Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Grizzly Country: een Vietmanveteraan vecht zij aan zij met grizzly’s

Door Edwin Hagenouw

Grizzly Country, een korte film van Moonhouse Films en Peak Design, is nu online te bekijken op Mountainreporters.com en www.grizzlycountryfilm.com. De documentaire belicht het buitengewone leven van de beroemde “Monkey Wrencher”, Doug Peacock, die onvermoeibaar is in de bescherming van de Noord-Amerikaanse grizzlybeer en zijn steeds kleiner wordende habitat.

Grizzly Country

Het verhaal van Peacock herinnert ons eraan dat we vaak ongevoelig zijn voor de wilde dingen die we vrezen, en zonder voor de stemlozen te pleiten. Zo lopen we het risico ze voor altijd kwijt te raken. Grizzly Country debuteerde als een officiële Banff Mountain Film Selection in 2018. Ook stond de documentaire in de spotlights van Wild & Scenic Film Festival.

Het verhaal

Na dienst te hebben gedaan in de oorlog in Vietnam, zocht Doug Peacock een spiritueel toevluchtsoord in de ruige wildernis van Wyoming en Montana. Doug moest, net als veel Vietnamveteranen, de draad van zijn leven weer oppakken en dat viel bijzonder zwaar.

De aanwezigheid van de beer werd de basis voor het herstel van Doug

Tijdens deze frequente outdoor-reizen maakte Peacock contact met de grizzlybeer en merkte een diep gevoel van persoonlijke nederigheid. De aanwezigheid van de beer werd de basis voor het herstel van Doug Peacock en vanaf dat moment voelde Peacock zich verplicht om hun stem in de menselijke wereld te zijn. Terwijl Doug Peacock misschien bekend staat als het beroemde personage van auteur Edward Abbey, George Hayduke in The Monkey Wrench Gang, is het het werk van Peacock dat de grizzlybeer documenteert en verdedigt dat zijn leven de afgelopen 50 jaar heeft bepaald. Grizzly Country onderzoekt Peacock’s kruistocht als meer dan alleen een gevecht voor gerechtigheid voor de grizzlybeer, maar gebruikt dit als een metafoor voor de relatie tussen mensen en ongerepte plekken

Bekijk hier de documentaire

Doneer en geef de grizzly’s een toekomst

Toekomstige populaties van grizzly’s lijden onder de opwarming van de aarde en de wijdverbreide menselijke ontwikkeling. En dat ligt niet aan aanpassing van de beer. Voor Peacock is het het gebrek aan menselijke eerbied voor plaatsen waar we geen controle over hebben die uiteindelijk fataal kan zijn voor de grizzlyberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer