Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Welke vaccinaties heb ik nodig

Door Wim Rill

Vanzelfsprekend bereid ik me altijd goed voor op mijn reizen en bij die voorbereiding hoort ook het halen van de benodigde vaccinaties. Er zijn meerdere organisaties waar je advies over vaccinaties en de vaccinaties zelf kunt halen. Ik heb gekozen voor Reisprik. Via de afsprakentool van Reisprik.nl kon ik vorig jaar snel en eenvoudig een afspraak inplannen. In principe zijn er geen vaccinaties verplicht voor Peru, maar werd mij geadviseerd me wel te vaccineren tegen DTP, Gele Koorts en Hepatitis-A. Die vaccinaties heb ik dan ook genomen, om zo in ieder geval die risico’s uit te sluiten.

Vaccinatie
Zelf vaccineren op locatie kan ook, maar dat raden wij ten zeerste af.

Tijdens mijn zoektocht naar nuttige informatie over vaccineren kwam ik de onderstaande informatie tegen op de website van Reisprik.nl.

Hoe ver van tevoren moet ik vaccineren?

Dat hangt af van je reisplannen. Ga je een wereldreis maken of langer dan twee maanden naar een bepaald gebied dan kun je het beste minimaal twee maanden vóór vertrek een afspraak met een reizigersadviseur maken. Beter is nog om bij een dergelijke reis al een half jaar van tevoren een eerste reisconsult te plannen. In het algemeen is het uit het oogpunt van vaccinaties niet verstandig om een verre reisbestemming last-minute te boeken omdat de meeste vaccins minimaal tien dagen nodig hebben om voldoende antistoffen op te wekken. Een uitzondering is de vaccinatie tegen Hepatitis-A: die kan bij wijze van spreken nog op de trap van het vliegtuig gezet worden.

Samengevat: probeer zo vroeg mogelijk maar minimaal 6 weken van tevoren een afspraak te maken met een ter zake kundig reizigersadviseur.

Hebben vaccinaties bijwerkingen?

Bijwerkingen van vaccinaties zien we zelden en zijn meestal niet ernstig. Als ze al optreden zijn ze meestal kortdurend. Schadelijke of hinderlijke gevolgen voor de lange termijn zijn er eigenlijk niet. Behalve een paar dagen een lichte tot matige gevoeligheid bij aanraken van de injectieplaats zien we bij 1:100 gevaccineerden lichte verhoging of koorts.

Minder vaak zien we hoofdpijn, spierpijn of een grieperig gevoel en slechts hoogstzelden een ernstige reactie. Meld wel altijd vooraf als je een allergie hebt, bijvoorbeeld voor kippeneiwit, of als je in het verleden een ernstige reactie kreeg op een vaccinatie!

Als er een goede indicatie voor vaccinatie bestaat, weegt dat in de meeste gevallen op tegen de eventuele risico’s.

Zijn inentingen echt nodig?

Dat hangt er een beetje van af. Voor Gele Koorts is het antwoord zonder meer “ja”, want dit is een zeer gevaarlijke ziekte met 40-50% sterfte. DTP is gezien het gevaarlijke beloop van difterie en de restschade na polio ook aan te raden. Hepatitis-A is meestal ongevaarlijk maar verloopt als een soort ziekte van Pfeiffer met misselijkheid en langdurige moeheid. Je bent er al snel enkele maanden arbeidsongeschikt door. Buiktyfus verloopt zeker bij ouderen en mensen met een chronische aandoening vaak ook levensgevaarlijk.

Moet je je telkens opnieuw laten vaccineren?

Ja, maar sommige vaccins als DTP en Gele Koorts geven 10 jaar bescherming; na twee keer een vaccinatie tegen Hepatitis-A ben je zelfs 25 jaar beschermd! Korter beschermen vaccins tegen tekenmeningitis (een hersenvliesontsteking veroorzaakt door teken), buiktyfus en hondsdolheid (Rabies).

Verplichte Gele Koorts vaccinatie?

Omdat het zo’n ernstige ziekte is hebben veel landen in regio’s waar Gele Koorts voorkomt een vaccinatieverplichting ingesteld. Ook zijn er een aantal landen die vaccinatie verplicht stellen ook al ben je er slechts op doorreis. Daarnaast wordt de vaccinatie tegen Gele Koorts bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (o.a. Suriname) aanbevolen, ook als deze niet verplicht is. Wij raden sterk aan de vaccinatie te halen, ook als deze niet verplicht is. Dit heeft te maken met de ernst van de ziekte, er geen behandeling bestaat en het vaccin gelukkig 100% bescherming biedt.

Wij raden sterk aan de vaccinatieS te halen, ook als deze niet verplicht ZIJN.

Bron en meer informatie: reisprik.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer