Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Wat is de prijs van corona vrij zijn in Nieuw-Zeeland?

Door Sandy van de Craats

De Primeminister Jacinda Ardern heeft een dansje gemaakt. De hele wereld kijkt met jaloerse ogen naar Nieuw-Zeeland. Corona-free! Elimineren van het coronavirus was ook het doel van de sympathieke president. Nieuw-Zeeland had de zwaarste vrijheidsbeperking opgelegd gekregen. De prijs daarvan is dus nu voelbaar!

Inburgeren? Dat doe je zo!

Wij zijn in januari 2020 gearriveerd in Queenstown, het stadje met een hoog adrenaline gehalte. Met onze verkregen werkvisums werden wij de nieuwe “hobbits” van het land van The Lord of the Rings. Het tijdelijke inburgeren kon beginnen. Het zag er veel belovend uit. Leuk huis, fijn werk en een toffe school voor de kinderen. Wat wilden wij nog meer?

je bent pas een echte Kiwi als je een bungy jump van de beroemde Kawarau bridge hebt gesprongen

Kortom, alles lukte. De kinderen namen de inburgering wel heel serieus. Bryan zit in het rugby schoolteam en Shannon zit in het schoolkoor en speelt netball. Maar je bent pas een echte Kiwi als je een bungy jump van de beroemde Kawarau bridge hebt gesprongen. DONE!

Remarkables School in Queenstown
Remarkables School in Queenstown

Totale lockdown en dus gevangen in eigen huis

Op 25 maart 2020 kondigde de primeminister de totale lockdown aan. Wij hebben letterlijk vijf weken ‘gevangen’ gezeten in ons huis. Er mocht één gezinslid boodschappen doen en met de auto reizen was verboden. Alle winkels waren gesloten, online shoppen was een no-go. Stay home, stay safe was het coronamotto. De schoolvakantie werd vervroegd en hebben ze in de lockdown periode laten vallen.

In vergelijking met Nederland was hier alles landelijk georganiseerd, bijvoorbeeld SchoolTV. De kinderen kregen een laptop te leen van school en online werden de lessen gevolgd. De boetes en gevangenisstraffen waren niet gering als je de coronaregels overtreedt. De Nieuw Zeelanders zijn zeer volgzaam en dankzij de duidelijke boodschap van de primeminister hield de bevolking zich keurig aan alle vrijheidsbeperkingen.

Luge in Queenstown
Start van de racebaan Luge in Queenstown

Corona kilo’s? No way!

Er was één uitzondering op de vrijheidsbeperking! Het was namelijk wel toegestaan om te wandelen en te fietsen in de eigen woonomgeving. Dus wij gingen de voordeur uit en pakten onze mountainbikes uit de garage. Zo konden wij de Queenstown Trails ontdekken.

bergen, meren, dichte bossen en wilde rivieren hebben wij vanaf onze zadels mogen bewonderen

Met een lunch en warme thee in onze rugzakken kwamen wij verder dan een gemiddelde fietser. Kilootje zwaarder? Wij niet hoor. De bergen, meren, dichte bossen en de wilde rivieren hebben wij vanaf onze zadels mogen bewonderen. Tsja, dan woon je toch wel op de perfecte plek om in de totale lockdown te zitten.

Hike naar Lake Alta
Hike naar Lake Alta
Fietsen tijdens de lockdown
Fietsen tijdens de lockdown, Shotover Bridge

Grens gesloten, dus geen buitenlandse toeristen

Omdat de grenzen van Nieuw Zeeland zijn gesloten, maar ook doordat het land in zee ligt, is het eenvoudig om de buitenlandse toeristen weg te houden. Ook als Nieuw-Zeelander kwam je je eigen land niet makkelijk in. Dit betekent wel dat de toeristische motor, wat overigens het grootste export product is van Nieuw-Zeeland lam ligt.

Queenstown leeft van toerisme. Ongeveer 25% van de inwoners werkt direct in deze branche. Dit adrenaline dorpje ligt aan het Wakatipu-meer. De bewoonde wereld, zoals een grotere stad ligt op drie uur rijden met de auto. Queenstown ligt tussen de bergen en is afgesloten van de buitenwereld. Het eerst volgend dorpje van betekenis is een half uur rijden. Toerisme is eigenlijk de enige inkomstenbron van Queenstown.

Lake Wakatipu, Queenstown
Lake Wakatipu, Queenstown

Geen gasten en geen klanten

Alle hotels, motels, holidayparken, AirBNB, de gondelbaan, jetboats, bungeejumpen, skydiven, helicoptervluchten, ziplinen, rafttrips, wijnproeverijen, canyoning, stargazing, hotpools, wandeltrips, bootreizen, 4WD tracks, paragliding hebben geen gasten en klanten.

Om van de restaurantjes, barretjes, souvenirwinkels en cafeetjes nog maar te zwijgen. Zelfs de meest iconische Shotover Jet heeft zijn bijltje neergelegd. De inwoners van Queenstown zitten zonder baan. Of ze zijn boventallig verklaard. De Nieuw-Zeelandse regering heeft een soort WW inkomen gegarandeerd tot oktober 2020.

Geen baan, geen werkvisum meer

Ook wij zijn onze banen kwijtgeraakt. Sandy werkte als receptioniste bij de drukste holidayparken van Nieuw-Zeeland. Met een team van veertien werknemers was het duimen draaien. Ook Edwin raakte zijn baan als tegelzetter snel kwijt. Alle hotels worden niet meer afgebouwd. De bouwprojecten werden stilgelegd. Als migrant-werkers hebben wij, door het wegvallen van onze banen, opeens geen verblijfsvergunning meer.

Als de toeristen wegblijven, zal het mij niets verbazen dat het een spookstadje gaat worden

Ook de studentenvisum van de kinderen vervallen per direct. De inwoners van Queenstown vertrekken massaal naar de grotere steden, zoals Dunedin en Christchurch. De kans op een nieuwe baan in de stad is groter. Huizen staan leeg, in de winkelpanden brandt geen licht meer. Als de toeristen wegblijven, zal het mij niets verbazen dat het een spookstadje gaat worden.

Perfecte reflectie in Moke Lake
Moke Lake Queenstown, perfecte reflectie!

Alles is weer mogelijk, volle stadions en kroegen

Voor de Nederlanders klinkt het science-fiction, 1,5 meter afstand houden hoeft allang niet meer. In Nieuw-Zeeland mag alles weer! Rugby kijken in een volle stadion of met de vrienden naar een propvolle kroeg. Sporten in een sportschool, massale evenementen, naast elkaar zitten in restaurants en bioscopen kan gewoon weer. Ook met iedereen knuffelen is toegestaan, wat een heerlijk leven nu! Alles is weer opengesteld en er zijn geen beperkingen meer. Wat nog wel dicht is, is de grens!

Zware lockdown, maar corona geëlimineerd

Het was een zware lockdown om vijf weken gevangen te zitten in ons eigen huis, maar dat heeft wel geresulteerd dat de kinderen ‘maar’ 2 weken online school hebben gehad. Ook het resultaat van ‘maar’ 24 corona-doden en dat er nu ‘maar’ 125 mensen in het land het virus bij zich draagt. Deze 125 mensen verblijven in speciale ingerichte corona-hotels of in speciale isolatie huizen.

Het doel van de minister president van Nieuw-Zeeland is bereikt. Corona is geëlimineerd. Alle reizigers moeten bij binnenkomst van het land in een coronahotel verblijven. Er geldt een verplichte, door de overheid gecontroleerde quarantaine van veertien dagen.

Uitzicht over Lake Hayes en Queenstown
Uitzicht over Lake Hayes en Queenstown

De prijs van corona vrij zijn

Op dit moment komt de plaatselijke toerisme op gang. De bevolking gaat nu genieten van hun prachtige land, zonder hordes toeristen. De gepensioneerden nemen het er nu juist van om met de eigen camper rond te toeren in eigen land.

Skiën in de maand Juli
Skiën in de maand Juli

Maar de vooruitzichten zijn somber. De toeristische attracties opereren op een laag pitje. De prijzen dalen hard. Het Zuidereiland heeft haar hoop gevestigd op het wintersportseizoen, maar de kans dat de Australiërs hun dollars in Nieuw-Zeeland gaan uitgeven is klein. De voorgenomen Trans-Tasman-bubble met Australië is onzeker. De onderlinge grenzen zouden ze gaan openstellen. Het is maar de vraag, wanneer?

Terug naar hun talenten, terug naar de schapen

Overigens vinden de Kiwi’s zelf dat ze teveel afhankelijk zijn geweest van toerisme. Voordat de ‘hobbit-gekte’ op gang kwam, waren er veel meer schapenboerderijen en wijngaarden. Die zijn verdwenen. De inwoners van Nieuw-Zeeland zeggen zelf dat ze terug moeten naar hun talenten, schapen fokken.

Hoe is het om weer in Nederland te zijn?

Wil je een eerlijk antwoord? Niet leuk! Wij zijn net 2 weken thuis. Wij moeten echt nog ‘landen’ in de malle molen van Nederland. Erg fijn om onze lieve familie en vrienden te zien, maar knuffelen en omhelzen is er niet bij. De kinderen zijn mentaal zo flexibel dat ze zich snel aanpassen aan het dagelijkse schoolleven en sport.

Shannon en Bryan in schooluniform
Shannon en Bryan in schooluniform

Vriendjes en vriendinnen komen over de vloer en het lijkt net of de tijd stil heeft gestaan. Toch vinden de kinderen Nederland een lelijk land. Het valt hun op dat er veel zwerfafval is, graffiti en weinig begroeiing. Ze missen de uitzichten van bergen, meren, watervallen en bovenal de grote varens. Ik mis het ook.

corona vrij in Nieuw-Zeeland

We waren ook te zien op de Nederlandse TV: Lees hier ons verhaal bij RTL nieuws.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer