Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Gisteren was er een duidelijke tweedeling waarneembaar in het Alpengebied. De westelijke helft had te maken met uitbundige zonneschijn terwijl er in de oostelijke helft veel meer bewolking aanwezig was, waar hier en daar ook een spatje uitviel.

De Alpen vanuit de ruimte. de westelijke Alpen liggen vol in de zon terwijl het in het oosten vooral bewolkt is met in de dolomiten föhnachtige wolken. Goed te zien zijn de besneeuwde Alpentoppen en de groene dalen daar onder. Bron: NASA.
De Gross Glockner Hoch-Alpen strasse wordt op dit moment hard gewerkt om deze sneeuwvrij te maken. Ieder jaar is dit weer een monster klus en is men hier een aantal weken mee bezig om muren sneeuw van soms wel meer dan 5 meter te verwijderen. Wel wordt gemeld dat de hoeveelheid sneeuw dit jaar veel minder is dan in andere jaren. Bron: FB GrossGlocknerHochAlpenstrasse.

Vanochtend begint de dag met volop zonneschijn in het grootste gedeelte van de Alpen. Met name in het grensgebied van de noordelijke Alpen met het laagland hebben ze op dit moment te maken met hochnebelachtige bewolking. In de warmere lucht in de zuidelijke Alpen is de temperatuur al opgelopen naar heerlijke lente waardes. In Oostenrijk is het op dit moment het minst, met vooral in het Salzburgerland en ten oosten daarvan veel bewolking met af en toe een spatje regen.

Prachtige zonsopkomst vanochtend in Dellach im Drautal in het Oostenrijkse Karinthië.

De nul-graden grens ligt vandaag tussen de 2200 m in de noordelijke Alpen tot zo’n 2800-3000 m in de zuidelijke Alpen

Vandaag hebben vooral de noordoostelijke Alpen te maken met dichte bewolking, met name ook in de dalen. Hier kan vandaag wat lichte neerslag uit vallen met boven de 1800-2000 m sneeuwval. Echter stelt het met zo’n 5 cm verse sneeuw niet zoveel voor. In de rest van het Alpengebied is het vooral erg zonnig weer en is het tot in de middag helemaal blauw. In de loop van de dag kunnen wel wat stapelwolken ontstaan, met name in de zuidoostelijke Alpen kunnen deze zich ontwikkelen tot een enkele bui. Maar over het algemeen zijn de stapelwolken ongevaarlijk en zullen in de meeste gevallen geen regen produceren. De nul-graden grens ligt vandaag tussen de 2200 m in de noordelijke Alpen tot zo’n 2800-3000 m in de zuidelijke Alpen. In de noord Alpen waait een frisse noordwesten wind.

Op zaterdag is het door een binnentrekkend koufront zwaar bewolkt in de noordelijke Alpen en valt er neerslag op uitgebreide schaal. In het noorden daalt de sneeuwvalgrens naar zo’n 1500 m en deels ook nog lager. Wat zuidelijker ligt deze grens wat hoger tot maximaal 2000 m. In de zuid franse Alpen blijft het gewoon zonnig met wat enkele wolken. Ook in de Italiaanse Alpen blijft het meest droog met uitzondering van de grensgebieden in het noorden.

Komende zondag wordt er vanuit het noordwesten koude vochtige lucht tegen het Alpenmassief aan gestuwd. Goed te zien is dat de grens tussen de warme lucht in het zuiden en de koele lucht in het noorden precies boven het Alpengebied ligt. Bron: Wetterzentrale.de

Zondag staat er een stevige en koude noordwestenwind die wederom voor veel buien zorgt in de noordelijke Alpen met sneeuwval boven de 1200-1500 m. Verder naar het zuiden toe in de Italiaanse Alpen en de zuid-Franse Alpen is het droger en valt er nauwelijks neerslag en heeft men te maken met een koude noordföhn wind. Door de föhn is het hier meest zonnig met enkele wolken boven de bergen. Tot maandag morgen kan er in de noordelijke Alpen boven de 1200-1500 m zo’n 10-20 cm verse sneeuw gaan vallen. Geen weer voor een lekkere bergwandeling dus. De enkele skigebieden op hoogte die nog open zijn, krijgen echter wel weer een lekker opfrisser.

Komende week draait de stroming langzaam van noordwest naar noordoost en wordt er vanaf het continent in een strakke stroming behoorlijk koude lucht aangevoerd met sneeuwval tot in de lagere delen van de Alpen tot gevolg. Bron: wetterzentrale.de

Zo’n 20 tot 50 cm verse sneeuw is dan niet uitgesloten

De dagen daarna blijven de noordelijke Alpen last houden van de noordelijke stroming waarbij er steeds weer koude en vochtige lucht naar de bergen wordt getransporteerd. Met name op dinsdag en woensdag gaat er in de noordelijke Alpen veel sneeuw vallen. Zo’n 20 tot 50 cm verse sneeuw is dan niet uitgesloten. De beste papieren zijn voor de zuid Franse Alpen die een beetje in de luwte liggen van het slechte weer. De zon zal zich hier na het weekend veel laten zien. Ook in de Italiaanse Alpen is het meest droog met behoorlijk wat zonneschijn.

De totale hoeveelheid verse sneeuwval t/m komende donderdagochtend in de Alpen. Goede te zien is dat er in de noordelijke staugebieden een enorm pak sneeuw gaat vallen met hoeveelheden tot 70 cm verse sneeuw en lokaal ook nog meer. Op de Gross Glockner Hoch Alpenstrasse zijn ze voorlopig dus nog niet klaar met sneeuwruimen. Bron: Bergfex.com
In de pluim verwachtingen voor de temperatuur met als prikpunt Innsbruck in Oostenrijk. Ondanks de spreiding van de modellen is er duidelijk een neerwaardse trend waarneembaar in de temperatuur en gaat het komende week flink afkoelen in met name de noord Alpen. Bron: Kachelmannwetter.com

bron: alpenweerman.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer