Hoe onderhoud je je kleding en outdoorspullen op een meerdaagse hike?
Een goede voorbereiding en duurzaam met je spullen omgaan betekent dat je ze goed onderhoudt en behandelt met technisch wasmiddel. Maar wat doe je als je voor langere tijd op pad bent, meerdere weken, misschien zelfs maanden? Met een minimale hoeveelheid aan kleding in je rugzak is het dan fijn om zo nu en dan je spullen te kunnen wassen. Kun je je kleding ook op de trail goed verzorgen met technisch wasmiddel? En waarom is technisch wasmiddel eigenlijk zo belangrijk?
De vezelstructuur van outdoorkleding en de coatings die het kan hebben, zorgen ervoor dat je je spullen liever niet met regulier wasmiddel wil behandelen. Thuis hebben we graag een frisse en zachte was en daarom zitten er onder andere weekmakers in. Lekker voor je fluweelzachte handdoeken, maar een verschrikking voor technische vezels.
Stel bijvoorbeeld dat je je wind- en waterdichte hardshell -die je goed beschermt tegen allerlei weersinvloeden- wil wassen, dan is natuurlijk het laatste wat je wil dat de water- en winddichtheid afneemt door diezelfde weekmakers: wasmiddel is agressief tegen vuil, maar de vezel kan daardoor wel beschadigen. De structuur van vezel gaat dan open gaan staan, waardoor het vocht kan gaan vasthouden. Ook vuil kan vocht vasthouden; de stof kan dan niet goed meer ademen en water kan er door gaan. Al met al niet echt duurzaam dus, en nogal zonde van de investering die je hebt gedaan in je outdoorkleding.
Technische onderhoudsmiddelen
Wat je wél kunt gebruiken voor je outdoorkleding zijn de technische onderhoudsmiddelen van Nikwax. Nick Brown, de oprichter van Nickwax, wandelde decennia geleden al veel door de Engelse heuvels en Schotse hooglanden, en toen hij op zijn twaalfde al de natte voeten die hij er bij kreeg steeds meer begon te haten, liet hij zich inspireren door eenden.
Met keratine smeerden ze het via hun snavels op hun veren, om zo hun verendek waterafstotend te houden. Hij besloot chemie te gaan studeren en bleef zich verwonderen over de natuur, die hij als inspiratie gebruikte voor al zijn onderhoudsmiddelen. Als snel ontwierp hij een product, ging op interrail door Europa met een rugzak vol blikjes en trok jarenlang langs outdoorwinkels om zijn handgeschilderde blikjes met onderhoudsmiddelen aan te bieden ter verkoop.
Inmiddels zijn de producten van Nikwax niet meer weg te denken in een outdoorwinkel en is het belang van goed onderhoud steeds bekender. Ik testte een aantal was- en impregneermiddelen als handwas op de trail. Hoe trailproof zijn de onderhoudsmiddelen van Nikwax?
Tech Wash
Dit is je technische wasmiddel, de reiniger voor alle waterafstotende en ademende kleding. Het geeft ook op 30 graden een goede reiniging, dus perfect voor een handwas op de trail. Het verfrist en verwijdert nare geurtjes en het herstelt de waterafstotende en ademende werking. Als je iets van wasmiddel mee wil nemen of op laten sturen, dan is dit je all round reiniger.
Zo’n technisch wasmiddel, dat klinkt alsof het ook meteen ’technisch’ of ‘niet echt lekker’ gaat ruiken, maar gelukkig is de geur geenszins onprettig. De lichtbruine substantie ziet er natuurlijk uit. Ik reinig er zowel mijn robuuste softshellbroek mee als mijn fleece, hoewel ik voor die laatste ook de Polarproof had kunnen gebruiken, speciaal voor fleece en ook geschikt voor handwas.
Mijn softshellbroek reinig ik met Tech Wash voordat ik ‘m ga impregneren met Softshellproof (zie verderop). Let wel, trek voor de handwas handschoenen aan (maar die heb je als het goed is toch al overvloedig in je ehbo-kit zitten).
Softshell proof
Ideaal voor je wind- en waterafstotende kleding. Het herstelt het ademende vermogen. Ongeveer na drie keer wassen kun je weer softshell proof gebruiken. Het hoeft dus niet elke wasbeurt te gebeuren en daarom is deze niet per se nodig op de trail. Het alternatief voor je hardshells is de TX Direct, een impregnatiemiddel, om je waterdichte kleding waterdicht te houden zonder dat het de ademende werking aantast.
Beiden op waterbasis, niet ontvlambaar en vrij van fluorcarbon. Geen wasdroger nodig voor het proces. Normale wasmiddelen laten een dun, absorberend laagje achter op de stof, waardoor de waterafstotendheid geblokkeerd wordt.
De witte substantie ‘voelt’ ook als een impregnatiemiddel. Ook deze ruikt niet onaangenaam. Handschoenen dragen is verstandig, net zoals 5-10 minuten je kledingstuk laten weken. Verrassend genoeg was mijn stevige softshellbroek einde van de dag al weer droog en klaar om aangetrokken te worden.
Basewash
De basewash is je reiniger en verfrisser voor je eerste laag direct op je huid; de baselayers. Het verwijdert en remt de opbouw van nare luchtjes, de kleding droogt sneller als je het draagt, waardoor je lichaamstemperatuur beter op peil blijft én het zorgt er voor dat je zweet beter wordt afgevoerd naar buiten. Gebruik ook bij deze handschoenen.
Mijn hikelegging was ik met Basewash. Dit kun je gebruiken voor baselayers; alle lagen die je draagt op je huid. Bij deze is het ook verstandig om handschoenen aan te trekken. Bovendien moet je je item drie keer goed schoonspoelen in schoon water, dus zorg dat je voldoende water voorhanden hebt op de trail. Mijn legging rook weer fris en droogde snel.
Basefresh
Je conditioner voor je baselayers, de laag die je direct op je huid draagt. Kan voor zowel wol als synthetische baselayers gebruikt worden. Het verfrist, verzacht en neutraliseert alle geurtjes. Je baselayers drogen sneller en het vochttransport van je huid naar buiten wordt verbeterd. De Basefresh kun je in je wasmachine gebruiken in het wasverzachter bakje, eventueel in combinatie met je reguliere wasmiddel. Let wel, gebruik deze niet voor je waterdichte kleding. Ook is deze eigenlijk niet geschikt voor handwas.
De Basefresh gebruik ik voor mijn baselayer hemd van merino. Dit middel ruikt het meest fris van de geteste onderdelen en mijn merino hempje was binnen een uur droog in de buitenlucht. Perfect!
Conclusie:
Als je iets moet kiezen voor op de trail, dan is het meest handige middel om mee te nemen de Techwash: toepasbaar op de meeste materialen, geschikt voor handwas en werkzaam op lage temperaturen.
De Softshellproof hoeft niet na ieder wasbeurt, dus kan eventueel ook thuis gebeuren.
Wil je vooral je baselayers wassen, neem dan de Basewash mee als je synthetische baselayers draagt of de Woolwash als je merinowollen baselayers mee hebt.
De Basefresh is niet geschikt voor handwas, dus die conditioner kun je beter als tussentijds onderhoud gebruiken in de wasmachine wanneer je weer thuis bent. Deze Basefresh is geschikt voor zowel je merino als synthetische baselayers.
Alle producten zijn veganistisch en worden verkocht in gerecycled plastic.
Handig; Woolwash en Tech Wash zijn tegenwoordig óók in travelsize tubes te verkrijgen!
Wil je meer weten over de producten van Nikwax en hoe jij de levensduur van je outdoorproducten kunt verlengen? Kijk dan op Nikwax.com
Ik begeleid je in je voorbereiding voor je trektocht onder mijn trailnaam Rayu: een platform over hiken, goed voorbereid op pad gaan en weerbaar buiten zijn. In mijn rugzak zitten – naast een tent en een kompas – kennis en kunde als wildernessgids, fitnesstrainer, vitaliteitscoach en medewerkster van een outdoorwinkel.