Unieke ervaringen met bizarre omstandigheden in Bregenzerwald in Vorarlberg
Bizarre omstandigheden in Bregenzerwald in Vorarlberg
Door Matthijs van der Pol
Het was de laatste tijd continue in het nieuws. Er is veel sneeuw gevallen in Oostenrijk, vluchten werden geannuleerd, skidorpen waren afgesloten, skigebieden gingen dicht, er waren lange files en er vielen doden door lawines. Maar wat heb ik een geluk gehad! Tot mijn vreugde ging alles goed en konden mijn activiteiten in Bregenzerwarld te Oostenrijk gewoon doorgaan.
En hier ben ik enorm dankbaar voor, want ik had een bijzondere reis in het vooruitzicht. Ondanks dat ik groot fan van snowboarden ben, was ik benieuwd naar andere mogelijkheden in de besneeuwde bergen. In Bregenzerwald in deelstaat Vorarlberg bieden ze naast reguliere wintersporten nog vele andere activiteiten aan.
Vorarlberg
Vorarlberg is kleinste en meest westelijke deelstaat van Oostenrijk en ligt tussen de Bodensee en de Arlberg. Vorarlberg staat bekend om zijn veelzijdige natuur- en cultuurlandschappen en de bijzondere mix van oude en moderne architectuur. In deze sfeervolle deelstaat vol bergen tref je alle mogelijke zomer- en winteractiviteiten aan.
De skigebieden zijn minder bekend dan in Oostenrijkse regio’s als Tirol en SalzburgerLand. Vorarlberg heeft meerdere kleinere gebieden waar veel volwassen en families naartoe gaan. Een van de grote voordelen is dat je er vanuit Nederlands relatief snel bent.
Bregenzerwald
Een paar kilometer van het Bodenmeer ligt Bregenzerwald. Dit is een van de vijf regio’s met 22 sfeervolle dorpen met zo’n 30.000 inwoners. In dit gebied heb ik mijn reis mogen beleven. Ondanks dat het heel Oostenrijks aanvoelt, wat ik als positief ervaar, heeft het ook Zwitserse invloeden. De regio produceert overigens vele kaassoorten, dus kaasliefhebbers kunnen hier hun lol op.
Ondanks het Bregenzerwaldgebergte en de Allgäuer Alpen niet zo hoog zijn als in bergen in bijvoorbeeld Frankrijk, is het gebied enorm sneeuwzeker. Damüls schijnt uit onderzoek zelfs het meest sneeuwzekere dorp ter wereld te zijn. De grootste skigebieden zijn Damüls-Mellau-Faschina, Diedamskopf Au-Schoppernau en Warth-Schröcken Ski Arlberg. Een paar feiten: 15 skigebieden, 88 liften, 247 kilometer geprepareerde pistes, waarvan 94 kilometer blauw, 119 kilometer rood en 34 kilometer zwarte hellingen.
De reis
Ondanks alle berichten over problemen die mensen hadden om naar Oostenrijk te gaan, verliep mijn reis gelukkig vlekkeloos. Ik vloog van Amsterdam op Zürich en nam vervolgens de trein naar de stad Bregenz. Vanaf daar werd ik opgehaald. We moesten alleen wat rustiger rijden vanwege de vele sneeuw die gevallen was. Maar iedereen reed gewoon voorzichtig waardoor er geen problemen ontstonden. Wat me opviel, waren de vele sneeuwschuivers. Het lijkt in Vorarlberg echt in de cultuur te zitten om elkaar te helpen en jouw steentje bij te dragen.
Na het inchecken en een kopje thee in het gezellige hotel Adler in Au (met een heerlijke sauna overigens), koos ik ervoor om voor het avondeten nog even een lekkere wandeling te maken. Met in totaal ruim 300 kilometer aan winterwandelroutes, kon ik heel makkelijk vanuit het dorp een wandeling maken. Ik heb zo’n 1,5 uur rond het dorp gelopen door de verse sneeuw. Omdat het al donker geworden was, kon ik helaas niet meer de bergen in. Gelukkig had ik voor de komende dagen nog genoeg wandelingen in de bergen gepland. Na de wandeling sloot ik mijn avond af met een heerlijk vijfgangendiner in het restaurant van het hotel.
Sneeuwschoenwandeling
Het maken van een sneeuwschoenwandeling stond al een lange tijd op mijn to-do list. Het moest het hoogtepunt worden van mijn reis en dat werd het ook. Ik vond het GE-WEL-DIG!
Sneeuwschoenwandelen (andere namen: sneeuwschoenlopen, trapperen of nordic snowshoeing) is wintersport voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het is een alternatief voor langlaufen of skiën. Het is niet technisch zoals bijvoorbeeld skiën of snowboarden en je kunt gewoon starten zonder enige vorm van training. Ook heb je maar weinig spullen nodig. Dit is echt een activiteit die vrijwel iedereen zou kunnen doen. Een redelijk goede conditie is wel aan te raden.
Wat heb je nodig?
- Sneeuwschoenen (die klik je vast aan je wandelschoenen en zijn verrassend licht en betaalbaar)
- Een apparaat om je reisgenoot te vinden als die onder een lawine terecht komt. Dit klinkt nogal heftig, maar is enkel just-in-case net zoals je off-piste gaat snowboarden of skiën
- Wandelstokken (geen eis maar ik het dit als prettig ervaren)
Je bedenkt je eigen pad door de ongerepte natuur. Je bent helemaal alleen in de natuur in volledige stilte. Je komt vrijwel niemand tegen en dat maakt het zo rustgevend. Ik heb dit mogen ervaren onder unieke omstandigheden. Enerzijds omdat er lawinegevaar 4 van de 5 was (het was nog maar de vraag of de wandeling überhaupt door kon gaan) en anderzijds omdat er bijzonder veel poedersneeuw was. De vele sneeuw had als gevolg dat de wandeling een stuk intensiever werd, vooral voor degene die voorop liep. En gelukkig mocht ik van de gids veel aan kop lopen. Ik heb deze activiteit als enorm puur en rustgevend ervaren. Wat ik zocht (en vond) was het in de natuur zijn zonder andere mensen om mij heen en zonder voorzieningen. Het enige wat ik had waren mijn stokken en sneeuwschoenen.
De vele sneeuw had als gevolg dat de wandeling een stuk intensiever werd, vooral voor degene die voorop liep
We zijn overigens wel met de lift omhooggegaan om onze wandeling te starten. Je komt tijdens je wandeling, waar je zelf je weg creëert, echt niemand tegen en ziet geen enkel wandelsport van een ander mens. Wel heb ik diverse sporen van dieren gezien. Het is verstandig om deze sport (zeker als je geen ervaring hebt en/of de omgeving niet kent) met een gids te doen. Zo was het voor ons van belang om met het hoge lawinegevaar tussen de bomen te blijven. Goed om te weten, want ik zat er niet op te wachten om het nieuws te halen.
Winterwandelen
Winterwandelen kan overal, ook in Nederland. Alleen het ideale gevoel is natuurlijk om door de sneeuw te lopen. Dit is namelijk het ultieme wintergevoel. De wandelroutes in de bergen (bij skigebieden) worden geprepareerd met een pistebully en hierdoor kan je gewoon met je wandelschoenen of snowboots gaan wandelen.
Winterwandeling in wind, regen en sneeuw
Het enige wat aangepast moest worden in mijn programma was de winterwandeling. Vanwege de gevaren voor lawines kon mijn bergwandeling naar een berghut niet doorgaan. Gelukkig biedt Bregenzerwald ruim 300 kilometer aan winterwandelroutes, waardoor er vele alternatieven waren. Onder een combinatie van wind, sneeuw en later zelfs wat regen heb ik een heerlijke wandeling gemaakt. Het waren niet de ideale omstandigheden om foto’s te maken, maar hierbij een impressie. De route was overigens niet zwaar ondanks ik door de sneeuw liep.
Wat ik leuk vond, was om enerzijds door de natuur te lopen en anderzijds door leuke, schattige dorpjes te lopen. De huizen in Bregenzerwald schijnen van generatie op generatie te gaan en ‘al’ hun geld gaat naar het huis toe. Dit zie je terug in goed onderhouden huizen die erg sfeervol zijn. Zo’n huis wil ik ook wel hebben.
Off piste snowboarden
Een ander onderdeel op mijn bucketlist was en blijft om te leren off piste snowboarden. Vorig jaar heb ik al wat geoefend met stukjes langs de piste en dit ging met wisselend succes. Met verse, zachte sneeuw geeft het een heerlijk gevoel om door de sneeuw te boarden. Het is alsof je door een wolk gaat. Als de sneeuw hard is, dan is het vooral hard werken en wat minder comfortabel. Mijn droom is om juist ver van de piste te boarden op plekken waar niemand komt. Maar om hier te komen zal ik getraind moeten worden op technieken en op veiligheid.
Maar om hier te komen zal ik getraind moeten worden op technieken en op veiligheid
In Bregenzerwald had ik mijn eerste privéles om off piste te leren snowboarden. Net zoals de vorige dag, was het lawinegevaar nog vier van de vijf en de vorige dag waren er zelfs drie doden gevallen tijdens off piste avonturen. Ik vond het dus best wel spannend. Ging het door? Zou het wel veilig zijn? Maar mijn professionele gids wist precies wat wel en niet kon. We zijn ook alleen vlak naast de piste geweest om te oefenen.
Snowboardles
Wat wel grappig is, is dat ik nog nooit snowboardles heb gehad. Ik heb het boarden mezelf aangeleerd en heb daardoor waarschijnlijk een beperkte techniek. We gingen eerst van de gewone piste af, zodat de leraar mijn niveau kon bepalen. Gelukkig deed ik het niet slecht, maar kon ik nog wel het een en ander verbeteren wat ook belangrijk was voor off piste te boarden. Zo moest ik vooral mijn bovenlichaam stilhouden en niet corrigeren met mijn armen. Om te oefenen moest ik met mijn armen over elkaar gaan snowboarden. In het begin is dit heel ongemakkelijk en heb je het gevoel dat je geen controle hebt, maar als snel merkte ik dat het eigenlijk geen probleem is. Na wat oefenen op de piste, mocht ik dan eindelijk off piste. En toen kwam de confrontatie.
Ik heb dus al vaker naast de piste geoefend, maar niet met zoveel verse sneeuw. Na ongeveer honderd meter viel ik en ik ben vijf minuten bezig geweest om op te staan. Dit was heel confronterend en vemoeiend. Ik kwam maar moeilijk weer op gang en al snel ging de leraar weer de piste op. De laatste honderd meter kwam ik niet meer in beweging en kon ik na een val niet meer opstaan. Ik kon nog even honderd meter door de zware sneeuw bikkelen om te piste te bereiken.
Ondanks de extreme omstandigheden en de confronterende momenten, is dit iets waar ik echt wel verder mee wil gaan
We zijn hierna nog een paar keer off piste gegaan en gelukkig ging het al snel beter. Ik moet daarbij wel bekennen dat de laatste keer dat we off piste gingen, de sneeuw minder diep was en dat maakte het makkelijker. Ondanks de extreme omstandigheden en de confronterende momenten, is dit iets waar ik echt wel verder mee wil gaan. Het einddoel heb ik nog steeds voor ogen.
De rest van de dag ben ik ‘regulier’ gaan snowboarden en vond het een prettig gebied met moderne liften. Hoewel het niet koud was, heb ik toch genoten van de stoelverwarming in enkele liften.
Tip Skipas
Over het skigebied heb ik al het een en ander geschreven. Graag wil ik nog de volgende tip geven:
Neem een 3-Täler-Skipass (3-dal skipas). Deze skipas is geldig voor 31 skigebieden in het Bregenzerwald, de Grote Walser Valley, de Lech-vallei, de Allgäuer en de ski-bussen.
Hotel Adler in Au
Mijn overnachtingen heb ik door mogen brengen in Hotel Adler. Vijf broers en zussen runnen samen twee hotels. Elke avond Serveren ze een vijfgangendiner en ze hebben een heerlijke sauna. Wat extra interessant is, is midweek aanbieding: vijf overnachtingen voor de prijs van vier nachten. Hierbij de link.
Enkele nuttige websites
Over de regio’s: Vorarlberg.travel/en en Bregenzerwald.at/en
Over de ski resorts:damuels-mellau.at, diedamskopf.at en warth-schroecken.at
Lees hier alle reisverhalen van onze reporters
Matthijs draagt een wintersportjas van Colmar, de kledingsponsor van Mountainreporters
Ik, Matthijs, ben graag sportief en actief in de bergen. In de zomer: mountainbike, wandelen en hardlopen. Mijn droom is om veel verschillende trails in de bergen te lopen.