Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Een keer in je leven zwemmen met een majestueuze walvishaai, schattige babyschildpadjes begeleiden op hun weg naar zee nadat ze uit het ei zijn gekropen of dolfijnen zien spelen in de golven. Deze ervaringen staan bij veel mensen op hun bucketlist. Vaak zijn dergelijke activiteiten alleen zeer seizoensgebonden op bestemmingen te beleven. In het Sultanaat Oman kunnen bezoekers een groot deel van het jaar met slechts één uitstapje alle drie de vakjes op hun lijstje afvinken en blijvende herinneringen mee naar huis nemen.

Onvergetelijke ontmoetingen met walvishaaien, schildpadden en dolfijnen

Snorkel met walvishaaien voor de kust van Muscat

Walvishaaien zijn enorme, maar zachtaardige wezens en volkomen ongevaarlijk. Van juli tot november voelen ’s werelds grootste vissen, met een gemiddelde lengte van zes tot tien meter, zich bijzonder op hun gemak in de planktonrijke wateren rond de Golf van Oman. Op enkele kilometers van de hoofdstad Muscat, in het natuurreservaat Daymaniyat Islands, kunnen bezoekers al snorkelend, duikend of zwemmend heel dicht bij de vreedzame reuzen komen. De fascinerende zeereuzen zijn ook te vinden bij de Omaanse exclave Musandam.

Kijk hoe zeeschildpadden hun eieren leggen en uit het ei komen

Een gerimpelde huid, een stevig schild en 225 miljoen jaar op aarde – zeeschildpadden zijn de oudste nog levende reptielen en lijken uit een andere tijd te stammen. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom de mens een bijzondere fascinatie voor ze koestert. Bij de kustplaats Sur in Oman, op ongeveer drie uur rijden van Muscat, ligt het natuurreservaat Ras Al Jinz. Hier bevindt zich een van de weinige stranden ter wereld waar zeeschildpadden het hele jaar door aan land komen om hun eieren te leggen.

© Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Vier van de zeven bestaande soorten, hoofdzakelijk de groene zeeschildpad, maar ook de karetschildpad en de onechte karetschildpad en de olive ridley-zeeschildpad, nestelen hier op dit strand. Volwassen vrouwtjes keren om de twee tot drie jaar terug naar hun geboorteplaats en leggen, afhankelijk van de soort, 50 tot 200 eieren in een zandkuil, vaak tot wel drie keer tijdens één enkele broedperiode. Ongeveer 55 dagen later begint het grote uitkomen.

De beste tijd om schildpadden in Oman te zien is tijdens de hete zomermaanden. De rest van het jaar is echter ook een goede tijd om zowel het leggen als het uitbroeden van de eieren te bekijken. Aangezien het strand van Ras Al Jinz niet openbaar is, kun je deze alleen bezoeken met een gegidste rondleiding. Verder zijn het eiland Masirah en de stranden bij Duqm en Salalah ook populaire broedplaatsen voor schildpadden.

Zie de dolfijnen jagen en spelen

Dolfijnen zijn bekwame, snelle jagers en dol op sardines. In de Dhofar-regio in het uiterste zuiden van Oman, rond de stad Salalah, wacht bezoekers met een beetje geluk een waar spektakel. Grote scholen sardines verzamelen zich hier voor de kust en trekken dolfijnen aan. Om ze te bekijken, hoef je niet eens op een boot te stappen. Vanaf de hoge kliffen die veel stranden in de regio omgeven, zijn de zwarte schaduwen in de zee goed te zien.

© Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Het duurt niet lang of de eerste glanzende rug duikt plotseling op uit de blauwe oceaan en stormt achter de sardines aan; even later duikt een hele school dolfijnen op. De slimme dieren kunnen ook van dichtbij vanaf een boot worden bekeken, bijvoorbeeld georganiseerd door het lokale Around the Ocean. Het is niet zelden dat een half dozijn dolfijnen de motorboot vergezelt, spelend in de golven met elegante sprongen. Met name van november tot maart zwemmen er vele scholen sardientjes voor de kust van Salalah, wat talloze dolfijnen aantrekt.

Hoofdfoto © Fahad Al Maashri, Daymaniat Shells

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer