Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Je kent het wel. Je bent op vakantie geweest en pakt eenmaal thuis je tas of koffer weer uit. Tien tegen één dat je er zeker een paar dingen uithaalt die je de gehele trip niet hebt gebruikt. Lees dit lijstje dus nog maar eens goed, en voor de volgende keer: just travel light!

Teveel kleding

Met stip op één: kleding die je keurig opgevouwen of -gerold zo weer terug de kast in kunt leggen. Zeker als je meer van hetzelfde meeneemt, zoals drie soortgelijke broeken. Geloof me, als je ver gaat hiken trek je toch altijd die ene aan die het lekkerst zit. Bovendien is het vaak makkelijk om gewoon even iets uit te wassen.
En wat voor al deze punten geldt, wanneer je iets écht mist of vergeten bent, kun je het altijd ter plekke nog kopen. Want ook in de minder ontwikkelde landen of verder van de bewoonde wereld is genoeg te krijgen.

Verkeerde schoenen

In hetzelfde rijtje staan schoenen. Ongetwijfeld maken vooral de dames onder ons zich daar schuldig aan, want ‘dat ene paar staat zoveel leuker onder die broek’. Dat zal wel, maar je komt heus wel uit met een paar makkelijke schoenen, slippers en dan hooguit nog één paar ‘voor de net’, mocht je niet de hele week bovenop een bergtop bivakkeren. Dat is dus zelfs al drie paar. Neem je meer mee, dan nemen ze godsgruwelijk veel plek in en maken je tas ook nog eens zwaar.
Zelf neem ik inmiddels in plaats van mijn loodzware bergschoenen liever wat lichtere wandelschoenen mee. Dat is wel een keuze, want ze lopen echt minder lekker. Maar als het een trip is waar je niet elke dag minstens 10 kilometer te voet aflegt, weegt voor mij het minder slepen daar zeer zeker tegenop.

Worden het wel of niet die zware bergschoenen?
Worden het wel of niet die zware bergschoenen?

Sieraden en horloges

Bij (dure) sieraden en horloges geldt vooral: je kunt het alleen maar kwijtraken. Natuurlijk kan er een en ander gestolen worden, maar vaker nog verlies je iets op het strand, in de jungle, of laat je het in de badkamer liggen. Kun je echt niet zonder? Neem dan wat simpele dingen mee. Of koop die gekleurde oorbellen ter plekke en draag ze je hele reis, want waarschijnlijk vind je ze thuis helemaal niet meer zo mooi.

Elektronica

Moet ‘ie echt mee, die laptop of iPad? En je boxjes voor muziek? Want niet alleen dat, er horen ook weer godsgruwelijk veel opladers bij.
Sterker nog. Als ik echt ‘weg’ wil, pak ik mijn ouderwetse digitale fotocamera mee en laat mijn telefoon thuis. Ik begin daarmee echter wel een uitstervend ras te worden en ik moet toegeven dat het ook steeds lastiger wordt om ter plekke iets te regelen. Computers in je hostel en internetcafés zijn namelijk zo langzamerhand ook uitgestorven.

Wel of geen camera mee? Alles in één is ook weer wat waard...
Wel of geen camera mee? Alles in één is ook weer wat waard…

Handdoeken

Nog zo’n ongewenste tasopvuller. Handdoeken zijn dik en nemen daardoor onnodig veel plek in. Daarnaast is er tegenwoordig bijna geen plek meer te vinden waar je niet een handdoek krijgt. Zelfs in de meeste hostels ligt er tegenwoordig eentje op je bed.
Mocht je er toch één mee willen nemen, stop dan de oudste die je kunt vinden in je tas. Met een beetje geluk is die zo vaak gewassen dat ‘ie helemaal dun is geworden. Of ga voor de multi purpose lap.

Make-up

Ik geef het toe, dit is mijn eigen instinker. Ik prop altijd mijn toilettas weer vol met allerlei zooi, om er na twee dagen regen of juist zeewater de brui aan te geven. Pandaogen zijn namelijk verre van charmant en de rest van de smeersels en poeders komen eigen sowieso nooit de tas uit.
Natuurlijk mag je best een beetje je best doen om er na een paar dagen afzien aardig uit te zien, maar dat kan ook met alleen een beetje mascara. Daar hoef je geen hele beautycase voor mee te nemen. En hopelijk schijnt gewoon de zon, want een lekker kleurtje staat meestal het best.

Backpack tas inpakken
Less is more!

Ja maar, als…

Sommige mensen willen op alles voorbereid zijn. En nemen dus nog een extra dikke trui mee voor ‘als het misschien koud wordt’. Of extra slippers, stel dat die andere kapot gaan. Al met al is alles waar ‘extra’ voor staat al onnodige ballast.
Hetzelfde geldt voor iedereen die een complete medicijnkit meesleept op reis. Natuurlijk zijn wat tabletjes en een paar pleisters best een goed idee, maar voor de meeste huis-tuin-en-keuken-ongemakken kun je ook ter plekke prima terecht. En misschien niet het allerbeste reisadvies, maar mijn ervaring is dat medicijnen van de plaatselijke apotheek vaak een stuk effectiever zijn dan die je van huis meeneemt. De doseringen zijn vaak wat minder kinderachtig zullen we maar zeggen.

Meer dan één boek

Nooit zal ik vergeten dat mijn reisgenote vers in Argentinië was aangekomen en haar backpack uitpakte. Wel zeven dikke boeken kwamen daaruit, de Lonely Planet nog niet eens meegerekend. We hebben er wél weken plezier van gehad moet ik toegeven. En onze drie andere reisgenoten ook. Het was alleen wel sjouwen…
Eén boek is dus meer dan genoeg. Natuurlijk, een e-reader neemt waarschijnlijk nog minder ruimte in, maar zoals gezegd ben ik zelf van de school die liefst zo min mogelijk elektronica meeneemt op reis. Wanneer je je boek dan uit hebt, kun je het gemakkelijk ruilen met andere reizigers. Het dus wel handig een Engelstalig boek mee te nemen, om meer keuze te hebben.

Herkenbaar lijstje, of niet? Wat mis je nog op de lijst wat je beter thuis kunt laten?


Lees ook mijn tips voor het inpakken van je dagrugzak


Foto’s: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer