakken kwaliteit, vriendelijkheid en aandacht op de koop toe. Gratis en voor niets. Dat doen de Oostenrijkers – zeker in deze streek – echt fantastisch.

Uitgeput en hongerig

Hoe fijn dat is, merken we elke keer weer als we zogenaamd uitgeput en hongerig in de remmen gaan bij een Hütte of Berggasthof. Het kan er druk zijn, maar het bedienend personeel blijft allervriendelijkst en het is elke keer weer een klein wonder hoe snel de spijzen en het glaasjes wijn en bier ter tafel komen.

Na inpsanning volgt ontspanning. In Brixental zijn deze twee ‘spanningen’ volledigin balans.

Tot slot: Dit besneeuwde stukje Oostenrijk is prima per trein te bereiken, waarmee je milieuschade net iets minder groot is.Het duurt even – een goed boek en leuk gezelschap meenemen is aan te raden – maar je reist wel comfortabel en zorgeloos.


Meer informatie

Er naartoe

Per auto vanaf Utrecht is het 900 km tot Hopfgarten. Met de trein ben je ongeveer twaalf uur onderweg.


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer