Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Tour des Muverans, de perfecte huttentocht voor een lang weekend

Een reisverhaal van Mirjam Paauw

Met onze liefde voor bergsport gingen mijn vader (54) en ik (26) op zoek naar een vader-dochter huttentocht. Onze eisen waren: drie tot vier wandeldagen, een gemiddelde moeilijkheidsgraad, ongeveer 6-8 loopuren per dag, rijafstand van Utrecht en niet te vergeten: prachtige uitzichten. We hebben het internet afgestruind en kwamen uiteindelijk op de redelijk onbekende Tour des Muverans, een ontzettend mooie huttentocht door de Zwitserse Alpen.

Prachtige landschappen tijdens de Tour des Muverans.

Prachtige landschappen tijdens de Tour des Muverans. Eigen foto: Mirjam Paauw

Voorbereiding

Na het vinden van de huttentocht was het reserveren van hutten onze volgende uitdaging. Gelukkig hebben we kennissen die Frans spreken en voor ons de hutten hebben gebeld. Het mooie van de Tour des Muverans is dat je op verschillende plekken kunt ‘instappen’, zodat je de route op verschillende manieren kunt lopen. Doordat sommige hutten al vol zaten, konden we de route nog een paar keer omgooien om uiteindelijk tot onze planning te komen. 

Let’s go!

We rijden op vrijdagochtend om zes uur richting het Zwitserse Ovronnaz, waar we rond half vier de stoeltjeslift nemen naar Jorasse. We beseffen ons ook hoeveel geluk we hebben met het weer en de filevrije route, want het was een grote gok of we voor sluitingstijd van de stoeltjeslift in Ovronnaz aan zouden komen. Onze route per dag ziet er als volgt uit (tijd is inclusief pauzes): 

  1. Jorasse naar Cabane Rambert in 2 uur, 800 meter stijgen en 150 meter dalen 
  2. Cabane Rambert naar Refuge Giacomini in 8 uur, 700 meter stijgen en 1400 meter dalen
  3. Refuge Giacomini naar Cabane de la Tource in 9 uur, 1600 meter stijgen en 1100 meter dalen
  4. Cabane de la Tource naar Gîte Lui d’Août in 7 uur,  1000 meter stijgen en 1300 meter dalen
  5. Gîte Lui d’Août naar Jorasse in een half uur, op gelijke hoogte en we rijden richting Utrecht waar we aan het begin van de avond aankomen.  

Adembenemende uitzichten

De Tour des Muverans laat ons een grote diversiteit aan landschap zien. Elke dag lijkt het alsof we in een ander gebied lopen. De ene dag lopen we over rotsachtig landschap langs de sneeuw en de volgende dag lopen we door groene weide en langs felblauwe meren. Elke paar uur is anders, wat de mooiste uitzichten oplevert. Deze uitzichten in combinatie met het feit dat we bijna geen andere wandelaars tegenkomen maakt dat dit de perfecte huttentocht is voor een lang weekend. Weg uit de drukte en alleen maar genieten van deze prachtige landschappen. 

Uitzicht op Lac de Fully.

Uitzicht op Lac de Fully. Eigen foto: Mirjam Paauw

De hutten waar we slapen zijn van goede kwaliteit: prima bedden en het eten is heerlijk. Tijdens het eten is het erg gezellig en daarna duikt iedereen op tijd z’n bed in. Op de Tour de Muverans komen we voornamelijk Franssprekenden tegen, dus als je geen Frans spreekt moet je zorgen dat je een goed boek bij je hebt. 

De route wordt duidelijk aangegeven met gele bordjes.

De route wordt duidelijk aangegeven met gele bordjes. Eigen foto: Mirjam Paauw

De route staat duidelijk aangegeven en de geschatte wandeltijden op de bordjes komen redelijk overeen met de werkelijkheid. Maar let op: deze route is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op dag 3 en dag 4 zijn er behoorlijk wat momenten waarop het pad smal is en de afgrond diep. Het uitzicht op de Mont Blanc maakt op die momenten overigens veel goed. 

De Tour des Muverans is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.

De Tour des Muverans is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Eigen foto: Mirjam Paauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer