Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ontdek authentiek Portugal in Alentejo

Door: Tim de Vries

Neem het dagelijks leven in Nederland, maar dan met een tempo dat tien keer lager ligt met daarbij mooi zonnig weer en een prachtig landschap dat voornamelijk gekenmerkt wordt door kurkbomen. Zie je het voor je? Dan heet ik je welkom in het Portugese Alentejo!

Over de Taag

Na ongeveer een uurtje rijden vanuit Lissabon wordt de bestemming bereikt. Alentejo. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de rivier de Taag. ‘Alem do Tejo’, oftewel: over de Taag.  De grootste en belangrijkste stad van Alentejo is Evorá en die stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Lang heb ik er helaas niet kunnen zijn, maar een kort bezoek heeft al een goede indruk achtergelaten. Daarnaast ligt de stad ook nog eens op een gunstige plek. Helemaal als je op doortocht bent door Portugal en Spanje. Zo ligt het precies in het midden van de Spaanse grens en Lissabon.

Alentejo
Tussen de kurkbomen in Alentejo. Foto: Jorinde Benner

En als je hier dan bent? Ga fietsen met Jan! Met zijn bedrijf Sunny Cycling kan je in een uur of vier de omgeving en de stad verkennen. De Nederlander kent de omgeving goed en weet je ook veel te vertellen. Een sportieve en leuke manier om Alentejo en Evorá te ontdekken.

Fietsen in de omgeving van Evorá. Foto: Tim de Vries

Relaxen en actief tegelijkertijd

De stad zat en verlang je naar de natuur? Dan de tip om een stuk ten noorden van Evorá te gaan zitten bij de Seda rivier. Dat dacht Luis ook toen hij nog in Lissabon woonde en meer rust wilde in de Portugese natuur. Bij het plaatsje Pavia is hij zijn aqua turismo Azenhas da Seda begonnen en wauw, wat een plek! Zeker met jonge avontuurlijke kinderen zou dit de plek zijn om een paar dagen door te brengen! Het is een geweldige mix van kamperen, luxe en actief bezig zijn in de Seda rivier. Een must do! Raften of een hike & swim. Er is genoeg mogelijk bij Luis om je er aantal dagen te vermaken.

Uitzicht vanuit je bed in een van de tenten van Azenhas da Seda. Foto: Tim de Vries
Tent aan de rivier. Foto: Tim de Vries

Uitzicht vanuit Marvao

Als je dit leest zou je bijna vergeten dat alles even 10 keer trager gaat. Daar kom je pas achter als je met de Portugese aan tafel zit. Zonder dat je het doorhebt, is het ineens al wat uurtjes verder en vergeet je zo je activiteit voor de dag. Maar ook dat is zeker niet verkeerd natuurlijk. Doe dit dan wel gelijk nabij Marvao. Vergeleken de rest van de omgeving vind je hier gelijk wel meer toeristen, maar vooralsnog zijn dat de Portugese zelf of Spanjaarden die even de grens over gaan. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit oude dorpje te bezoeken dat op een granieten heuvel is gevestigd en daardoor een stuk hoger ligt dan de omgeving.

Zonsondergang. Foto: Tim de Vries.

Tip: wacht tot de zon ondergaat en aanschouw in marvao een van de mooiste zonsondergangen met uitzicht over de Alentejo!

Relaxen op het water

Suppen is de beste manier om een dag relaxt op het water door te brengen. Ook dit is mogelijk in Alentejo. Een groot meer waarvan het water gebruikt wordt door de boeren en voor waterconsumptie. Om vervuiling te voorkomen zijn boten daarom ook niet toegestaan en dat houdt dit meer fantastisch rustig. Even stil op je sup en je hoort dan ook helemaal niks. Hooguit enkele trekvogels. Corktour organiseert dit, dus mocht je willen suppen? Neem contact met hen op en zij rijden naar locatie!

Suppen met corktours. Foto: Chloë Sterk

Alentejo in het kort:

Meer indruk krijgen van de omgeving? Bekijk dan dit korte filmpje!

Next stop: de kust

Het binnenland van Alentejo is fantastisch door zijn authentieke sfeer, rust, mooie natuur en mooie steden en dorpjes. Voor de volgende keer staat de kust op het programma. Hier schijn je ook mooie hike paden te kunnen vinden en goeie spots om te surfen. Iemand ervaring mee of tips? Ik hoor het graag in een reactie onder dit bericht.


Kijk voor meer informatie over de prachtige streek op www.visitalentejo.pt/nl/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer