Veel consumenten gebruiken hun pinpas voor online aankopen, maar daar zijn natuurlijk risico’s aan verbonden. Hoe houd je je betaalgegevens online veilig?Betalingen met een bankpas worden direct van je rekening afgeschreven en online winkelen brengt het extra risico met zich mee dat je gegevens kunnen worden gestolen. Als je een bankpas gebruikt, bestaat de mogelijkheid dat de dief toegang krijgt tot het geld op je betaalrekening.

Om je transacties te beschermen, is het daarom verstandig om de volgende stappen regelmatig uit te voeren. 

1. Controleer je bankafschriften regelmatig

Omdat tijd van belang is om volledige bescherming tegen fraude te krijgen bij je bank, is het verstandig om er een gewoonte van maken om je bankrekening minstens één keer per week of zelfs dagelijks online te controleren.

2. Bescherm je pincode

Geef je persoonlijke identificatienummer (PIN) niet als hierom wordt vraagt. Schrijf het ook niet op een papiertje in je tas of portemonnee. Gebruik pincodes niet bij benzinepompen om te voorkomen dat iemand en loop naar binnen om te betalen.

3. Overweeg om online een creditcard te gebruiken

Sommige consumenten kiezen ervoor om online alleen creditcards te gebruiken, omdat een frauduleuze creditcardtransactie meer tijd in beslag neemt voor de verwerking door je bank en een punt van geschil kan worden in plaats van dat contant geld onmiddellijk van je betaalrekening wordt afgeschreven. Hoewel een creditcard schulden kan veroorzaken, wordt er geen geld van je betaalrekening afgeschreven en als je creditcard op frauduleuze wijze wordt gebruikt, ben je hier mogelijk voor beschermd.

4. Controleer de website op een beveiligde verbinding

Als een website ene beveiligde verbinding heeft, kun je dit zien aan een hangslotje. Dit betekent dat de website is gecodeerd.

5. Gebruik alleen geldautomaten bij een bank

Geldautomaten in buurtwinkels, metrostations, luchthavens en andere plaatsen lopen een groter risico dat een dief een ‘skimming’-apparaat heeft geïnstalleerd. Hiermee worden je bankpasgegevens onderschept en opgeslagen. Bij banken gebeurt dit soms ook, maar op een plek zonder camera’s is dit makkelijker.

6. Vermijd openbare draadloze toegang voor financiële transacties

Zorg ervoor dat je een met een wachtwoord beveiligd Wi-Fi-netwerk gebruikt om het saldo op je bankrekening te controleren, rekeningen te betalen en te winkelen, zodat hackers minder kans hebben om je wachtwoord en accountgegevens te achterhalen.

6. Meld problemen onmiddellijk

Hoewel je het zeker meteen zou melden als je portemonnee wordt gestolen en je creditcards en betaalkaarten kwijtraakt, moet je ongeautoriseerde transacties ook onmiddellijk melden.

7. Overweeg om aangifte te doen bij de politie

Als je betaalpas wordt gestolen en gebruikt, kun je eventueel contact opnemen met de politie en een kopie van het proces-verbaal bewaren, zodat je extra bewijs hebt als je naar de bank gaat om te proberen je geld terug te krijgen.

8. Maak je eigen beveiligingsprofiel

Naast een sterk wachtwoord zorgen beveiligingsvragen en een back-up van je mobiele telefoon voor extra beveiliging van je betaalpas. Zolang je de antwoorden onthoudt, kun je verzinnen wat je maar wilt voor je beveiligingsvragen.

9. Controleer het webadres

Deskundigen adviseren pinpashouders om geen financiële transactie uit te voeren op e-commerce website die beginnen met http:// in plaats van https://. De extra ‘s’ betekent dat er een hoger beveiligingsniveau is op de website. 

10. Ongeautoriseerde afschrijvingen op je bankpas

Consumenten kunnen worden beschermd als de pinpas van een consument niet verloren of gestolen is, maar er ongeautoriseerde kosten op de rekening staan. Deze moeten vaak binnen een bepaald aantal dagen na verzending van het afschrift worden gemeld.

11. Betaal met veilige betaalmethodes

Vaak zijn er meerdere betaalmethodes beschikbaar bij online winkels en sommige methodes zijn beter beveiligd dan andere. Populaire opties zijn iDeal, prepaid betaalkaarten, PaySafeCards of PayPal.

Als een fysieke kaart zoekraakt of wordt gestolen, hebben consumenten slechts twee werkdagen de tijd om de kaartuitgever op de hoogte te stellen. Als het maanden duurt voordat je de bank op de hoogte stelt, is de kans dat je je geld terugkrijgt een stuk kleiner.

Veel banken hebben de beveiliging van hun pinpassen voor hun klanten verbeterd en zullen verder gaan dan de bovenstaande regels en consumenten niet verantwoordelijk stellen voor eventuele kosten die als frauduleus worden beschouwd. Dit geldt vooral als consumenten ongeautoriseerde transacties zo snel mogelijk melden.

Waar komt het allemaal op neer?

Hoewel je het misschien gemakkelijker vindt om overal je bankpas voor te gebruiken, is het niet zo handig zijn als iemand erin slaagt je gegevens te slepen. Waakzaamheid en een aantal nieuwe gewoonten kunnen bijdragen aan het voorkomen van fraude.

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer