Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Dé ultramarathon Ultra Pirineu. Wij waren erbij!

Door Peter de Vries

Een middeleeuws dorpje in de Catalaanse Pyreneeën. Met een bescheiden 2500 inwoners een pareltje dat dit weekend volledig in het teken zal staan van de Salomon Ultra Pirineu. Zo’n 4000 lopers zullen aan de start van deze ultramarathon staan.

Door het eeuwenoud bestaan van het dorp zijn er vele verhalen over te vertellen. Daarom worden wij tijdens onze tour uitgenodigd in het kasteel van Bagà. Na de verschillende families die hier in de afgelopen eeuwen hebben gewoond en er diverse veranderingen zijn aangebracht, spreken de tekeningen en muurschilderingen absoluut tot de verbeelding. Als je er rondloopt verplaatsen je gedachten zich gemakkelijk naar een tijd waar alles langzamer leek te gaan.

Buiten zie je de prachtige groene bergen waartussen het kasteel en het mooie plaatsje Bagà gevestigd zijn.

Van oorsprong is Bagà een belangrijke stad om het achterland te kunnen beschermen. Je ziet dit nog terug aan de plaatsen in het dorp zoals het kasteel en zijn trap ernaartoe. Deze loopt als een ader door het dorp. Dit weekend zullen de straten volstaan met fans, lopers en pers.

Duizenden hoofdlampjes, klaar voor de start
Duizenden hoofdlampjes, klaar voor de start
Foto: Peter de Vries

Bagà vormt zaterdag 5 oktober 2019 het start- en finishdecor voor de Ultra Pirineu. Een ultramarathon van 94 kilometer door de Catalaanse Pyreneeën. Het is een helse tocht, met ruim 6200 hoogte meters. Het hoogste punt wat wordt bereikt is 2500 meter. Door de hoogte, het stijgingspercentage en de pittige afdalingen, is het een uitdagende route.

Om 05.30 uur is de start midden in Bagà en die is werkelijk magisch te noemen.

De lichten worden gedoofd in de middeleeuwse plaats en het plein van de start wordt slechts verlicht door de hoofdlampen van de ultrarunners. Een indrukwekkend gezicht. Dan is het tijd voor de start van deze ultramarathon. De bikkels vertrekken voor hun tocht van 94 kilometer.

Magische zonsopkomst
Magische zonsopkomst
Foto: Peter de Vries

Later op de ochtend om 09.00 uur zal de Sky Pirineu starten. Ook een trailwedstrijd, maar dit keer een sprint over ‘slechts’ 36 kilometer. Ze gaan een vergelijkbare route lopen. Door het bos, over de velden en de rotsen naar de bergen en weer terug naar Bagá.

Intussen zijn wij naar het hoogste punt van de route gegaan, de Alp Tosa. Hier op 2536 meter hoogte ligt een checkpoint voor de lopers, gevestigd in een zogenaamde refuge. Letterlijk vertaald, een toevlucht. Een hut waar je normaal gesproken terecht kunt voor een versnapering of eventueel een verblijf wanneer je de route als een trektocht zou wandelen. Op de route zijn 8 refuges gevestigd die de hele zomer open zijn.

Het is een prachtig gezicht daar boven op die berg om 6.30 uur.

Terwijl de zon is nog niet eens volledig op is gekomen, zien we de eerste lopers al langzaam de aan de horizon verschijnen. Het zijn schimmen in het licht van de zon dat zich begint te melden bij de bergen.

Rond 7.45 uur komt de zon boven de bergen uit. Daarmee is het uitzicht is fenomenaal. Het vroege opstaan wordt meer dan beloond. Terwijl de ultrarunners zich stuk voor stuk melden aan de top van de Tosa dalen wij de route in tegengestelde richting af.

De eerste lopers bij prachtige luchten
De eerste lopers bij prachtige luchten
Foto: Peter de Vries

Ik vind het opvallend hoe fris en gefocust de lopers na 15 kilometer ogen. Ze hebben op dat moment vrijwel alleen door bossen en over rotsen moeten rennen. Ze gaan door, door voor de ultieme beloning. Dat is die mooie medaille die aan de finish ligt te wachten. Maar eigenlijk doen deze helden het helemaal niet voor die medaille, ze doen het voor wat anders. Namelijk voor het voor de eeuwige roem en de overwinning op henzelf.

Het rustige middeleeuwse plaatsje in de Catalaanse Pyreneeën is dit weekend een echt trailrunning bolwerk.

Wat een klim voor de trailrunners
Wat een klim voor de trailrunners
Foto: Peter de Vries

Naast de individuele strijd die wordt geleverd is er ook zeker sprake van competitie. De Ultra Pirineu en de Sky Pirineu ultramarathons behoren tot de grote trailrunning wedstrijden van het seizoen. Wie hier wint  is een legende en iedereen wil winnen.

Hardlopers trotseren de prachtige route
Hardlopers trotseren de prachtige route
Foto: Peter de Vries

De legende die we vandaag over de finish zien komen heeft 10 uur en 22 minuten over de 94 kilometer lange tocht gedaan. De laatste loper deed er ruim 26 uur over. Stuk voor stuk helden die wij in het finish vak mogen verwelkomen.

Welverdiende medailles
Welverdiende medailles
Foto: Peter de Vries

Een dag later rijden we voorbij aan Bagá op weg naar het vliegveld van Barcelona. Het dorp is slechts anderhalf uur rijden vanuit de bergen. Best bijzonder, want bij een vlucht op Barcelona, denk je eigenlijk niet automatisch aan de bergen. Je denkt eerder aan een stedentrip of aan het strand. Maar de omgeving is perfect voor trailrunning en hiken, zelfs skiën in de winter.

Mede daarom heeft Catalonië zichzelf verkiesbaar gesteld voor de Olympische Winterspelen van 2030. Na deze trip snap ik heel goed waarom en hoop ik met ze mee dat de spelen hier plaats mogen gaan vinden.

Meer weten over Catalonië als reisbestemming? Je vindt nu alle inspiratie die je nodig hebt op catalunyaexperience.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer