ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Goed nieuws vanuit Colombia! Het natuurpark Serranía de Chiribiquete is uitgebreid tot wel 4.3 miljoen hectare. Hiermee is het in één klap het grootste beschermde tropische regenwoud ter wereld geworden. Nou klinkt dat natuurlijk hartstikke groot, maar het zei mij eigenlijk niks. Daarom heb ik even opgezocht dat Nederland zo’n 3.4 miljoen hectare groot is, exclusief oppervlaktewater. Weet je dat ook weer.

Samenwerking tussen o.a. het WNF en de Colombiaanse overheid

De vergroting van het park werd afgelopen februari al aangekondigd door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Het park zou toen met 1.5 miljoen hectare worden uitgebreid. Inmiddels is dat dus gebeurd en ook is het aangewezen als Unesco werelderfgoed vanwege de onschatbare waarde voor de natuur en de mens.
Wat dit precies betekent zie je in onderstaand prachtige filmpje.

Enorm gebied in de Colombiaanse Amazone

Het Serranía de Chiribiquete-park ligt in het hart van het Amazonegebied in Colombia. Het heeft een enorme biodiversiteit, zowel op het gebied van planten als van dieren. Hiertoe behoren ook een aantal bedreigde diersoorten, zoals de laaglandtapir, reuzenotter, reuzenmiereneter, jaguars en de Chiribiquete Smaragdkolibri, die alleen maar op deze plaats voorkomt.

Naast natuur ook cultuur en geschiedenis

Niet alleen herbergt dit gebied planten en dieren, ook wonen er nog meerdere oorspronkelijke stammen van mensen die nog leven zoals ze dat al honderden jaren doen. Ook zijn er prehistorische rotsschilderingen te vinden op de vele ‘tepuis’, oftewel aan de top afgevlakte rotsformaties die overal boven het oerwoud uittorenen.

Chiribiquete beschermd voor de toekomst

De recente geschiedenis was voor Chiribiquete verre van positief. De klimaatveranderingen en ontbossing ten gunste van agrarische activiteiten heeft het regenwoud geen goed gedaan. Ook was er veel extreme houtkap en natuurlijk de verre van politiek stabiele situatie in het land. Wanneer dit zo doorgaat, zal tegen 2030 meer dan een kwart van het Amazonewoud zijn verdwenen. Het is te hopen dat dit door deze verandering een halt toegeroepen kan worden!

Bron: WWF
Foto: Pixabay

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.