Fotografie-tips. Zo maak je foto's van het Noorderlicht.
De sneeuw kraakt onder je voeten en je handen zijn koud, ondanks de handschoenen. Je staart naar de heldere hemel, wachtend op de heilige graal van de fotografie, het vastleggen van Lady Aurora, het noorderlicht (Aurora Borealis). Tussen september en april is het in het hoge noorden vaak te zien, uiteraard bij heldere hemel. Hoe noordelijker, hoe groter de kans dat het goed zichtbaar is.
Als outdoorfotograaf en Wilderness Guide van Surviking kom ik vaak in de gelegenheid om het Noorderlicht te fotograferen en heb het inmiddels mogen aanschouwen in zowel het zuiden als het noorden van Scandinavië. De meest ideale plek om het te zien is rond de 70e breedtegraad boven de poolcirkel. Er zijn verschillende ‘hotspots’ om het te zien, Kiruna, Moermansk, Fins Lapland maar misschien is de meest bekende stad wel Tromsø, in het noorden van Noorwegen.
Hoe leg je het Noorderlicht vast?
Maar hoe leg je dit spektakel nu vast met je camera? Allereerst is een goede camera wel een vereiste. Ik acht de meeste spiegelreflexcamera’s in staat om het Noorderlicht goed vast te leggen. Het belangrijkste zijn eigenlijk de lens en de grootte van de sensor. Een goede lens is een must met minimaal een diafragma van F2.8 is aan te raden, maar een goede F4 kan ook volstaan bij een sterk Noorderlicht. Hoe groter het glas en het diafragma, hoe beter.
Zelf fotografeer ik met een systeemcamera (zonder spiegel) van Fuji. Niet omdat deze beter is dan andere merken, maar wel omdat deze super makkelijk te bedienen is met de retro knoppen aan de buitenzijde. Zo kun je erg snel anticiperen. In de kou met handschoenen aan kan dat erg handig zijn. Ik gebruik groothoeklenzen van 12 t/m 16 mm en soms lukt het ook met een 18mm >.
Mijn advies is om een camera te gebruiken die goed tegen de kou kan en het liefst met een waterdichte body en lensen. Dit om eventueel vocht buiten te houden. Genoeg over de gear, maar hoe fotografeer je dit spektakel nu? Ik wil het niet te technisch maken, maar het moet toch even.
Neem zelf de controle
Haal je camera van de automatische stand en zet deze op Manual, anders gaat het helemaal mis. Je camera zelf snapt niks van het Noorderlicht dus je moet zelf de controle nemen. Een goede foto is altijd de ‘juiste’ balans in de belichtingsdriehoek, dat geldt ook hier, al gaan we wel de uitersten hier van opzoeken.
We fotograferen in RAW, zo kun je later nog stoeien met de juiste witbalans en het opkrikken van de ruiswaarden. RAW files zijn zeg maar de negatieven van vroeger. Zet je diafragma op F2.8, zo krijg je voldoende licht binnen op je sensor. Stel je ISO in 800 en de witbalans op 3800 Kelvin, dit geeft de mooiste kleur. En nu kun je spelen met de sluitertijden en de ISO.
Afhankelijk van de intensiteit kun je variëren tussen kortere en langere sluitertijden en een hogere en/of lagere ISO-waarde. Hogere sluitertijden en ISO-waardes geven meer ruis (door de warmte van de sensor), dus dat moeten we proberen te minimaliseren. Nu is het gewoon proberen, aanpassen en bijsturen. De grap is, dat het noorderlicht continu veranderd dus je zit niet stil, je krijgt het er misschien zelfs wel warm van.
Omdat het donker is, is dat niet makkelijk te zoeken als je op locatie bent, dus mocht het mogelijk zijn, ga van te voren op verkenning met wat meer daglicht.
Maar het vastleggen van het Noorderlicht, maakt nog niet dat het ook een mooie foto is. Hier komen de aspecten van landschapsfotografie ook om de hoek kijken. Een mooie setting kiezen is dus belangrijk. Zorg voor een mooie voorgrond en middenkader, de Aurora vult de rest wel in. Omdat het donker is, is dat niet makkelijk te zoeken als je op locatie bent, dus mocht het mogelijk zijn, ga op verkenning van te voren met wat meer daglicht.
Photoshop
Op social media en met name instagram kom je veel plaatjes tegen met heel veel Noorderlicht, melkwegstelsels en alles erop en eraan. Hou in je achterhoofd dat dat soort plaatjes vaak opgelaagd zijn in Photoshop vanuit meerdere (compleet) verschillende shots. Laat je niet gek maken, dat gaat je niet lukken met een single shot Aurora fotografie zonder Photoshop skills.
Omdat fotograferen van het Noorderlicht vaak gepaard gaat met koude omstandigheden is het raadzaam om je goed aan te kleden. Zorg voor een warme broek, (dons)jas, muts en handschoenen. Vergeet ook vooral de sokken en het schoeisel niet. Het kan zijn dat je erg lang stil staat in extreme temperaturen.
Fotoreis op sneeuwschoenen
Surviking verzorgt één of twee per jaar een fotoreis op sneeuwschoenen van Hut naar Hut in de bergen van Tromsø. Relatief korte afstanden, dus prima te doen en veel tijd voor fotografie. Let wel, de omstandigheden in de bergen van Tromsø kunnen extreem zijn en Noorderlicht garantie is niet te geven.
Wil je keer de kans hebben om het Noorderlicht vast te leggen met je eigen camera op een mooie avontuurlijk sneeuwschoenreis met een professionele WGA gids en fotograaf?
Neem een kijkje op de website van Surviking voor meer informatie over deze reis. Ook kun je bij Surviking terecht in de Pro Shop voor advies op maat over je uitrusting.
Lees ook:
Maurice, WGA wildernisgids in de Noordelijke Wildernis. Met zijn passie voor de natuur probeert hij mensen dichter bij de natuur te brengen. Of dit nu is door mensen mee te nemen op een trektocht als gids door Scandinavië, of dat hij de mensen wil inspireren door middel van fotografie. Hij is regelmatig te vinden in ‘The Northern Wilderness’ van Scandinavië.