Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Tour des Muverans, de perfecte huttentocht voor een lang weekend

Een reisverhaal van Mirjam Paauw

Met onze liefde voor bergsport gingen mijn vader (54) en ik (26) op zoek naar een vader-dochter huttentocht. Onze eisen waren: drie tot vier wandeldagen, een gemiddelde moeilijkheidsgraad, ongeveer 6-8 loopuren per dag, rijafstand van Utrecht en niet te vergeten: prachtige uitzichten. We hebben het internet afgestruind en kwamen uiteindelijk op de redelijk onbekende Tour des Muverans, een ontzettend mooie huttentocht door de Zwitserse Alpen.

Prachtige landschappen tijdens de Tour des Muverans.

Prachtige landschappen tijdens de Tour des Muverans. Eigen foto: Mirjam Paauw

Voorbereiding

Na het vinden van de huttentocht was het reserveren van hutten onze volgende uitdaging. Gelukkig hebben we kennissen die Frans spreken en voor ons de hutten hebben gebeld. Het mooie van de Tour des Muverans is dat je op verschillende plekken kunt ‘instappen’, zodat je de route op verschillende manieren kunt lopen. Doordat sommige hutten al vol zaten, konden we de route nog een paar keer omgooien om uiteindelijk tot onze planning te komen. 

Let’s go!

We rijden op vrijdagochtend om zes uur richting het Zwitserse Ovronnaz, waar we rond half vier de stoeltjeslift nemen naar Jorasse. We beseffen ons ook hoeveel geluk we hebben met het weer en de filevrije route, want het was een grote gok of we voor sluitingstijd van de stoeltjeslift in Ovronnaz aan zouden komen. Onze route per dag ziet er als volgt uit (tijd is inclusief pauzes): 

  1. Jorasse naar Cabane Rambert in 2 uur, 800 meter stijgen en 150 meter dalen 
  2. Cabane Rambert naar Refuge Giacomini in 8 uur, 700 meter stijgen en 1400 meter dalen
  3. Refuge Giacomini naar Cabane de la Tource in 9 uur, 1600 meter stijgen en 1100 meter dalen
  4. Cabane de la Tource naar Gîte Lui d’Août in 7 uur,  1000 meter stijgen en 1300 meter dalen
  5. Gîte Lui d’Août naar Jorasse in een half uur, op gelijke hoogte en we rijden richting Utrecht waar we aan het begin van de avond aankomen.  

Adembenemende uitzichten

De Tour des Muverans laat ons een grote diversiteit aan landschap zien. Elke dag lijkt het alsof we in een ander gebied lopen. De ene dag lopen we over rotsachtig landschap langs de sneeuw en de volgende dag lopen we door groene weide en langs felblauwe meren. Elke paar uur is anders, wat de mooiste uitzichten oplevert. Deze uitzichten in combinatie met het feit dat we bijna geen andere wandelaars tegenkomen maakt dat dit de perfecte huttentocht is voor een lang weekend. Weg uit de drukte en alleen maar genieten van deze prachtige landschappen. 

Uitzicht op Lac de Fully.

Uitzicht op Lac de Fully. Eigen foto: Mirjam Paauw

De hutten waar we slapen zijn van goede kwaliteit: prima bedden en het eten is heerlijk. Tijdens het eten is het erg gezellig en daarna duikt iedereen op tijd z’n bed in. Op de Tour de Muverans komen we voornamelijk Franssprekenden tegen, dus als je geen Frans spreekt moet je zorgen dat je een goed boek bij je hebt. 

De route wordt duidelijk aangegeven met gele bordjes.

De route wordt duidelijk aangegeven met gele bordjes. Eigen foto: Mirjam Paauw

De route staat duidelijk aangegeven en de geschatte wandeltijden op de bordjes komen redelijk overeen met de werkelijkheid. Maar let op: deze route is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op dag 3 en dag 4 zijn er behoorlijk wat momenten waarop het pad smal is en de afgrond diep. Het uitzicht op de Mont Blanc maakt op die momenten overigens veel goed. 

De Tour des Muverans is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.

De Tour des Muverans is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Eigen foto: Mirjam Paauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer