Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Afgelopen vijftien jaar ongeveer evenveel dieren geteld

Door: Pauline van der Waal

Zo’n twee jaar geleden schreef ik nog dat het WNF ervan overtuigd was dat als de afname van het aantal orang-oetans op hetzelfde tempo door zou gaan, het binnen tien jaar gedaan zou zijn. Het lijkt er nu toch op dat het aantal mensapen zich stabiliseert.

Populatie ongeveer gelijk

WWF-Maleisië heeft cijfers naar buiten gebracht dat het aantal orang-oetans op Sabah (Maleisisch Borneo) de laatste 15 jaar ongeveer gelijk is gebleven. Dat zijn er in totaal ongeveer 11.000. In sommige regio’s is het aantal dieren zelfs licht gestegen.
Het Wereldnatuurfonds geeft aan dat deze hoopgevende berichten te danken zijn aan bossen waar verantwoord gekapt wordt. De grootste bedreiging voor deze vriendelijke mensapen is namelijk het verdwijnen van hun leefomgeving. Bovendien wordt er in deze gebieden niet op de apen gejaagd.

Orang-oetan aan de rand van een rivier op Borneo. Foto: Pixabay
Orang-oetan aan de rand van een rivier op Borneo. Foto: Pixabay

Soms stijging, maar ook dalingen te zien

De mensapen hebben een groot leefgebied nodig, en op veel plaatsen wordt dat meer en meer versnipperd. Dit is vooral het geval in gebieden waar palmolie vandaan komt. Bovendien is de vegetatie daar erg eenzijdig, terwijl orang-oetans op zoek gaan naar vruchten en zaden. In regio’s Kulamba en Tabin -bekend van de palmolie- waren respectievelijk 30% en 15% minder orang-oetans te vinden. Het helpt ook niet mee dat orang-oetans maar eens in de drie tot vijf jaar kunnen bevallen van een jong.

Hoe nu verder?

Dat de populatie niet is afgenomen is natuurlijk enorm goed nieuws. Maar het blijft belangrijk ervoor te zorgen dat dit zo blijft. Hiervoor worden bijvoorbeeld stukken bos met elkaar verbonden met stroken groen. Op deze manier wordt het leefgebied van de orang-oetans kunstmatig groot gehouden. Daarnaast is het natuurlijk onverminderd belangrijk om het verantwoorde bosbeheer voort te zetten, ter bescherming van de leefomgeving én de orang-oetans.

Bron: WNF


Lees hier meer artikelen over WILDLIFE


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer