Braces en meer op Podobrace.nlPodobrace

Het aantal reizigers dat vanuit het buitenland contact opneemt met alarmcentrale Eurocross met een melding over hondsdolheid neemt de afgelopen jaren toe. In 2017 lag het aantal meldingen zo’n 60% hoger dan het jaar daarvoor, en ook in 2018 is er weer een opgaande trend te zien.

Wat is hondsdolheid of rabiës?

Vaak denken mensen aan een hond die krankzinnig en met het schuim op zijn bek op je af komt stuiven om je aan te vallen. Op zich kan dat, maar vaak is er aan het dier nog niets te zien en heb je dus geen idee dat ‘ie besmet met het levensgevaarlijke virus.
De ziekte begint met niet-specifieke ziekteverschijnselen zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna kan er hyperactiviteit, stijfheid van de nek, spierkrampen en verlamming optreden. Wordt iemand eenmaal ziek, is de kans op herstel uiterst gering. Uiteindelijk leiden complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen tot de dood. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan 60.000 mensen aan rabiës.
Meer over Rabiës vind je op de site van de Rijksoverheid.

Pas op met dieren in het buitenland

In Nederland komt de ziekte niet meer voor, met uitzondering van een mildere variant bij vleermuizen. In veel buitenlanden is het risico echter onverminderd hoog. De meeste meldingen kwamen de afgelopen jaren uit Indonesië, Thailand en Vietnam.
Hoewel gezien de naam de link naar honden wordt gelegd, zijn dus ook vleermuizen, katten, vossen en vooral ook apen een bron van besmetting. Je kunt deze dodelijke infectieziekte oplopen door een beet van een besmet dier, maar ook een krab of een lik kan het virus overdragen. Pas dus een beetje op wanneer je dat lieve hondje wilt aaien, of er brutale apen zijn die het eten uit je hand willen stelen.

Behandeling en preventie

Zo, het is wel duidelijk dat hondsdolheid geen kattepies is. Gelukkig is het wel te behandelen, als je er maar snel genoeg bij bent. Bestaat er de kans dat je besmet bent met het virus? Dan is het zaak dat je zo snel mogelijk twee verschillende injecties toegediend krijgt. Eén daarvan, immunoglobuline, is lastig verkrijgbaar en zeker niet altijd op voorraad in elk ziekenhuis. Soms moet je daarom naar een andere stad of land om de medicatie toch te kunnen krijgen.

Rabies
Fotocredits: Raphael Schaller

Ga je langer op reis, kan het verstandig zijn om je preventief te laten inenten tegen rabiës. Maar let op: dit maakt je niet immuun! Je hebt hooguit wat langer de tijd om in een ziekenhuis te geraken om de injecties te krijgen. Het voordeel is dat je de moeilijker verkrijgbare immunoglobuline-injectie in dat geval niet meer nodig hebt.

Wil je meer weten over inentingen voor je reizen? Lees dan ons artikel over vaccinaties.

Bron: Eurocross Assistance

Foto: Pixabay

advertentieSpanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here