HIKING TIPS | Wandelen in de bergen niet zonder risico

Door Bastiaan van der Staay

We trekken er met zijn allen graag op uit en wij van Mountainreporters doen dat natuurlijk ook. Sterker nog, we raden het iedereen aan te doen en te genieten van al het moois dat de bergen ons te bieden hebben, maar realiseer je dat dat niet zonder risico is. Daarom is het goed de volgende 10 tips even tot je te nemen. Wij ‘Flachlander’ (inwoners van de lage landen) zijn best wel wat gewend als het om slecht weer gaat. We kunnen tegen een stootje. Dat is mooi maar niet alles wat we gewend zijn gaat ook op in de bergen.

Tip 1: plan je wandeling

Of je met zijn tweeën gaat of met je hele gezin, een wandeling moet je goed plannen. Zorg dat je weet welke route je moet volgen en neem de aanwijzingen voor wat betreft duur en zwaarte serieus.

Bij je appartement, hotel en het lokale toeristenbureau kan men je uitstekend informeren over wandelingen of tochten passend bij het gezelschap, het weer en de conditie of leeftijd van je medewandelaars. Ook op websites van de regio kun je tegenwoordig veel wandelroutes vinden en downloaden, zodat je weet waar je heen moet. En voor de onervaren wandelaars geldt: voorkom al te lange wandelingen en ga niet in je eentje op pad. Als er iets gebeurt kan iemand in elk geval nog de hulpdiensten waarschuwen.

niet zonder risico
Wildseelodersee, Tirol. Foto: Sepp Pülacher

Tip 2: check het weerbericht

In de bergen kan het weer snel en ernstig omslaan, letterlijk. Is het ’s morgens nog rustig zonnig met een paar wolkjes aan de lucht. In mum van tijd kan het omslaan en zit je in een stevige onweersbui of zie je geen hand voor ogen door plotselinge dikke mist. Los daarvan kan het weer in het dal heel anders zijn dan op de top van de berg.

Check dus de de lokale sites van de Alpenvereniging, zoals deze in Oostenrijk. Ook de locals zijn doorgaans goed op de hoogte van de weersituatie. Wees niet stoer en eigenwijs maar vraag er naar.

Tip 3: goeie schoenen

Lijkt een open deurtje maar toch. Schoenen waar je in Nederland heerlijke lange wandelingen op maakt zijn niet perse geschikt voor de ruwe vaak rotsachtige ondergrond in de bergen. Ook een goede steun aan de enkels ontbreekt vaak in gewone wandelschoenen of stevige gympen.

En dat laatste is wel fijn als de ondergrond nooit vlak is. Er wordt dan best wel wat van je enkels gevraagd. Niet fijn als je met een verstuikte enkel aan de afdaling moeten beginnen. Zorg dus voor geschikte schoenen met een goed profiel (het kan plotseling erg glad zijn) en bij voorkeur waterdicht (natte voeten kunnen erg koud worden). Lees hier meer over het kiezen van de beste wandelschoenen voor jou.

niet zonder risico
Bergwandelschoenen in alle soorten en maten. Foto: Ben Wiesenfarth

Tip 4: blijf op de gemarkeerde route

Soms denk je misschien, het duurt me te lang, ik neem een afkorting of ik maak m’n eigen route op de kaart. Maar dat is niet zonder risico. Een van de risico’s is dat je verdwaalt omdat je bepaalde markeringspunten domweg mist. Maar daar komt nog een groter gevaar bij: dat van het uitglijden of in een afgrond storten.

Het derde vervelende van het afwijken van de gebaande paden is dat als er iets gebeurt het voor de reddingsdiensten heel lastig wordt jou terug te vinden. Er is overigens wel een hulpmiddel dat ik in dit verband zeker zou regelen: een app die je GPS coördinaten kan doorgeven (zowel voor IOS, Google Play en Windows veelvuldig te vinden).

Tip 5: uitrusting

Oké, ik ga er niet vanuit dat iedereen gelijk een expeditie gaat ondernemen naar de top van de Himalaya, maar toch is het wel verstandig goed na te denken wat je wel en wat je niet meeneemt. Zorg er qua kleding voor dat je gemakkelijk je temperatuur kan regelen, laagjes dus. Daarnaast een goed passende rugzak (niet te groot) waarin je regenkleding maar vooral voldoende te eten en te drinken mee kan nemen.

In de bergen droog je snel uit en voldoende eten drinken zorgt ervoor dat je geconcentreerd kan blijven. En dat vermindert het risico op ongevallen. Neem vooral ook een opgeladen telefoon (en/of powerbank) mee. Leuk om foto’s en filmpjes te maken, maar het kan ook de redder in nood zijn, zeker in combinatie met de eerder genoemde GPS app. Een klein eerste hulppakketje is ook niet onverstandig. Nogmaals denk er goed over na en verdeel desnoods wat zaken over de rugzakken van je medewandelaars. Teveel meeslepen is ook doodvermoeiend!

Tip 6: noodnummers mee

Een no brainer. In Oostenrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland werk het algemene noodnummer 112. In Oostenrijk hebben ze ook nog een Alpen Notruf nummer: 140. Overigens werken al die noodnummers ook als je geen mobiele netwerkondersteuning hebt. In dat geval zet je je telefoon uit en in plaats van je pincode toets je 112. Een volle accu is echter onontbeerlijk, vandaar de tip een powerbank mee te nemen.

Maar wees je er ook van bewust dat de accu snel leegloopt als het toestel koud is. Dus je kunt ook een vol toestel meenemen, uitzetten en warm opbergen. Alleen voor noodgevallen dus. Ook zonder telefoon kun je het algemene Alpine Noodsignaal afgeven: iedere 10 seconden een zichtbaar of hoorbaar teken geven (lichtsignalen, roepen) en dat gedurende een minuut lang. Dan een minuut pauze en weer herhalen.

niet zonder risico
Zorg voor een volle accu en neem een powerbank mee. Foto: Bayerische Rundfunk

Tip 7: selfie niet zonder risico

Het klinkt misschien gek, maar jaarlijks gebeuren er echt nog heel wat ongelukken bij het nemen van een selfie. Even nog een klein stukje naar achteren en hoppa het ravijn in. Of minder erg maar uitglijden en een verstuikte voet of een vervelende snee in je hand oplopen. Wees er voorzichtig mee.

Tip 8: kinderen mee

Super leuk en leerzaam en de meeste kinderen rennen liever een berg op en af dan wandelen over een saaie vlakke weg op de Veluwe. Maar daar schuilt ook gelijk een beetje het gevaar. Let er goed op dat ze zichzelf niet te moe maken en de concentratie verliezen. En bij smalle passages het kind altijd laten begeleiden door een volwassene.

Ook komt tip 1 weer om de hoek kijken: check vooraf voor wie de wandeling geschikt is. Er zijn immers voor alle leeftijden wandelingen te vinden. Kies de juiste. Lees ook: Een huttentocht met kinderen.

Tip 9: let op dieren (die in de wei en misschien je eigen)

Steeds vaker hoor je over een probleem tussen koeien, stieren en wandelaars. Wees je er van bewust dat je als wandelaar vaak te gast bent in hun wereld. En zeker als de koeien kalfjes hebben moet je er vooral met een grote boog omheen. Honden en kinderen kunnen door de moederende koe als een bedreiging gezien worden.

Neem signalen serieus en ga de confrontatie uit de weg. Dat geldt dus ook voor stieren. De basis houding is sowieso: gedraag je rustig in de buurt van deze grote Alpenbewoners.

niet zonder risico
Beschermd en oh zo mooi: Edelweiss. Foto: Michael Schmid

Tip 10: respecteer de natuur

Om de mooie natuur te beschermen hoef je eigenlijk niet zoveel te doen als wel te laten. Neem afval mee en maak geen onnodig lawaai. Laat het wild en de weide-dieren met rust en ruk de plantjes niet uit de grond. Hoe hoger je komt hoe kwetsbaarder alles wat leeft. Laat het met rust en geniet ervan.

Hoofdfoto: www.wallpaperup.com

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer