Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Als kind vond ik het programma Railaway al fascinerend. Het welbekende vrolijke deuntje, treinen die de mooiste landschappen doorkruisen. De crème de la crème uitzendingen waren die in Zwitserland. De grande Alpen en dan zo’n mooie rode trein, door eindeloze tunnels en soms over metershoge viaducten. Een beetje zoals het treinbaantje van mijn vader op zolder. Soms met groene weides, soms met meters hoge sneeuw maar de trein wist er altijd te komen. Waarop wij dan altijd verbaasd tegen elkaar zeiden, waarom kan dat hier niet?

Het Railaway avontuur

De prijs was eigenlijk te mooi om waar te zijn. Voor nog geen zestig euro enkele reis zou ik binnen 7 uur in Bern zitten. Ik maak een plan wat ik allemaal wil gaan zien en kom tot de conclusie dat dit allemaal makkelijk met de trein te doen is. Ik besluit dat ik dit daarom zelf maar eens op deze manier moet ondervinden, op de Railaway wijze.

Hoewel vliegen je misschien sneller van a naar b brengt, doet het reizen per trein hier niet voor onder. Treinreizen zijn sowieso in opkomst. Met het zienderogen verslechterende klimaat dient een ieder zich af te vragen of dat kleine stukje vliegen nog wel kan. Niet gek dacht ik, geen gedoe met inchecken, overvolle vertrekhallen en controle’s. Zitten, kaartje laten zien en weg zijn we. Het is niet alleen beter voor het milieu maar misschien ook wel beter voor je eigen gesteldheid. Het brengt een bepaalde rust met zich mee. 

Lees hier deel een van mijn verslag van deze geweldige treinreis. Daarin reis ik van Lauterbrunnen naar Grindelwald.

De Toblerone berg

Wat uiteraard niet mag ontbreken deze reis is een bezoek aan de Matterhorn. Ook hier geldt: neem een stukje Toblerone tuur naar de puntige berg en je waant je al snel op de top. Ik kwam er voor vertrek pas achter dat op de verpakking van de welbekende Toblerone chocolade de Matterhorn is afgebeeld. Genoeg reden om dit maar eens zelf te aanschouwen. Lees hier verder in deel 2 van mijn reisverslag.

Ik maak de hele week al gebruik van de Swiss Travel Pass. Een handige kaart waar je door heel Zwitserland mee kan reizen. De meeste treinen zijn gratis of met korting zo ook de kabelbanen en ander openbaar vervoer. Vanuit Grindelwald neem ik de trein naar Interlaken-Ost vervolgens stap ik over in Spiez waar ik nog even de tijd heb om een foto te maken en de laatste overstap is in Visp.

Onderweg naar Zermatt is het genieten in de Matterhorn gotthard bahn Foto: Marleen Kuijpers

Comfortabel genieten

Zermatt is een auto vrij plaatsje dus iedereen moet vanaf Visp te trein pakken naar Zermatt. Ik stap hier over op de prachtige Matterhorn gotthard bahn. Ik reis eerste klas, dit betekent niet alleen altijd plek maar ook wat voor een plek! Na een aantal dagen slepen met een backpack vol met camera-apparatuur voelt het iedere keer weer zalig aan om in de comfortabele stoelen plaats te nemen. Wat ook een leuke bijkomstigheid is is dat de conductrice mij het één en ander van de omgeving uitlegt. Zo balanceer ik van raampje naar raampje, die ook open kunnen en heb continu een overweldigend panoramisch uitzicht.

Na zo’n drie uur kom ik aan in het vrolijke Zermatt, ik kijk omhoog en jawel daar is hij. De Matterhorn steekt als een vlijmscherp Zwitsers zakmes boven het dorp uit. Geen wolkje aan de lucht, de komende dagen is er alleen maar mooi weer voorspeld. De achtervolgende wolken heb ik in Grindelwald achter mij gelaten.

Ik kijk omhoog en jawel daar is hij. De Matterhorn steekt als een vlijmscherp Zwitsers zakmes boven het dorp uit.

Room with a view!

Ik slaap de komende twee nachten in een prachtige karakteristieke berghut genaamd: Fluhalp die zich op 2620m hoog bevindt. Om hier te komen ga ik vanaf Zermatt met de kabelspoorweg naar Sunnegee die volledig door een tunnel omhoog gaat om vervolgens over te stappen op de Blauherd kabelbaan. Vanaf hier is het zo’n 45 minuten lopen naar de berghut. Wat mee helpt is dat de berghut al snel in zicht is.

Fluhalp
Een fantastische plek om te overnachten. Foto: Marleen Kuijpers

Hijgend kom ik op mijn kamer aan niet doorhebbende dat dit door de ijle lucht komt, sla de ramen open. Alsof ze een decor voor het raam hebben gebouwd. Zo onrealistisch mooi is dit uitzicht. De Matterhorn recht voor mijn raam! Tijdens de heerlijke maaltijd onder goed gezelschap hoor ik ineens aan de andere tafel, nog drie minuten! Iedereen springt van tafel alsof er brandalarm is afgegaan. Nee de zonsondergang is in gang gezet. Met zijn allen staan we buiten naar de laatste zonnestralen te kijken.

Fluhalp
Wennen aan deze hoogte was het wel. Foto: Marleen Kuijpers
Fluhalp
Wie wil nou niet met dit uitzicht wakker worden? Foto: Marleen Kuijpers

In Nederland heb ik moeite om op tijd te zijn op mijn werk. Tegenover de Matterhorn kan ik dat niet maken.

Wennen aan de hoogte

“ S nachts kan ik alleen maar aan water en lippenbalsem denken. Ik wil niet teveel drinken want dan moet ik al krakend weer naar het toilet. Het is voor mij de eerste keer dat ik op grote hoogte slaap en hoor later dat dit er allemaal bij hoort. Dit mag de pret allemaal niet drukken. Ik word voor de wekker wakker, deels omdat ik de slaap niet kan vatten deels van enthousiasme. Ik sla de kleine gordijntjes open die eigenlijk geen functie hebben. Donker is het hier toch wel.

In Nederland heb ik moeite om op tijd te zijn op mijn werk. Tegenover de Matterhorn kan ik dat niet maken, dus stap ik uit bed pak mijn spullen en tast het duister in. Beter te vroeg dan te laat, je zal het hoogtepunt maar missen. Met mijn hoofdlampje nog aan baan ik mij een weg in het donker. De berghut is niet alleen een fantastische tussenstop als je een huttentocht doet. Het bevindt zich nog geen kwartier lopen van de Stellisee. Wind of geen wind je ziet altijd wel een weerspiegeling van de Matterhorn in het water. De Stellisee is daarom een echte trekpleister voor fotograferen en dus ook voor mij. Het blauwe uurtje is nog in volle gang, de maan staat nog hoog aan de hemel gestationeerd naast de Matterhorn.

Matterhorn en Stellisee
Weerspiegeling van de Matterhorn in de Stellisee Foto: Marleen Kuijpers

Mijn tafelgenoot komt aanlopen en heeft net zo’n Scheiße nacht als ik gehad. We praten wat over koffie en snurkende logees in de berghut. Ik bedenk me dat ik wel mag opletten, met al dat geklets zou ik alsnog het hoogtepunt missen.

De lucht krijgt meer kleur, het blauw maakt plaats voor warmere tinten. Het hoogtepunt is begonnen, langzaamaan wordt het puntje van de Matterhorn als door een schijnwerper belicht. Stukje voor stukje vangt de berg meer licht en krijgt langzaam een oranje gloed. Dit alles weerspiegelt inderdaad prachtig in het meer. Hoe langer je ernaar kijkt hoe sneller het ook lijkt te gaan. Een beetje zoals een Toblerone in de zon leggen, het puntje van de reep zal vliegensvlug smelten en de Matterhorn zal eindigen in chocolade lava. Met een geheugenkaart vol met foto’s van deze morgen loop ik naar de berghut terug voor het ontbijt.

Schuin naar boven

Vandaag staat de Gornergrat Bahn op de planning. Hiervoor moet ik eerst weer terug naar het dal. Vanaf Zermatt gaat deze tandradbaan naar het eindpunt Gornergrat op 3089m hoogte met soms wel een hellingspercentage van meer dan 20%. Hier bevindt zich ook gelijk het hoogstgelegen hotel van Zwitserland het Kulmhotel. Het leuke van dit bijna 10km lange traject is dat het meerdere tussenstations heeft die allemaal het uitstappen waard zijn.

Ik besluit die ochtend wel gelijk op het hoogste punt uit te stappen bij de Gornergrat. De zon schijnt hier fel en weerkaatst zich tegen de sneeuw en gletsjers. Om de zoveel tijd gaat er op ieder station weer een trein naar boven of beneden, zo heb je genoeg tijd om overal rond te kijken. Je kan er ook voor kiezen om terug te wandelen. Aangezien ik het juist zo mooi vindt om dit met de trein te beleven stap ik weer lekker in. Bij station Rotenboden kan je naar beneden wandelen en is de Riffelsee niet te missen. Weer een mooi meer waarin de Matterhorn in de weerspiegeling is te zien. De Toblerone letters zijn hier ook te vinden. Ik stap bij ieder stationnetje uit en ook weer in, er is er dus altijd kans om bij het raampje te kunnen zitten. Het is de hele dag prachtig weer geweest en met mijn hoofd uit het raam geniet ik met volle teugen van de afdaling.

Pas toen ik thuis deze foto ging inzoomen zag ik dat er op de rechter berg mensen stonden Foto: Marleen Kuijpers

Afscheid nemen van de bergen

Na een betere nacht, waarschijnlijk begin ik al wat te wennen aan de hoogte, overtuig ik mezelf ervan dat ik de ochtend ervoor genoeg mooie foto’s heb gemaakt en de hele zonsopgang show vanuit bed te bekijken. Na het ontbijt verlaat ik de berghut. Het was een geweldige ervaring om op deze hoogte te overnachten. Het idee echt in de bergen te zijn je tussen die hoge toppen te bevinden, er wakker te worden en in slaap te vallen al is het met moeite, wat een vrijheid geeft dat. Ik kan nog geen afscheid nemen van dit mooie gebied en besluit de kabelbaan over te slaan en een gedeelte van de vijfmeren route naar beneden te lopen.

Matterhorn
De vijfmeren route. Foto: Marleen Kuijpers

Weer in Zermatt aangekomen mag een echt Zwitsers zakmes natuurlijk niet ontbreken dus koop ik deze bij één van de vele souvenir winkels in Zermatt. Ik kijk nog een laatste keer naar de Matterhorn die nog steeds boven het dorp uitstijgt. Ik vervolg mijn weg terug naar Bern waar ik de volgende morgen vroeg de trein naar Nederland zal pakken. Nog even geniet ik van de luxe in de eerste klas. De gehele week is alles vlekkeloos verlopen met het openbaar vervoer alles was makkelijk te vinden, geen enkele overstap gemist. Het is bij mijn laatste overstap naar Bern dat ik voor het eerst wat vertraging heb, Railaway land kan dit aan en de vertraging is in een mum van tijd opgelost.

Het hogerop zoeken

Sinds ik fotografeer let ik meer en meer op licht. Ik ben mijn backpack voor de laatste keer aan het inpakken en ondanks de zonwering op de kamer valt het mij op dat er fijn licht is deze morgen. De avond ervoor kreeg ik nog een bericht van mijn tafelgenoot bij de Fluhalp berghut. Ze is woonachtig in Bern en vroeg of ik nog zin had om de twee mooiste uitzichtpunten van Bern te zien? Waarom ook niet. Na het bergleven was het ook wel weer lekker om in een stad te zijn. Dat locals de beste plekjes weten bleek maar weer. Ik werd naar het mooiste uitzichtpunt van Bern gebracht, Rosengarten waar we de zon onder hebben zien gaan.

De stad moet nu ook prachtig zijn met dit licht. Ik slaap in een hoog hotel, op de hoogste verdieping als er nou maar een dakterras zou zijn…Ik pak weer mijn camera die vast dacht wel uitgewerkt te zijn en loop de etage over. Ergens vindt ik een deur die op een kier staat en twee tellen later sta ik op het dak van het hotel. Het eerste zonlicht glinstert over de daken van de stad. In de verte zie ik heiige bergen. Geen duizendtoppers maar prachtige laagjes die in elkaar over lijken te vloeien. Wat een geweldig afscheid van deze stad en dit land, snel ga ik aan het ontbijt.

Bern
Voor vertrek nog snel het dak op om dit moois vast te leggen. Foto: Marleen Kuijpers

Geen tijd om te slapen

Na 7 dagen met volle bepakking lopen en zoveel beleefd te hebben zou ik mijn ogen wel wat rust mogen gunnen. Maar de terugweg is weer net zo mooi als de heenweg, het zou zonde zijn om dit te missen. Het spoort glijdt onder ons door, door het raam turend herken ik punten van de heenweg. Per spoor heb je misschien meer oog voor de dingen waar je normaal voorbij zou razen, al is het met 300km/uur.


Lees hier alle verhalen en artikelen over reizen in Zwitserland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

3 Reactie op “Zwitserland per spoor. De Toblerone berg in Zermatt.”

 • John Hankel
  27 oktober 2021 at 22:19

  Helaas klopt het verhaal niet. Je hoeft voor Zermatt niet vanaf Visp de trein te pakken. Je kunt to Tasch met de auto en kunt die daar parkeren om het laatste stukje te treinen.

  • Marleen Kuijpers
   Marleen Kuijpers
   27 oktober 2021 at 22:35

   Dat kan inderdaad ook. Ik was zelf alleen niet met de auto.

 • Marc Herpers
  27 oktober 2021 at 20:17

  Prachtig 😌👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer