klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Grizzly Country: een Vietmanveteraan vecht zij aan zij met grizzly’s

Door Edwin Hagenouw

Grizzly Country, een korte film van Moonhouse Films en Peak Design, is nu online te bekijken op Mountainreporters.com en www.grizzlycountryfilm.com. De documentaire belicht het buitengewone leven van de beroemde “Monkey Wrencher”, Doug Peacock, die onvermoeibaar is in de bescherming van de Noord-Amerikaanse grizzlybeer en zijn steeds kleiner wordende habitat.

Grizzly Country

Het verhaal van Peacock herinnert ons eraan dat we vaak ongevoelig zijn voor de wilde dingen die we vrezen, en zonder voor de stemlozen te pleiten. Zo lopen we het risico ze voor altijd kwijt te raken. Grizzly Country debuteerde als een officiële Banff Mountain Film Selection in 2018. Ook stond de documentaire in de spotlights van Wild & Scenic Film Festival.

Het verhaal

Na dienst te hebben gedaan in de oorlog in Vietnam, zocht Doug Peacock een spiritueel toevluchtsoord in de ruige wildernis van Wyoming en Montana. Doug moest, net als veel Vietnamveteranen, de draad van zijn leven weer oppakken en dat viel bijzonder zwaar.

De aanwezigheid van de beer werd de basis voor het herstel van Doug

Tijdens deze frequente outdoor-reizen maakte Peacock contact met de grizzlybeer en merkte een diep gevoel van persoonlijke nederigheid. De aanwezigheid van de beer werd de basis voor het herstel van Doug Peacock en vanaf dat moment voelde Peacock zich verplicht om hun stem in de menselijke wereld te zijn. Terwijl Doug Peacock misschien bekend staat als het beroemde personage van auteur Edward Abbey, George Hayduke in The Monkey Wrench Gang, is het het werk van Peacock dat de grizzlybeer documenteert en verdedigt dat zijn leven de afgelopen 50 jaar heeft bepaald. Grizzly Country onderzoekt Peacock’s kruistocht als meer dan alleen een gevecht voor gerechtigheid voor de grizzlybeer, maar gebruikt dit als een metafoor voor de relatie tussen mensen en ongerepte plekken

Bekijk hier de documentaire

Doneer en geef de grizzly’s een toekomst

Toekomstige populaties van grizzly’s lijden onder de opwarming van de aarde en de wijdverbreide menselijke ontwikkeling. En dat ligt niet aan aanpassing van de beer. Voor Peacock is het het gebrek aan menselijke eerbied voor plaatsen waar we geen controle over hebben die uiteindelijk fataal kan zijn voor de grizzlyberen.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer