Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Vijf reisdocumentaires waar je nu de tijd voor hebt!

Door Erwin Zantinga

Inspirerende documentaires nemen je mee langs de gehele lengte van de Nijl, 3 maanden overleven in Alaska en door heel Canada. Maart roert zijn staart. Overdag schijnt een lekker zonnetje, maar ‘s avonds is de lucht nog erg fris en nodigt uit om plannen te maken voor een mooie reis in het nieuwe zomerseizoen. Het is vroeg donker en dus de perfecte tijd om interessante documentaires te kijken van explorers, avonturiers en reizigers om je te vervullen van ideeën en inspiratie voor dit nieuwe reisseizoen.

Ga je het Pieterpad lopen, of toch zelf een trail verzinnen? Ga je op de brommer naar India of ga je de hele Rijn belopen? De beelden in deze documentaires zijn allemaal door de avonturiers zelf geschoten. Geen grote producties, geen extra cameramensen of vooropgezette situaties. Dit zijn echte avonturen en daarnaast (niet iedereen heeft puf en zin om een jaar langs een rivier te sjouwen) hele leuke entertainment voor een knusse avond vol documentaires!

Tim Cope – On the Trail of Genghis Khan (2004 – 175 min.)

Terwijl hij met vrienden de Mongolische steppe probeerde te doorkruisen op de fiets, zag Australisch avonturier Tim Cope de lokale bevolking op hun paarden gaan waar hij op twee wielen nooit zou kunnen gaan. Dit gezien te hebben besloot Tim om de gehele steppe, die zich uitstrekt van Mongolië tot Hongarije, af te lopen met paarden. Het enige probleem was, hij had geen enkele ervaring met paard rijden! Toch kocht Tim een aantal paarden, wat bepakking en ging het avontuur aan.

Hij heeft te maken met dieven, wolven en eet duif met dakloze alcoholisten in een bevroren Rusland

Gewapend met zijn camera en een gezonde drang naar de open steppe en avontuur neemt hij ons in een drie uur durende documentaire mee op reis. Hij krijgt te maken met dieven, wolven en eet duif met dakloze alcoholisten in een bevroren Rusland tijdens Kerst. De reis duurde uiteindelijk drie jaar en hij leerde een Mongoolse spreuk vanuit de praktijk: “A man on the steppe without friends is as narrow as a finger. A man with friends is as wide as the steppe.”

Ed Wardle – Alone in the Wild (2009 – 140 min.)

Ed Wardle is geen avonturier, explorer of geharde outdoor guide. Hij is fotograaf met een jongensdroom; 3 maanden overleven in de wildernis van Alaska. In deze serie neemt Ed ons mee tijdens zijn tijd in de wildernis ver boven de poolcirkel. In Alaska is de natuur de baas en Ed moet zich aanpassen. Hij heeft een grote, zware backpack met een klein rantsoen eten bij zich. Haver en rijst. Hij zal moeten overleven van de jacht (konijnen, vis en groter wild) maar ook planten en wortels staan op het menu. Het enige grote probleem zijn de beren.

Ed heeft geen enkele ervaring met beren en in Alaska wemelt het ervan. Met zijn grote shotgun kan hij in geval van nood zichzelf verweren, maar wat moet hij doen als er een rond zijn hangmat scharrelt als hij slaapt? Kan Ed zichzelf in leven houden met vissen en jagen? En hoe gaat hij om met het alleen zijn. 90 dagen zonder een levende ziel te zien kan erg intens zijn. Deze documentaire laat op persoonlijke manier zien wat het is om ‘echt’ te overleven in het wild. Waar de romantiek het aflegt tegen de werkelijkheid.

Levinson Wood – Walking the Nile (2014 – 280 min.)

Levinson Wood kan als echte explorer gezien worden. Als oud officier is hij getraind in extreme survival situaties en heeft ondertussen een aantal grote reizen op zijn naam staan. Zoals de circumnavigatie van het gehele Arabische schiereiland en de traverse van de Himalaya. Tijdens zijn eerste reis probeert hij als eerste mens in de geschiedenis de gehele Nijl te lopen.

Vanaf de bron in Rwanda tot de zee in Egypte loopt hij met vrienden, gidsen en journalisten langs de immens grote levensader die een groot gedeelte van Afrika van water voorziet. Door oorlogsgebieden, woestijnen, steden en ruige natuur. Tijdens de reis ervaren ze ongekende temperaturen die het uiterste van de expeditiegroep vergt. Zo veel zelfs dat niet iedereen het haalt. Deze reis is een waar avontuur en een prachtige expeditie langs de oevers van de Nijl.

Ed March – Alaska to Argentina on a C90 (2014 – 320 min.)

Niet iedereen neemt het leven even serieus, vooral Ed March niet! In 2011 reed Ed van Maleisië naar Engeland, op een Honda C90. Een klein brommertje eigenlijk gemaakt voor ritjes door de stad. Tijdens deze reis ging zijn brommertje talloze malen kapot, schoot hij met een groot machinegeweer, gooide hij met een handgranaat en probeerde hij met zijn geliefde C90 te trouwen.

Hij besloot om samen met zijn vriendin (die helemaal geen brommer kan rijden) van Alaska naar Argentinië te rijden

Na deze reis van een jaar wilde hij nog een langere, gekkere reis maken. Hij besloot om samen met zijn vriendin (die helemaal geen brommer kan rijden) van Alaska naar Argentinië te rijden. Tijdens deze trip filmen ze alles zelf, en monteert Ed alles zelf. Verwacht veel flauwe Engelse grappen, hier en daar een blote kont maar vooral veel avontuur op een brommertje die doet waar ie eigenlijk niet voor gemaakt is.

Lars Monsen – Crossing Canada (2005 – 180 min.)

Canada is een wildernis. Perfect voor een groots en meeslepend avontuur! Lars Monsen is een Noorse bushcrafter, bekend met documentaires maken en voelt zich als een walvis in het noordelijk water in de arctische natuur. In begin 2000 besluit hij van Kaktovik in het puntje van Alaska naar Goose Bay, in het oosten van Canada te reizen. Vergezeld door 6 husky’s en een grote hondenslee waar hij veel voedsel voor de honden en een tentje in houdt gaat hij op pad.

De reis duurt twee jaar en 7 maanden en onderweg moet hij omgaan met de situaties die het ruige leven in de Canadese natuur op hem af gooien. Beren, ijsberen, wolven maar ook kamperen tijdens -30 op de tundra, bevroren honden en diepe sneeuw. In de zomer loopt hij en gebruikt hij een kano zover dit gaat. Deze documentaire is een oprecht en persoonlijke film over een reis die 8 jaar voorbereiding heeft gekost.

Bonustip

Henk van Dillen – Fietsen van St Petersburg naar de Noordkaap (gefilmd tot Moermansk) (2015 – 20 min)

Voor een iets kortere, maar daarom niet minder avontuurlijke documentaire, ben je bij Nederlands avonturier Henk aan het goede adres! In 2015 fietste Henk van Rotterdam naar Singapore op een tweede hands fiets. Drie jaar later volgde hij zijn andere droom, in extreme winterse omstandigheden fietsen. Op 1 februari 2018 vertrok hij van St. Petersburg om naar de Noordkaap te fietsen.

Voor een bekende website hield hij een vlog bij en neemt ons zo mee langs grote Russische wegen, in zijn ijzige tentje en uiteindelijk naar de grootste stad in Noord Rusland. Elke aflevering duurt 5 minuten. Voor zijn volgende avontuur reist hij af naar Alaska, waarvandaan hij naar Patagonië fietst.

Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante documentaires te vinden! Heb jij nog suggesties? Laat een reactie achter!


BEKIJK HIER MEER BIJZONDERE FILMS EN VIDEO’S


www.erwinz.nl | @erwin_zantinga

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer