Advertentie
Zwarte Woud
Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Woud

Kort geleden berichtten we al over het 10-jarig jubileum van het Hart van Borneo. In 2007 tekenden Maleisie, Indonesie en Brunei -de drie landen waaruit Borneo bestaat- een convenant met als doel de biodiversiteit te beschermen. Belangrijk onderdeel daarvan is de bescherming van de orang-oetan, die helaas sinds 2016 van status bedreigd naar kritisch bedreigd is gegaan.

Hart van Borneo is nog niet genoeg

Ondanks de naam ‘hart’ is het beschermd gebied eigenlijk een soort van mozaïek van losse gebiedjes die onder de bescherming vallen. Binnen deze gebieden is het de afgelopen 10 jaar erg goed gegaan. Het regenwoud is daar praktisch niet afgenomen, en de planten en dieren daar hebben het heerlijk.
Helaas is het voor het gebied buiten de beschermde zones een ander verhaal en is er op dezelfde en zelfs grotere schaal doorgegaan met ontbossing. Tussen 1973 en 2005 verloor de orang-oetan door ontbossing en bosbranden bijna de helft van het leefgebied. Een volgende 9% volgde tussen 2005 en 2015. Het blijkt daardoor dat het huidige Hart van Borneo niet genoeg is om het voortbestaan van de orang-oetan te garanderen.

Flinke uitbreiding leefgebied

Gelukkig is er nu ook goed nieuws te melden. Het huidige gebied wordt nu uitgebreid met 400.000 ha oftewel 4.000 km2. Het gebied waar de uitbreiding plaatsvindt, is Sarawak, een deelstaat van Maleisië. Hopelijk lukt het daarmee om het uitsterven van de orang-oetan een halt toe te roepen.

Bron: WNF

Foto: WWF/Anup Shah / naturepl.com

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in