Komende tijd grote kans op veel vallende sterren in Nederland
Komende tijd grote kans op veel vallende sterren in Nederland
Door Edwin Hagenouw | Bron: NOS.nl
Op veel plekken in Nederland zijn de komende nachten meer vallende sterren te zien dan gebruikelijk, met een piek in de nacht van 12 op 13 augustus. De aarde trekt dan door de zogenoemde Perseïden, een wolk van stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle.
De komeet 109P/Swift-Tuttle, ook bekend als de komeet Swift-Tuttle is een periodieke komeet die onafhankelijk van elkaar ontdekt werd door Lewis Swift op 16 juli 1862 en door Horace Parnell Tuttle op 19 juli 1862.
De komeet verscheen opnieuw in 1992 en werd herontdekt door de Japanse astronoom Tsuruhiko Kiuchi. Stof afkomstig van de komeet volgt dezelfde baan rond de Zon en geeft aanleiding tot de meteorenzwerm van de Perseïden.
Volgens Weeronline kunnen in de pieknacht 65 vallende sterren per uur te zien zijn. Maar dit jaar valt het hoogtepunt samen met volle maan, waardoor veel vallende sterren moeilijk of helemaal niet te zien zijn. Ook kan bewolking nog roet in het eten gooien.
Zoek een donkere plek
De beste plek om te kijken is in het open veld op een plek waar het donker is, dus niet in de stad of in de buurt van kassen. Wie de meeste vallende sterren wil zien moet kijken naar het noordoosten, naar een punt op ongeveer twee derde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
Vorig jaar werd het zicht op de Perseïden in grote delen van het land belemmerd door dikke bewolking. Alleen in het zuidoosten konden liefhebbers zo’n honderd vallende sterren per uur zien. Meer info lees je hier.
Lees hier de leukste en meest persoonlijke reisverhalen
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.