Wandelvakantie op Gran Canaria

Wandelvakantie en trektocht op de GR131 in maart 2023. Gran Canaria is het decor van de Canary Hiking groepsreis. Een meerdaagse wandeltocht met een kleine groep gelijkgestemden. Ruim tachtig kilometer wandelplezier verdeeld over vier etappes. Wandelen van noord-west naar het zuiden. Echter zonder markeringen, want die zijn er gewoonweg niet.

Wandelvakantie.

Eerlijkheisdshalve moet ik zeggen dat mijn laatste ervaring met Gran Canaria er één was van zon, zee, strand en massatoerisme. Ik meen me te herinneren de hoofdstad van Gran Canaria, Las Palmas, evenals de toeristische trekpleister Maspalomas te hebben aangedaan. Las Palmas de Gran Canaria is in de eerste plaats de dichtstbevolkte stad van de Canarische Eilanden en in de tweede plaats een van de tien grootste steden van Spanje. Tandenknarsend dacht ik hier aan terug, de drukke overvolle stad en de uitpuilende toeristische resorts. Dit jaar zou ik veel mooiere herinneringen maken.

Gran Canaria is een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan. Het behoort tot Spanje, al ligt de noordwestkust van Afrika op ongeveer 150 kilometer afstand. Het eiland is van vulkanische oorsprong en heeft een diameter van vijftig kilometer. Je vindt hier stranden omringd door duingebieden, diepe ravijnen, valleien, imposante vulkanische rotsformaties en caldera’s, indrukwekkende kliffen. Zodoende wordt Gran Canaria ook wel het miniatuurcontinent genoemd.

De coördinaten (breedtegraad, lengtegraad) van Gran Canaria (middelpunt) ten behoeve van GPS zijn 27.95 (27°57’1.6002), -15.59 (-15°35’36.8412)

Ik kom aan op luchthaven van Gran Canaria, Las Palmas Airport, aan de oostkust van het eiland. Om vervolgens met een transfer naar Agaete aan de noordwestkust te worden gebracht. In Agaete is de volgende dag de officiële start van de GR131 trektocht. Een wandeltocht door de binnenlanden van Gran Canaria. Ver weg van het massatoerisme. Er heerst nervositeit. Het gerucht gaat dat we de eerste dag een heuse vertikale kilometer voorgeschoteld krijgen.

Wandelvakantie, etappe één

Vanuit de haven Puerto de las Nieves gaan de eerste acht kilometer bijna kaarsrecht omhoog, naar 1200 meter hoogte. We worden meteen gegrepen door de natuurlijke schoonheid van het andere Gran Canaria. Schitterende plekken volgen elkaar op. We stoppen regelmatig om de landschappen die zich voor onze ogen ontvouwen te aanschouwen. We lopen door het Parque Natural van Tamadaba. Een gebied dat door de Unesco tot Biosfeerreservaat verklaard is. Eindpunt van de dag is een klein bergdorp, Artenara. Daar komen we aan, na een dikke twintig kilometer. En wat denk je, hoeveel hoogtemeters?

Puerto de las Nieves is een vissersdorp in de gemeente Agaete aan de noordwestkust van Gran Canaria. De naam komt van het uitzicht dat men vanaf hier heeft op de in de winter met sneeuw bedekte top van de vulkaan Teide op Tenerife.

De tweede wandeldag

We mogen vandaag Van Artenara naar Tunte hiken. Een pittige wandeltocht. En een hele mooie! We lopen verder land inwaarts en passeren zo het hoogste punt van deze trektocht, evenals het middelpunt van Gran Canaria. Vervolgens zakt de route naar het zuiden af. Tijdens deze hike lopen we door het dorp Cruz de Tejeda. Ver in de binnenlanden en diep tussen ravijnen verscholen. gelegen op een kruising van drie doorgaande wegen. Hierdoor heerst er een gezellige drukte met dagtoeristen. Dat is voor ons wel even wennen na uren van rust toen we praktisch alleen aan het wandelen waren.

Als we op een bergkam op hoogte aankomen slaat het weer om, zoals dat ploseling kan gebeuren in de bergen. De afdaling naar San Bartolomé de Tirajana is in de mist waardoor we aan de ene kant de prachtige vergezichten missen, maar aan de ander kant een waar avontuur beleven. Namelijk een enorm steile afdaling in een door mist gehuld decor als die van een horrorfilm. Van 1700 meter naar 900 meter dalen. Waren het op dag één de kuiten die het zwaar hadden, vandaag draaien de bovenbenen en knieën overuren. Afstand: 22,6 kilometer. Hoogteverschil: +1450 omhoog / – 1876 omlaag.

Het historisch centrum van San Bartolomé de Tirajana, wordt ook wel Tunte genoemd.

Derde dag wandelen van Tunte naar Ayaguares

De op een na laatste etappe vertrekt vanuit het dorp San Bartalome de Tirajana. We wandelen over een geëffend pad tussen prachtig bloeiende amandelbomen. De eerste paar kilometers zijn rustig, bijna vlak te noemen. In de verte zien we weer een steile bergwand opdoemen. Waar ongetwijfeld een mooi paadje ons naar een berpas leidt. Deze beklimming is het laatste obstakel.

Nadat we deze berg hebben beslecht volgt er nog een hele lange afdaling tot aan de bodem van een prachtig ravijn. We bevinden ons dan in het Pilancones Natural Park. Bergop lopen is behoorlijk pittig, maar een steile afdaling is net zo uitdagend. Korte haarspeldbochten, dichtgegroeide kleine paadjes, afgebrokkelde stenen van een rotswand. Zo dalen we 800 meter en lopen we tot aan het stuwmeer van Ayagaures.

Om de trektocht van vijf etappes te voltooien, wandelen we bergafwaarts naar Maspalomas. Met al drie mooie hike-etappes in de benen, ver weg van de drukte, komen we met elke stap dichterbij die bewoonde wereld. Dat is bovendien ons eindpunt. De vuurtoren van Maspalomas. In de uitloper van een prachtig ravijn lopen we in de bedding op losse, door water gepolijste stenen. Dit maakt deze wandeling, na al die hoogtemeters en de kilometers van de afgelopen dagen, behoorlijk uitdagend.

Aankomst in Maspalomas

Zodoende komt menig deelnemer op het tandvlees aan in Maspalomas. We lopen over de bruisende boulevard met zijn winkeltjes en een strand vol terrasjes en strandtentjes. Een enorm contrast met de schoonheid, stilte en grootsheid die de natuur ons tijdens de wandeltocht presenteerde. Een aparte, en ook wel grappige, afsluiter als we collectief de vuurtoren omhelzen en de trektocht GR131 Gran Canaria officieel op onze naam kunnen zetten.

Faro de Maspalomas, eindpunt Gr 131 Gran Canaria.

De Canarische Eilanden zijn het hele jaar door ideaal voor wandel- en trektochten. Canary Hiking verzorgt als specialist zowel groeps- als individuele reizen op alle Canarische Eilanden . Neem eens een kijkje op onze website canary-hiking.com

Daarnaast zijn we ook op de bekende social media kanalen te vinden. Wil je een video van een etappe GR131 Gran Canaria zien? Dat kan op youtube.com/@Canary-Hiking/videos

één reactie op “Verslag van een meerdaagse wandeltocht op Gran Canaria – GR131”

  • Claudia Scheuneman
    Claudia Scheuneman
    25 april 2023 at 17:34

    Deze tocht was zo enorm prachtig. Wat een ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.