Review: Banff Mountain Film Festival
![Review: Banff Mountain Film Festival](https://mountainreporters.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/04/Film-Festival-Slider.jpg)
Banff Mountain Film Festival
Een recensie van André Deunhouwer
Op 14 april streek het Banff Mountain filmfestival neer in het Zuidplein theater te Rotterdam. Elk jaar laten gedreven outdoorfilmmakers hun film of documentaire zien tijdens het Banff Mountain Filmfestival in Banff (een stadje in Canada). Daarvan is dit jaar een selectie van zes korte films gemaakt. Met deze zes films toeren ze de wereld over om outdoorliefhebbers te trakteren op een gevarieerd aanbod van films. Zoals je wellicht weet is Mountainreporters in Nederland communicatiepartner van het filmfestival en kon ik als reporter een van de voorstellingen bezoeken.
Banff Mountain Film Festival
Bij binnenkomst merk je goed dat je met gelijkgestemden in de zaal zit. Mensen die kunnen genieten van buiten zijn. Vluchtige woorden van gesprekken om ons heen gaan over trails, hiken, fietsen en klimmen. Een enkeling heeft het over bier, maar ook dit zou een link kunnen zijn naar de afsluiting van een outdooractiviteit. Voordat de films aan ons getoond worden, krijgen we een kort praatje over het festival, de films die we gaan zien en worden er wat sponsors bedankt. Hieronder geef ik per film een korte beschrijving van wat je kunt verwachten, maar ik geef niet teveel prijs, omdat ik je eigenlijk wil aanraden om naar één van de andere avonden te gaan. Zo kun je zelf genieten van deze prachtige films op het grote doek.
Eis und Palmen
Deze film gaat over twee bevriende skiërs die besluiten om vanuit Duitsland naar de Middellandse zee te fietsen en onderweg een aantal goede afdalingen te pakken. Ze trotseren hierbij ongeveer 1800 kilometer en meer dan 35000 hoogtemeters. Ze slapen buiten, lopen met 50 kilo aan bagage, klimmen naar de top van de berg en maken prachtige afdalingen. De film zit goed in elkaar, heeft mooie droneshots en vertelt een verhaal van ruim 40 dagen in ongeveer een half uur.
The beaver believers
In deze film maken we kennis met Sherri Tippie, een kapster met een voorliefde voor bevers. Zij neemt ons mee in de wereld van de bever en drukt ons op het hart waarom we zuinig moeten zijn op dit belangrijke zoogdier. Ze legt uit wat de bever betekent voor het ecosysteem en ze doet dit op een ietwat eigenzinnige manier. Deze film is iets minder ‘mountain’, maar wel vermakelijk informatief.
RJ Ripper
We worden getrakteerd op een actievolle openingsscène waarin we een mountainbiker volgen vanuit zijn huis, door de straten van Kathmandu naar de trails van Nepal. We leren dat dit Rajesh Magar is. Een van de weinige mountainbikers van Nepal die kan leven van de sport. Dit verhaal gaat vooral over het bereiken van dromen, als je maar hard genoeg werkt. Zijn ouders hadden weinig geld, hij bouwde zijn eigen fiets en … je kan vast wel raden hoe het eindigt! Deze film is vooral veel ‘feelgood’ met een hoge kwaliteit aan prachtige shots van Nepal.
Surviving the Outback
Michael Atkinson, de maker en hoofdrolspeler, was van jongs af aan al gefascineerd door het verhaal van twee Duitse vliegeniers die in 1935 strandden in de Outback van Australië. Zonder kennis van het land en enkel het instinct om te overleven hebben zij een tocht afgelegd om de bewoonde wereld te vinden. Uiteindelijk zijn ze gevonden door de Aboriginals en zijn ze gered.
Michael heeft zich lang afgevraagd wat hij in deze situatie zou doen, dus zorgt hij ervoor dat hij in dezelfde situatie terecht komt. Hij filmt de gehele ervaring zelf, heeft van niemand hulp en leeft van zijn omgeving. Dit alles doet hij met een gezonde dosis humor.
The Mirnavator
We volgen Mirna Valerio, een trailrunner met een passie voor buiten zijn, afzien en kilometers maken. Het opvallende is, ze is zwaarlijvig en heeft een donkere huidskleur. Niet het beeld wat je krijgt als je het woord ’trailrunner’ hoort. En dat is ook waar deze docu op inspeelt. Mirna loopt vanuit passie en eigen motivatie, niet om te winnen of om de snelste te zijn, maar omdat ze geniet van wat ze doet. Daarnaast wordt ingezoomd op de negativiteit die zij online ontvangt en hoe zij daarmee omgaat. Het stuk wat wij te zien kregen was een deel van een langere documentaire. Voor mijn gevoel kreeg ik nu te weinig achtergrondinformatie om mijzelf in te leven in Mirna. Wat dit voor mij de minst interessante van de zes films maakte.
Far out
In deze korte edit (zo’n vijf minuten) zien we Kai Jones. Kai is een skiër van elf jaar oud en houdt ervan om keihard naar beneden te knallen en van grote rotsen te springen. Dit alles krijgen wij te zien onder leiding van een dikke soundtrack, mooie beelden en wat heerlijke humor. Dit was een luchtige afsluiting van een hele mooie avond.
In de pauze was er nog de mogelijkheid om informatie in te winnen bij de sponsors, jezelf te testen met hangen aan je vingertoppen en meedoen aan winacties. Aan het einde van de pauze werden de winnaars van de actie bekend gemaakt en gingen sommige bezoekers naar huis met tegoedbonnen, kleding of een leuke activiteit in het verschiet.
Het filmfestival biedt een goede mix van educatieve, indrukwekkende en actievolle films. Hoewel sommige films ook al te zien zijn op Youtube of Vimeo is het een aanrader om op het grote scherm te zien.
Mijn naam is André en in de zomer van 2016 ben ik de uitdaging met mijzelf aangegaan om alle officiële mountainbikeroutes van Nederland te gaan rijden. De beelden van mijn ultieme MTB Challenge bekijk je hier of op mijn Youtube kanaal.