ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Even voorstellen: Vincent Croce, fulltime freelance fotograaf

Door Vincent Croce

Even voorstellen. Ik ben Vincent, achter in de dertig, getrouwd en vader van twee kinderen. Sinds begin 2019 ben ik fulltime freelance fotograaf. Zoals zovelen houd ik enorm van reizen. Eigenlijk is dat altijd al zo geweest. Toch is dit de laatste jaren, afgezien van de jaarlijkse zomervakantie, niet echt gebleken. De bekende redenen lagen hieraan ten grondslag. Een jong gezin, te weinig ruimte voor planning, financiën en vooral de combinatie hiervan.

Gelukkig hoefde ik voor mijn (toen nog) fotografiehobby niet per se heel ver weg, maar kon ik ook in het nabij gelegen bos, of op zaterdag iets verder weg, uitstekend mijn ei kwijt.

Het begon met Instagram

Hoe het allemaal begon. In het jaar 2012 stond Instagram net vers op mijn iPhone en ik wist eigenlijk niet goed wat ik met die fotoapp aanmoest. Foto’s nam ik wel, maar op huis-tuin-en-keuken niveau. Het kon me eigenlijk ook maar matig boeien. Tot die zekere ochtend. Ik werd op een zondag voor de wekker wakker. Iets wat een nachtbraker en horecadier als ik al heel lang niet meer was overkomen.

Oldenzaal. Foto: Vincent Croce

Ik besloot eens fanatiek te doen en met de hond een rondje door het bos te wandelen. Het was voorjaar, de bomen nog kaal en er hing een dikke laag mist. Ik was alleen en en dat voelde een beetje vreemd. Maar wel lekker. Spontaan besloot ik om met de telefoon wat plaatjes te schieten. Eenmaal thuis was ik volledig wakker en uitgerust. De iPhone foto’s van het mistige Twentse landschap beschouwde ik als een soort souvenirs van deze memorabele ochtend.

Wakker worden met 3000 nieuwe volgers

Toen ik de foto’s nogmaals had bekeken plaatste ik ze op de gloednieuwe app Instagram. Instagram stond toen nog in de kinderschoenen en van influencers had men nog nooit gehoord. Toen ik ’s avonds weer een blik op mijn telefoon wierp, zag ik dat ik dertig likes had. Dat vond ik best leuk en tegelijk merkwaardig, herinner ik mij nog.

Vanaf dat moment ging het snel. Dertig likes werden snel driehonderd likes en in het weekend zette ik standaard de wekker. Op een ochtend werd ik wakker met 3000 nieuwe volgers. Ik kreeg een melding van Instagram dat ik stond op de suggested user lijst stond.

Mijn tot dan toe kleine wereldje werd langzaam maar zeker steeds een beetje groter

Nu ging het wel heel hard. Naast het vertrouwde Twentse platteland trok ik er steeds vaker op uit om nieuwe gebieden te ontdekken en fotograferen. Mijn tot dan toe kleine wereldje werd langzaam maar zeker steeds een beetje groter.

Geen windeieren

Het is 2017 en de commerciële koers die Instagram is ingeslagen is onomkeerbaar. Ik zal er niet om heen draaien. Het hebben van veel volgers op Instagram heeft mij de laatste jaren geen windeieren gelegd. Natuurlijk zeggen nummers niet alles, maar ik kan niet ontkennen dat het hebben van inmiddels ruim 116.000 volgers een lekkere binnenkomer is als je met een potentiële klant het gesprek in gaat.

Noorwegen. Foto: Vincent Croce

In mijn geval zijn die klanten vooral reisbestemmingen. De afgelopen jaren mocht ik op pad in verschillende prachtige gebieden om daar mijn hobby tegen betaling (!) uit te mogen oefenen.

Tijdens mijn reizen kom ik op de mooiste plekken in de natuur. Foto: Vincent Croce

Dit heeft als gevolg gehad dat ik het afgelopen jaar volledig zelfstandig aan de slag kon gaan als fulltime fotograaf. Niet geheel verrassend vind ik de reizen die ik het leukst om te doen, maar om de kachel aan het roken te houden keer ik mijn hand ook niet om voor bijvoorbeeld een bedrijfsreportage of een bruiloft.

Of dit zo blijft in 2020 lezen jullie vanzelf op mountainreporters waar ik mijn reisverhalen hopelijk vaak zal gaan delen.


Vincent Groce is sinds eind 2019 fotograaf voor Mountainreporters. Bekijk zijn foto’s op Instagram.com/VincentCroce


 

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.