Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Ontdek authentiek Portugal in Alentejo

Door: Tim de Vries

Neem het dagelijks leven in Nederland, maar dan met een tempo dat tien keer lager ligt met daarbij mooi zonnig weer en een prachtig landschap dat voornamelijk gekenmerkt wordt door kurkbomen. Zie je het voor je? Dan heet ik je welkom in het Portugese Alentejo!

Over de Taag

Na ongeveer een uurtje rijden vanuit Lissabon wordt de bestemming bereikt. Alentejo. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de rivier de Taag. ‘Alem do Tejo’, oftewel: over de Taag.  De grootste en belangrijkste stad van Alentejo is Evorá en die stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Lang heb ik er helaas niet kunnen zijn, maar een kort bezoek heeft al een goede indruk achtergelaten. Daarnaast ligt de stad ook nog eens op een gunstige plek. Helemaal als je op doortocht bent door Portugal en Spanje. Zo ligt het precies in het midden van de Spaanse grens en Lissabon.

Alentejo
Tussen de kurkbomen in Alentejo. Foto: Jorinde Benner

En als je hier dan bent? Ga fietsen met Jan! Met zijn bedrijf Sunny Cycling kan je in een uur of vier de omgeving en de stad verkennen. De Nederlander kent de omgeving goed en weet je ook veel te vertellen. Een sportieve en leuke manier om Alentejo en Evorá te ontdekken.

Fietsen in de omgeving van Evorá. Foto: Tim de Vries

Relaxen en actief tegelijkertijd

De stad zat en verlang je naar de natuur? Dan de tip om een stuk ten noorden van Evorá te gaan zitten bij de Seda rivier. Dat dacht Luis ook toen hij nog in Lissabon woonde en meer rust wilde in de Portugese natuur. Bij het plaatsje Pavia is hij zijn aqua turismo Azenhas da Seda begonnen en wauw, wat een plek! Zeker met jonge avontuurlijke kinderen zou dit de plek zijn om een paar dagen door te brengen! Het is een geweldige mix van kamperen, luxe en actief bezig zijn in de Seda rivier. Een must do! Raften of een hike & swim. Er is genoeg mogelijk bij Luis om je er aantal dagen te vermaken.

Uitzicht vanuit je bed in een van de tenten van Azenhas da Seda. Foto: Tim de Vries
Tent aan de rivier. Foto: Tim de Vries

Uitzicht vanuit Marvao

Als je dit leest zou je bijna vergeten dat alles even 10 keer trager gaat. Daar kom je pas achter als je met de Portugese aan tafel zit. Zonder dat je het doorhebt, is het ineens al wat uurtjes verder en vergeet je zo je activiteit voor de dag. Maar ook dat is zeker niet verkeerd natuurlijk. Doe dit dan wel gelijk nabij Marvao. Vergeleken de rest van de omgeving vind je hier gelijk wel meer toeristen, maar vooralsnog zijn dat de Portugese zelf of Spanjaarden die even de grens over gaan. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit oude dorpje te bezoeken dat op een granieten heuvel is gevestigd en daardoor een stuk hoger ligt dan de omgeving.

Zonsondergang. Foto: Tim de Vries.

Tip: wacht tot de zon ondergaat en aanschouw in marvao een van de mooiste zonsondergangen met uitzicht over de Alentejo!

Relaxen op het water

Suppen is de beste manier om een dag relaxt op het water door te brengen. Ook dit is mogelijk in Alentejo. Een groot meer waarvan het water gebruikt wordt door de boeren en voor waterconsumptie. Om vervuiling te voorkomen zijn boten daarom ook niet toegestaan en dat houdt dit meer fantastisch rustig. Even stil op je sup en je hoort dan ook helemaal niks. Hooguit enkele trekvogels. Corktour organiseert dit, dus mocht je willen suppen? Neem contact met hen op en zij rijden naar locatie!

Suppen met corktours. Foto: Chloë Sterk

Alentejo in het kort:

Meer indruk krijgen van de omgeving? Bekijk dan dit korte filmpje!

Next stop: de kust

Het binnenland van Alentejo is fantastisch door zijn authentieke sfeer, rust, mooie natuur en mooie steden en dorpjes. Voor de volgende keer staat de kust op het programma. Hier schijn je ook mooie hike paden te kunnen vinden en goeie spots om te surfen. Iemand ervaring mee of tips? Ik hoor het graag in een reactie onder dit bericht.


Kijk voor meer informatie over de prachtige streek op www.visitalentejo.pt/nl/


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer