klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Afgelopen vijftien jaar ongeveer evenveel dieren geteld

Door: Pauline van der Waal

Zo’n twee jaar geleden schreef ik nog dat het WNF ervan overtuigd was dat als de afname van het aantal orang-oetans op hetzelfde tempo door zou gaan, het binnen tien jaar gedaan zou zijn. Het lijkt er nu toch op dat het aantal mensapen zich stabiliseert.

Populatie ongeveer gelijk

WWF-Maleisië heeft cijfers naar buiten gebracht dat het aantal orang-oetans op Sabah (Maleisisch Borneo) de laatste 15 jaar ongeveer gelijk is gebleven. Dat zijn er in totaal ongeveer 11.000. In sommige regio’s is het aantal dieren zelfs licht gestegen.
Het Wereldnatuurfonds geeft aan dat deze hoopgevende berichten te danken zijn aan bossen waar verantwoord gekapt wordt. De grootste bedreiging voor deze vriendelijke mensapen is namelijk het verdwijnen van hun leefomgeving. Bovendien wordt er in deze gebieden niet op de apen gejaagd.

Orang-oetan aan de rand van een rivier op Borneo. Foto: Pixabay
Orang-oetan aan de rand van een rivier op Borneo. Foto: Pixabay

Soms stijging, maar ook dalingen te zien

De mensapen hebben een groot leefgebied nodig, en op veel plaatsen wordt dat meer en meer versnipperd. Dit is vooral het geval in gebieden waar palmolie vandaan komt. Bovendien is de vegetatie daar erg eenzijdig, terwijl orang-oetans op zoek gaan naar vruchten en zaden. In regio’s Kulamba en Tabin -bekend van de palmolie- waren respectievelijk 30% en 15% minder orang-oetans te vinden. Het helpt ook niet mee dat orang-oetans maar eens in de drie tot vijf jaar kunnen bevallen van een jong.

Hoe nu verder?

Dat de populatie niet is afgenomen is natuurlijk enorm goed nieuws. Maar het blijft belangrijk ervoor te zorgen dat dit zo blijft. Hiervoor worden bijvoorbeeld stukken bos met elkaar verbonden met stroken groen. Op deze manier wordt het leefgebied van de orang-oetans kunstmatig groot gehouden. Daarnaast is het natuurlijk onverminderd belangrijk om het verantwoorde bosbeheer voort te zetten, ter bescherming van de leefomgeving én de orang-oetans.

Bron: WNF


Lees hier meer artikelen over WILDLIFE


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer