Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Borneo is het twee na grootste eiland ter wereld. Het ligt in Zuid-Oost Azië en is gedeeltelijk Maleisisch (Sabah en Sarawak), Indonesisch (Kalimantan) en bevat verder het zelfstandige land(je) Brunei. Borneo staat bekend om de paradijselijke stranden en eeuwenoude regenwouden. De hoogste piek van het eiland is meer dan 4000 meter.
Borneo is ook de plek waar je de oeran-oetang -de mensaap met de roodbruine vacht- kunt vinden, maar daar gaat het helaas niet zo goed mee. Heeft de oeran-oetang al jaren de status ‘bedreigd’, sinds 2016 is dat ‘kritisch bedreigd’.

Orang-oetans in de metershoge bomen

Ikzelf bezocht Borneo zo’n 10 jaar geleden,  en verbleef toen een aantal dagen in het Wildlife Camp van Uncle Tan. Ik zal nooit meer vergeten dat we super vroeg waren opgestaan om een trek te maken in de omgeving, in de hoop orang-oetans te zien. Na een flink aantal uur lopen keerden we terug naar het kamp, helaas zonder deze fantastische dieren gezien te hebben. Maar toen… we waren al bijna terug, de gids liep een stukje vooruit en we waren nog geen 300 meter van het kamp, toen ik boven in de bomen wat hoorde ritselen. Ik keek omhoog en ja hoor! Daar zaten ze: een moeder met haar kleine baby, lekker naar ons te loeren! We hebben zeker een uur over die laatste 300 meter gedaan.
Ik schrok dan ook best wel toen vorig jaar bekend werd dat de orang-oetang op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) de status ‘ernstig bedreigd’ kreeg, de hoogste risicocategorie. Er werd zelfs gezegd dat deze vriendelijke mensaap binnen 10 jaar uitgestorven zou zijn.

Orang-oetangbaby in een boom op Borneo
Orang-oetangbaby in een boom op Borneo. Foto: naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Hart van Borneo 10 jaar beschermd

In oktober 2007 tekenden de drie landen van Borneo gezamenlijk de Heart of Borneo Declaration. Het doel van deze overeenkomst was om de biodiversiteit, waaronder de orang-oetan, te beschermen. Ondanks dat er gesproken wordt van het hart van Borneo, betreft het juist een soort mozaïek van kleine beschermde gebieden.
Het Wereld Natuur Fonds van Indonesië en Maleisië samen publiceerden ter gelegenheid van de tienjarige samenwerking voor de natuurlijk een rapport over de status van de planten en dieren op Borneo.

Goed, maar eigenlijk vooral slecht nieuws

Het goede nieuws is, is dat de Declaration z’n vruchten heeft afgeworpen, maar dan uitsluitend in de gebieden die onder het Heart of Borneo vallen. Daar is het regenwoud de laatste tien jaar bijna niet in omvang afgenomen, wat fantastisch nieuws is.
Helaas is dat niet genoeg reden tot feest. In alle andere gebieden is de achteruitgang desastreus te noemen. Het WNF waarschuwt dat het voor die plaatsen zo goed als te laat is, zeker wanneer de komende vijf jaar volgens ‘business as usual’ verder gegaan wordt met het kappen van bomen. Zij vrezen dan ook dat ‘Zonder grote en gecoördineerde inspanningen om natuur te herstellen, te herbebossen en beter te beschermen een aantal unieke ecosystemen op Borneo niet meer te redden zijn.’

Wil het hele artikel lezen? Ga dan naar de website van het Wereld Natuur Fonds.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in