Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Tour des Muverans, de perfecte huttentocht voor een lang weekend

Een reisverhaal van Mirjam Paauw

Met onze liefde voor bergsport gingen mijn vader (54) en ik (26) op zoek naar een vader-dochter huttentocht. Onze eisen waren: drie tot vier wandeldagen, een gemiddelde moeilijkheidsgraad, ongeveer 6-8 loopuren per dag, rijafstand van Utrecht en niet te vergeten: prachtige uitzichten. We hebben het internet afgestruind en kwamen uiteindelijk op de redelijk onbekende Tour des Muverans, een ontzettend mooie huttentocht door de Zwitserse Alpen.

Prachtige landschappen tijdens de Tour des Muverans.

Prachtige landschappen tijdens de Tour des Muverans. Eigen foto: Mirjam Paauw

Voorbereiding

Na het vinden van de huttentocht was het reserveren van hutten onze volgende uitdaging. Gelukkig hebben we kennissen die Frans spreken en voor ons de hutten hebben gebeld. Het mooie van de Tour des Muverans is dat je op verschillende plekken kunt ‘instappen’, zodat je de route op verschillende manieren kunt lopen. Doordat sommige hutten al vol zaten, konden we de route nog een paar keer omgooien om uiteindelijk tot onze planning te komen. 

Let’s go!

We rijden op vrijdagochtend om zes uur richting het Zwitserse Ovronnaz, waar we rond half vier de stoeltjeslift nemen naar Jorasse. We beseffen ons ook hoeveel geluk we hebben met het weer en de filevrije route, want het was een grote gok of we voor sluitingstijd van de stoeltjeslift in Ovronnaz aan zouden komen. Onze route per dag ziet er als volgt uit (tijd is inclusief pauzes): 

 1. Jorasse naar Cabane Rambert in 2 uur, 800 meter stijgen en 150 meter dalen 
 2. Cabane Rambert naar Refuge Giacomini in 8 uur, 700 meter stijgen en 1400 meter dalen
 3. Refuge Giacomini naar Cabane de la Tource in 9 uur, 1600 meter stijgen en 1100 meter dalen
 4. Cabane de la Tource naar Gîte Lui d’Août in 7 uur,  1000 meter stijgen en 1300 meter dalen
 5. Gîte Lui d’Août naar Jorasse in een half uur, op gelijke hoogte en we rijden richting Utrecht waar we aan het begin van de avond aankomen.  

Adembenemende uitzichten

De Tour des Muverans laat ons een grote diversiteit aan landschap zien. Elke dag lijkt het alsof we in een ander gebied lopen. De ene dag lopen we over rotsachtig landschap langs de sneeuw en de volgende dag lopen we door groene weide en langs felblauwe meren. Elke paar uur is anders, wat de mooiste uitzichten oplevert. Deze uitzichten in combinatie met het feit dat we bijna geen andere wandelaars tegenkomen maakt dat dit de perfecte huttentocht is voor een lang weekend. Weg uit de drukte en alleen maar genieten van deze prachtige landschappen. 

Uitzicht op Lac de Fully.

Uitzicht op Lac de Fully. Eigen foto: Mirjam Paauw

De hutten waar we slapen zijn van goede kwaliteit: prima bedden en het eten is heerlijk. Tijdens het eten is het erg gezellig en daarna duikt iedereen op tijd z’n bed in. Op de Tour de Muverans komen we voornamelijk Franssprekenden tegen, dus als je geen Frans spreekt moet je zorgen dat je een goed boek bij je hebt. 

De route wordt duidelijk aangegeven met gele bordjes.

De route wordt duidelijk aangegeven met gele bordjes. Eigen foto: Mirjam Paauw

De route staat duidelijk aangegeven en de geschatte wandeltijden op de bordjes komen redelijk overeen met de werkelijkheid. Maar let op: deze route is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op dag 3 en dag 4 zijn er behoorlijk wat momenten waarop het pad smal is en de afgrond diep. Het uitzicht op de Mont Blanc maakt op die momenten overigens veel goed. 

De Tour des Muverans is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.

De Tour des Muverans is minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Eigen foto: Mirjam Paauw

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “Tour des Muverans, de perfecte huttentocht voor een lang weekend”

 • Harmjan Mul
  16 oktober 2023 at 17:04

  Een andere variant:
  Vroeg vertrekken uit NL en dan s’middags nog van Pont de Nant naar Refuge Giacomini
  Refuge Giacomini – Cabane Rambert
  Cabane Rambert – Cabane du Fenestral (met optie om dan nog de Dent de Morcle te beklimmen, alpiene beklimming maar goed te doen)
  Cabane du Fenestral – La Tourche
  La Tourche – Pont de Nant. Ben je rond het middaguur bij Pont de Nant en dan kun je nog prima naar huis rijden.

  Zonder meer een zeer fraaie huttentocht. Hoogtevrees is inderdaad niet handig, vooral niet op het stuk tussen Demecre en La Tourche.

 • Michiel
  14 september 2023 at 16:39

  Dit is een zware variant, maar inderdaad: een lang weekend (plus twee reisdagen!) is voldoende. Iets kalmer aan is om naar Pont de Nant te rijden (ook geen kabelbaan-deadline), en dan de etappes: Derborence – Rambert – Demècre – La Tourche (met een “h” 😉 – Pont de Nant. Als je je goed/fit voelt sla je La Tourche voor overnachting over.
  Het uitzicht vanaf refuge Rambert is een van de beste die ik ken, moet het wel helder zijn natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer