Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Van natuurbeheerder tot ontdekkingsreiziger met een missie

Door Chris Kuik | @wildwithchris

Na het afstuderen besloot ik om mijn toekomst als boswachter te stoppen om vervolgens mijn droom waar te maken: het maken van professionele fotografie en videomarketing. Geinspireerd door Christopher McCandless uit de film ‘Into the Wild‘ wiens stappen ik nu volg back to the basics. Mijn droom en missie, om uiteindelijk in een kampeerbus te leven!

Copyright: Chris Kuik

Mijn naam is Chris (27). Ik heb Bos & Natuurbeheer gestudeerd in Roermond en Toegepaste Biologie in ‘s-Hertogenbosch en heb gewerkt als boswachter bij Staatsbosbeheer (Nationaal park de Grootte Peel) & Natuurmonumenten (Maasvallei) in Limburg.

Influencer, fotograaf en videograaf

Vandaag de dag ben ik bekend als @wildwithchris met ruim 80.000 volgers, naast influencer op Instagram ben ik actief als vastgoedfotograaf en -videograaf. Ik maak commerciële product foto en video’s voor bedrijven en ben beheerder van @Dutchwoods waar ik dagelijks foto’s plaats van de beste natuurfoto’s die gemaakt zijn in Nederland.

Copyright: Chris Kuik

Wil je graag een foto op mijn Instagram pagina? Stuur mij dan gerust een berichtje dan krijg je van mij een shoutout. Wanneer je ook nog eens de hashtag #Dutchwoods gebruikt dan maak je kans op een feature op Dutchwoods. Alleen Nederlandse natuur gerelateerde foto’s worden toegelaten.

Back to Nature: Hiking in the Netherlands

Elke week, donderdag om 12.00 uur plaats ik een YouTube video ‘Back to Nature: Hiking in the Netherlands‘ online op YouTube. In deze nieuwe serie bezoek ik de mooiste natuurgebieden in Nederland en maak daar een reportage van. Zonder snelle effecten en uplifting muziek probeer ik alleen het geluid van de natuur te gebruiken om zo de kijker een rustgevend gevoel te geven. De eerste aflevering zie je hieronder en gaat over het Leudal, mijn woonomgeving.

Het Leudal heeft een bos met enkele landbouwenclaves op een dekzandrug op het laagterras van de Maas, diep doorsneden door de Leubeek. Je vind er mooie stukken met heide dat nu vollop in bloei staat. Perfect om te fotograferen en filmen. Je vindt er naast heide veel grove den, pinus silvestris, en in de beekdalen kom je voornamelijk vochtig tot drassig loofbos tegen vol met elzenbroekbosjes.

De zwarte els, alnus glutinosa, is een indicator dat er water is. Je komt deze boom vaak tegen op plaatsen waar voldoende vocht aanwezig is. Makkkelijke herkenningspunten zijn de elzenproppen en katjes die aan de twijgen van de boom hangen, deze proppen zijn vaak kleverig.

Kennis van flora en fauna

Naast fotograferen houdt ik mij graag bezig met plantenkennis en het determineren van flora en fauna. In Nederland heb ik al ruim tweehonderd soorten vogels waargenomen en gefotografeerd en tot wel achthonderd soorten planten gedetermineerd.

Maar mijn echte passie is fotografie! Al vanaf jongs af aan ben ik bezig met natuurfotografie. Mijn fauna-leraar adviseerde mij om hier mijn beroep van te maken (Bedankt Willem Vergoosse!). Dit was de beste keuze in mijn leven. Ik heb me direct na dit advies ingeschreven bij de KvK en ben mijn droom gaan volgen.

Tegenwoordig ben ik ambassadeur voor Sony, en maak ik foto en video’s voor allerlei bedrijven wereldwijd. Naast Sony maak ik vastgoedvideos voor makelaars en ben ik druk met @Droomparken en @Tinyhousesdroomparken. Je kunt hier overnachten in verschillende soorten boomhuisjes midden in de natuur. Zelf heb ik al overnacht op de Veluwe, Bad Hoophuizen en Maasduinen. Ze hebben zelfs een park aan zee in Zeeland. Ik sliep onder de sterrenhemel (bekijk mijn foto) en maakte onlangs vier soorten huisvideos, en parkvideo in Beekbergen.

Het begon met Fjällräven Amsterdam

Het begon allemaal allemaal met Fjällräven Amsterdam, ik had nog geen drieduizend volgers en ik werd op pad gestuurd met een hoop kleding, een tas en een tent. Wanneer je vol passie je inzet voor een bedrijf, creatieve en vooral unieke content probeert te maken dan vinden merken dat tof. Dat vond @Fjallravenamsterdam ook en zo startten we een erg mooie samenwerking. Ik ben voor Fjällräven onder andere op reis gegaan naar Schotland, Isle of Eigg. Hierover zal ik binnenkort een verhaal schrijven voor Mountainreporters.

Copyright: Chris Kuik
ontdekkingsreiziger
Copyright: Chris Kuik

Nu, drie jaar later ben ik te herkennen aan mijn gele Fjällräven Keb Eco-Shell Jas en mijn Barents Pro broek. Daarnaast loop het hele jaar door op sandalen met blote voeten. Dit geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid en een verbinding met de natuur. Hierdoor word je je meer bewust van de omgeving om je heen.

Sony full frame camera

Ik fotografeer met een Sony A7II + Tamron 17-28mm f2.8 en Tamrom 28-75mm 2.8 lens. Dit is mijn eerste full frame camera, waarmee ik mooie 4K beelden maak in 24fps en mooie slowmotion beelden tot wel 120fps! Samen met mijn DJI Ronin-SC Gimbal probeer ik zo smooth mogelijke beelden te maken van dingen die mij aanspreken in mijn directe omgeving. Neem maar eens een kijkje op mijn Instagram. Wat is jouw favoriete camera?

Copyright: Chris Kuik

Naast mijn passie voor de natuur en fotografie bezoek ik graag duurzame projecten. Denk aan bijvoorbeeld wwoofing of workaway. Heb jij weleens een duurzaam project bezocht? Wil je een actieve bijdrage leveren aan een duurzame wereld is dat zeker het overwegen waard. Je werk meestal op een boerderij tegen kost en inwoning en je leert er mensen kennen uit verschillende culturen. Ik vind het interessant om dit soort projecten te filmen, en te delen met mijn publiek. Ik schrijf er later meer over in een van mijn artikelen.

Het hier en nu

Mijn allergrootste droom is om in een kampeerbus te leven, ik spaar voor een Volkswagen T3. Een camper is niet duurzaam hoor ik je denken. Maar hopelijk is er in de nabije toekomst een betaalbaar elektrische variant. Ik heb niet meer nodig dan een bed, en een fornuis om op te koken. Ik ben erg graag alleen en word erg gelukkig van rust en stilte. Over vijf jaar kan ik hopelijk nog steeds zoveel rondreizen als ik nu doe.

Tijd is slechts een illusie, Er is geen tijd, er is alleen een hier en een nu

Tijd is slechts een illusie, Er is geen tijd, er is alleen een hier en een nu. Alleen nu en hier kan ik een verandering maken in mijn leven. Leven en reizen in een mooie oude bus lijkt me geweldig. Natuurgebieden verkennen en interessante mensen ontmoeten, waarover ik zal schrijven en documenteren in foto en film.

Copyright: Chris Kuik

Voorlopig trek ik zoveel mogelijk rond in mijn tent en heb ik niet teveel verwachtingen. Een leven zonder stress en verwachting is erg prettig en helpt je ‘weg van het denken’, volgens de bekende filosoof Alan Watts.

Ga je mee op mijn avontuur, langs natuurgebieden in Nederland en de rest van Europa? Volg me op socialmedia onder de nicknaam: @wildwithchris

Als je dit leest, en je denkt dat wil ik ook dan heb ik een gouden tip voor je:

anything you want is outside waiting to be found, now it’s up to you to go find it

 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in