ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Komende tijd grote kans op veel vallende sterren in Nederland

Door Edwin Hagenouw | Bron: NOS.nl

Op veel plekken in Nederland zijn de komende nachten meer vallende sterren te zien dan gebruikelijk, met een piek in de nacht van 12 op 13 augustus. De aarde trekt dan door de zogenoemde Perseïden, een wolk van stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle.

De komeet 109P/Swift-Tuttle, ook bekend als de komeet Swift-Tuttle is een periodieke komeet die onafhankelijk van elkaar ontdekt werd door Lewis Swift op 16 juli 1862 en door Horace Parnell Tuttle op 19 juli 1862.

De komeet verscheen opnieuw in 1992 en werd herontdekt door de Japanse astronoom Tsuruhiko Kiuchi. Stof afkomstig van de komeet volgt dezelfde baan rond de Zon en geeft aanleiding tot de meteorenzwerm van de Perseïden.

Volgens Weeronline kunnen in de pieknacht 65 vallende sterren per uur te zien zijn. Maar dit jaar valt het hoogtepunt samen met volle maan, waardoor veel vallende sterren moeilijk of helemaal niet te zien zijn. Ook kan bewolking nog roet in het eten gooien.

Zoek een donkere plek

De beste plek om te kijken is in het open veld op een plek waar het donker is, dus niet in de stad of in de buurt van kassen. Wie de meeste vallende sterren wil zien moet kijken naar het noordoosten, naar een punt op ongeveer twee derde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.

Vallende sterren
Vallende sterren. Foto: pxhere.com

Vorig jaar werd het zicht op de Perseïden in grote delen van het land belemmerd door dikke bewolking. Alleen in het zuidoosten konden liefhebbers zo’n honderd vallende sterren per uur zien. Meer info lees je hier.


Lees hier de leukste en meest persoonlijke reisverhalen


 

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.