Ultiem Winteravontuur in Scandinavië | Reisverslag en reistips
In het hart van Scandinavië bevindt zich een sneeuwzeker wintersportgebied. Naast de vele skipistes voor zowel beginners als ervaren skiërs, biedt dit gebied veel meer dan alleen skiën. Met zijn adembenemende landschappen en uitgestrekte sneeuwvlaktes is het de ultieme plek voor een winterervaring in al zijn facetten, ook voor niet-skiërs!
In alle vroegte vertrokken we vanaf Airport Groningen met een rechtstreekse vlucht naar Scandinavian Mountains Airport in Zweden. Deze kleine luchthaven biedt bij de landing al een adembenemend uitzicht op de witte omringende bergen en pistes. Na een vlucht duur van 1 uur en 45 minuten stap je in een betoverende witte wereld. In de aankomsthal valt meteen het informatiebord op, met aangegeven parkeerplaatsen voor onder andere sneeuwscooters en hondensleden.
Het verraadt dat dit geen doorsnee bestemming is. De buitentemperatuur doet ook vermoeden dat je in een andere wereld bent beland, en het is verstandig om je muts en handschoenen niet te vergeten. Met een temperatuur van -29 graden zoeken we onze transfer die ons naar het eerste drop-off punt van onze bagage brengt, waarna we doorgaan naar de eerste outdooractiviteit van deze reis: een tocht op de sneeuwscooter!
Sneeuwscooter tocht in Dalarna Zweden
Na een transfer van 30 min vanaf de luchthaven komen we aan in Sälen (Dalarna, Zweden); een sneeuwzekere wintersport bestemming in het hart van Scandinavië. We verbleven in het Stöten Ski Hotel. Een van de vele voordelen van wintersport in Scandinavië is dat het een ski in & out principe kent; alle accomodaties liggen direct aan de pistes zodat je zonder ingewikkelde transfers zó de piste op,- of af gaat. Achterblijvers of niet-skiers kunnen in het overzichtelijke gebied of vanuit het appartement of lounge, onderdeel blijven van de winterpret. Dat maakt het bij uitstek voor families met kinderen een bijzonder fijne plek.
Op korte afstand van het hotel stonden de sneeuwscooters van More Activities al op ons te wachten. Nadat we onszelf in een dikke overall hadden gehesen tegen de ijzige kou en na een korte instructie werden de motoren gestart. We reden en gleden in een lange stoet over sprookjesachtig besneeuwde bospaadjes en open vlaktes met aan weerszijden dikke zachte bulten poedersneeuw. Het dikke pak sneeuw deed de contouren van de bomen vervagen, wat resulteerde in een prachtig schouwspel. Onder begeleiding van ervaren gidsen scheurden we door de winterpracht van Zweden, met als doel het hoogste punt van de regio te bereiken.
Lunch spot
Na een half uurtje scooteren bereikten we het hoogste punt, een mooi uitzichtpunt op het weidse landschap van de Scandinavian Mountains. We ruilden de sneeuwscooters even tijdelijk in en bonden de sneeuwschoenen onder voor een korte sneeuwschoenwandeling naar de lunchplek. In diepe sneeuw baanden we onze weg naar beneden wat niet altijd even makkelijk bleek. Gelukkig was de sneeuw zacht en kon het dikke pak veel duikelingen in de sneeuw aan, zonder koud of nat te worden.
We daalden af naar een afgelegen open hut, dat ingesneeuwd leek. Boven een open vuur, gemaakt in een uitgraving in de sneeuw, bereidde een vriendelijke Zweedse een authentieke lunch voor ons: rendierwrap en een Zweedse variant van glühwein: Glögg. Terwijl we genoten van dit bijzondere outdoor maaltje, kregen we een inkijk in één van de rijke Zweedse tradities. De combinatie van de sneeuw, het open vuur en de lokale delicatesse creëerde een onvergetelijke ervaring!
Terwijl de lucht in allerlei roze tinten gekleurd was, werd het hoog tijd voor de terugtocht. Na de stevige lunch liepen we dan ook terug naar onze sneeuwscooters. Je voelde dat het al kouder werd en door de prachtige verkleuring van de lucht zag je dat de zon in niet al te lange tijd onder ging. De zon gaat hier in de winter al rond 15.00 uur onder. Toch wordt het nooit helemaal echt donker in verband met de vele weerkaatsingen van de sneeuw. Zowel bij zonsopkomst als zonsondergang beloofd het wel vaak een prachtig kleurenspel van pasteltinten. Een ware lust voor het oog vooral voor een fotograaf!
Stöten Ski Lodge
Eenmaal terug werden we rondgeleid in het splinternieuwe Stöten Ski Lodge; een stijlvol appartementencomplex in de maak. Twee dagen voor opening moest er nog heel veel gebeuren maar je kon nu al zien dat het topverblijf zou worden. Elk appartement was ruim en had uitzicht op de piste. Het was comfortabel en stijlvol ingericht voor een verblijf van 4,6 of 8 personen. De centrale lounge met openhaard nodigt uit om te relaxen met een Fika of grögg of een hapje eten.
Onder de kroonluchters van hertengeweien heb je door de vele hoge raampartijen geweldig uitzicht op de verlichte pistes. Er is naast een restaurant ook een bar en een eigen skishop en verhuur, kortom alles wat je nodig hebt voor een paar dagen in dit winterparadijs. Dat het vroeg donker wordt hoeft helemaal geen spelbreker te zijn, naast dat het sfeerverhogend is, worden de pistes verlicht zodra het donker wordt. Je kunt dus door blijven skien als de zon al is onder gegaan.
Trysil, Noorwegen
De volgende dag vertrokken we naar Noorwegen. Een rit van maar 40 minuten naar Trysil, net over de grens bij Zweden. Trysil is namelijk in de winter de grootste skibestemming van Noorwegen. En wordt omringd door ongerepte natuur. Het was één van de eerste vakantiebestemmingen in Europa die het prestigieuze certificaat voor Duurzaam Toerisme behaalde in 2013. Als je een skipas van een week koopt bij SkiStar Sälen, kun je daarmee ook een dag gaan skiën in dit Noorse ski gebied. Omgekeerd geldt de deal ook. Een leuke afwisseling om zowel Zweden als Noorwegen in je wintervakantie makkelijk te combineren.
De pistes hier zijn uitstekend. Ook voor ieder niveau geschikt; zowel voor beginners, families als de vergevorde skiër en boarder. Ondanks dat de liften naar de top nog niet open waren, (te vroeg in het seizoen), hebben we ons een hele dag geweldig vermaakt. Brede, fijne pistes met zachte poedersneeuw. Wat een genot. Ook hier vind je allerlei shelters op de pistes met vuurplaatsen waar je kunt lunchen of even kunt uitrusten. Het totale gebied heeft 31 liften en ruim 70 kilometer aan pistes.
We sloten de ski middag af in stijl: nadat we nog wat laatste foto’s hadden genomen van de paarsroze gloed van de ondergaande zon boven de piste, konden we onze laatste afdaling van boven tot beneden volledig over een tapijt van ribbels maken, dankzij de piste bully! De ideale omstandigheden voor een laatste en lekkerste run.
Snowshoe walk Wolverine Adventures
Aan het einde van de middag stond er een sneeuwschoen tocht onder begeleiding van Wolverine adventures op het programma. Volledig in het donker maakten we ons klaar voor een tour met Carl-Jørgen; een doorgewinterde overlevingsgids. Met ieder een hoofdlamp op en bindingen onder de schoenen ploegden we door open sneeuwvlakten met dikke sneeuw.
Onderweg vertelde Carl ons van alles over hoe je kunt overleven in barre winterse omstandigheden. Maar deze tocht was alles behalve bar. De omliggende verlichte dorpjes waren feeëriek verlicht en gaf je het gevoel alsof je door een sprookjesbos wandelde. Halverwege de tocht maakte Carl een groot kampvuur op een open plek waar we zittend op dierenhuiden konden genieten van het uitzicht en warme wijn.
Wolverin adventures biedt op deze manier heel wat verschillende tours aan. Van korte tot lange wandelingen van ijsvissen tot noorderlicht avonturen. Zelfs kinderen vanaf 4 jaar zouden mee kunnen met zo’n tocht. Tenminste als het aan Carl ligt. Laten we het houden op geweldige nordic adventures voor ieder wat wils.
Lindvallen & Hogfjället in Sälen Zweden
Na de betoverende Noorse avond was het weer tijd om terug te keren naar de hoogste bergen van de regio in Zweden. Binnen minder dan een uur reden we naar het skigebied Lindvallen & Hogfjället in Sälen. In dit gebied liggen vier skigebieden dicht bij elkaar: Tandadalen, Hundfjället, Lindvallen en Hogfjället, waarbij Lindvallen en Hogfjället met elkaar verbonden zijn. Gezamenlijk bieden deze gebieden 42 kilometer aan pistes en in totaal 50 liften.
Hoewel de hoogte van de pistes tussen 579 en 887 meter ligt, wat op het eerste gezicht laag lijkt, maakt de noordelijke ligging het skigebied sneeuwzeker, en ski je te midden van beboste hellingen! Bovendien zijn er talloze mogelijkheden voor langlaufen in dit gebied. Wij verkenden het gebied per ski, begeleid door een enthousiaste gids.
Beide skigebieden hebben een verschillend karakter. Lindvallen is een relatief groot skigebied en geniet populariteit als bestemming onder Zweedse gezinnen. Er zijn diverse faciliteiten, zoals een tropisch zwembad en verschillende restaurants. Aan de andere kant is Högfjället kleiner, met meer nadruk op skiën en de prachtige omgeving. Onze gids, geboren en getogen in dit gebied, is bijzonder enthousiast over de variatie aan pistes en de kindvriendelijkheid ervan. Hij laat ons de mooiste plekjes zien, en ik kan alleen maar bevestigen dat het inderdaad een gebied is met veel mogelijkheden voor zowel jong als oud.
Er is hier zelfs een Mc Ski-in; niet een Mac drive maar een Mac ski; een Mac Donalds waar je je bestelling skiënd kan afhalen. De enige ter wereld. De favoriete plek van de gids is iets sfeervoller en meer dan een bezoek waard: de glazen Skistar Lodge. Aan de voet van het centrale plein staat een prachtige lodge met hoge ramen, heerlijke koffie en smaakvolle inrichting. Hier ben je ondergedompeld in een authentieke Zweedse winterervaring!
Lammet & Grisen: Fine Dining met een Twist
Na een ochtend op de ski’s streken we neer voor de lunch bij Lammet & Grisen, een verfijnd restaurant dat zijn oorsprong vond op Öland en nu ook in dit skigebied te vinden is. De letterlijke vertaling van de naam is: Lam & Varken. Hun specialiteit en trots zijn gebraden lams-, varkens- en rundvleesfilet, waar mensen uit heinde en verre naartoe komen om hier te eten. Onder het genot van een wijnproeverij werden we volledig in de watten gelegd.
Dit fine dining restaurant onderscheidt zich niet alleen door het hoogwaardige culinaire niveau, een luxe uitstraling, of panoramisch uitzicht op de piste, maar ook door een uniek kindvriendelijk concept. Zo kun je heerlijk dineren, waarbij er ook is gedacht aan een apart kinderbuffet en een eigen speelkamer, zodat het mogelijk is om met het hele gezin te genieten van een avondje culinair genot.
Overigens doet de naam vermoeden dat vegetariërs en/of veganisten hier niets te zoeken hebben: niets is minder waar. De drie aparte buffetten, die elk passen bij het soort vlees dat je eet, bieden meer dan 30 fantastische vegetarische en veganistische gerechten om uit te kiezen. En ook volwassenen zonder kinderen komen hier niet in een kinderpaleis terecht: ook daar hebben ze in de opstelling aan gedacht, zodat iedereen ongestoord kan genieten van een heerlijke avond. Kortom, een dikke aanrader om hier een avond te reserveren.
Wist je dat?
Zweden ook een populaire bestemming voor de Noren, Denen en Finnen is? Dit komt omdat Zweden een van de beter betaalbare bestemmingen van Scandinavië is. Over het algemeen staat Scandinavië niet bekend als goedkope bestemming. Echter is Zweedse kroon nog maar 75% van de waarde van 1,5 jaar geleden en is het dagelijkse leven daarom een stuk betaalbaarder geworden. Ook de prijzen van een ski pas liggen zelfs onder het gemiddelde van een skipas in de Alpen. Je betaalt voor een skipas bijv. voor 2 volwassenen met 2 kinderen voor 3 dagen 297 euro.
Ook uit eten in Zweden hoeft niet duur te zijn. Lunchen kan je bijvoorbeeld op de piste bijna overal voor ongeveer 10 euro: als je gebruikt maakt van de dagens rätt. (dagschotel + onbeperkt salade, brood en water) Alleen voor alcohol betaal je in Zweden nog altijd de hoofdprijs. Zolang je daar niet van afhankelijk bent kun je Zweden zien als ideale wintersport bestemming.
Hondenslee Tour met Peak Points
Deze onvergetelijke dag werd afgesloten met een hondensleetour, georganiseerd door Peak Points. Bij aankomst waren de honden al aangelijnd aan vier sledes en stonden ze te trappelen van ongeduld. Onder luid gejank van steeds ongeduldiger wordende honden kregen we instructies over het besturen van de slee. Het bleek een uitdaging om acht honden in bedwang te houden, die allemaal zo hard mogelijk wilden rennen voor onze slee. Gelukkig werd ons verzekerd dat dit voor de honden echt het hoogtepunt van de dag is en dat ze er veel plezier aan beleven.
Toen we eenmaal vertrokken, werden we enthousiast voortgetrokken over prachtige paden, omgeven door een betoverend sneeuwlandschap. Het was werkelijk waanzinnig mooi. Een half uur lang beleefden we de magie van een hondensleetour, onder een oranje-roze lucht die inmiddels zo kenmerkend is voor Scandinavië in de winter.
Conclusie: een ultieme winter experience in Scandinavië
Met een rijkdom aan unieke ervaringen en herinneringen namen we afscheid van het Scandinavische winterparadijs, wetende dat dit avontuur slechts een glimp was van de onuitputtelijke schoonheid die deze regio te bieden heeft.
Deze winter nog naar Scandinavië? Klik hier voor meer informatie:
- BBI travel organiseert volledig verzorgde wintersportreizen naar Scandinavië
LEES OOK EENS DEZE ARTIKELEN OVER SCANDINAVIË
Het buiten zijn in de natuur, de actie van buitensporten en het plezier dat de buiten ervaring met zich meebrengt, vormen de belangrijkste inspiratiebron voor mijn werk als fulltime outdoor,- lifestyle fotograaf. Anderen inspireren, enthousiasmeren en motiveren om de natuur in te gaan, is mijn innerlijke drive om fotograaf te zijn.