Grizzly Country: een Vietmanveteraan vecht zij aan zij met grizzly’s

Door Edwin Hagenouw

Grizzly Country, een korte film van Moonhouse Films en Peak Design, is nu online te bekijken op Mountainreporters.com en www.grizzlycountryfilm.com. De documentaire belicht het buitengewone leven van de beroemde “Monkey Wrencher”, Doug Peacock, die onvermoeibaar is in de bescherming van de Noord-Amerikaanse grizzlybeer en zijn steeds kleiner wordende habitat.

Grizzly Country

Het verhaal van Peacock herinnert ons eraan dat we vaak ongevoelig zijn voor de wilde dingen die we vrezen, en zonder voor de stemlozen te pleiten. Zo lopen we het risico ze voor altijd kwijt te raken. Grizzly Country debuteerde als een officiële Banff Mountain Film Selection in 2018. Ook stond de documentaire in de spotlights van Wild & Scenic Film Festival.

Het verhaal

Na dienst te hebben gedaan in de oorlog in Vietnam, zocht Doug Peacock een spiritueel toevluchtsoord in de ruige wildernis van Wyoming en Montana. Doug moest, net als veel Vietnamveteranen, de draad van zijn leven weer oppakken en dat viel bijzonder zwaar.

De aanwezigheid van de beer werd de basis voor het herstel van Doug

Tijdens deze frequente outdoor-reizen maakte Peacock contact met de grizzlybeer en merkte een diep gevoel van persoonlijke nederigheid. De aanwezigheid van de beer werd de basis voor het herstel van Doug Peacock en vanaf dat moment voelde Peacock zich verplicht om hun stem in de menselijke wereld te zijn. Terwijl Doug Peacock misschien bekend staat als het beroemde personage van auteur Edward Abbey, George Hayduke in The Monkey Wrench Gang, is het het werk van Peacock dat de grizzlybeer documenteert en verdedigt dat zijn leven de afgelopen 50 jaar heeft bepaald. Grizzly Country onderzoekt Peacock’s kruistocht als meer dan alleen een gevecht voor gerechtigheid voor de grizzlybeer, maar gebruikt dit als een metafoor voor de relatie tussen mensen en ongerepte plekken

Bekijk hier de documentaire

Doneer en geef de grizzly’s een toekomst

Toekomstige populaties van grizzly’s lijden onder de opwarming van de aarde en de wijdverbreide menselijke ontwikkeling. En dat ligt niet aan aanpassing van de beer. Voor Peacock is het het gebrek aan menselijke eerbied voor plaatsen waar we geen controle over hebben die uiteindelijk fataal kan zijn voor de grizzlyberen.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer