klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Goed nieuws vanuit Colombia! Het natuurpark Serranía de Chiribiquete is uitgebreid tot wel 4.3 miljoen hectare. Hiermee is het in één klap het grootste beschermde tropische regenwoud ter wereld geworden. Nou klinkt dat natuurlijk hartstikke groot, maar het zei mij eigenlijk niks. Daarom heb ik even opgezocht dat Nederland zo’n 3.4 miljoen hectare groot is, exclusief oppervlaktewater. Weet je dat ook weer.

Samenwerking tussen o.a. het WNF en de Colombiaanse overheid

De vergroting van het park werd afgelopen februari al aangekondigd door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Het park zou toen met 1.5 miljoen hectare worden uitgebreid. Inmiddels is dat dus gebeurd en ook is het aangewezen als Unesco werelderfgoed vanwege de onschatbare waarde voor de natuur en de mens.
Wat dit precies betekent zie je in onderstaand prachtige filmpje.

Enorm gebied in de Colombiaanse Amazone

Het Serranía de Chiribiquete-park ligt in het hart van het Amazonegebied in Colombia. Het heeft een enorme biodiversiteit, zowel op het gebied van planten als van dieren. Hiertoe behoren ook een aantal bedreigde diersoorten, zoals de laaglandtapir, reuzenotter, reuzenmiereneter, jaguars en de Chiribiquete Smaragdkolibri, die alleen maar op deze plaats voorkomt.

Naast natuur ook cultuur en geschiedenis

Niet alleen herbergt dit gebied planten en dieren, ook wonen er nog meerdere oorspronkelijke stammen van mensen die nog leven zoals ze dat al honderden jaren doen. Ook zijn er prehistorische rotsschilderingen te vinden op de vele ’tepuis’, oftewel aan de top afgevlakte rotsformaties die overal boven het oerwoud uittorenen.

Chiribiquete beschermd voor de toekomst

De recente geschiedenis was voor Chiribiquete verre van positief. De klimaatveranderingen en ontbossing ten gunste van agrarische activiteiten heeft het regenwoud geen goed gedaan. Ook was er veel extreme houtkap en natuurlijk de verre van politiek stabiele situatie in het land. Wanneer dit zo doorgaat, zal tegen 2030 meer dan een kwart van het Amazonewoud zijn verdwenen. Het is te hopen dat dit door deze verandering een halt toegeroepen kan worden!

Bron: WWF
Foto: Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer