Haal je vaccinatie, al is dat niet genoeg!

Door: Pauline van der Waal

Het aantal reizigers dat vanuit het buitenland contact opneemt met alarmcentrale Eurocross met een melding over hondsdolheid neemt de afgelopen jaren toe. In 2017 lag het aantal meldingen zo’n 60% hoger dan het jaar daarvoor, en in 2018 en 2019 stijgt het aantal nog steeds door.

Wat is hondsdolheid of rabiës?

Vaak denken mensen aan een hond die krankzinnig en met het schuim op zijn bek op je af komt stuiven om je aan te vallen. Op zich kan dat, maar vaak is er aan het dier nog niets te zien en heb je dus geen idee dat ‘ie besmet met het levensgevaarlijke virus.
De ziekte begint met niet-specifieke ziekteverschijnselen zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna kan er hyperactiviteit, stijfheid van de nek, spierkrampen en verlamming optreden. Wordt iemand eenmaal ziek, is de kans op herstel uiterst gering. Uiteindelijk leiden complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen tot de dood. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan 60.000 mensen aan rabiës.
Meer over Rabiës vind je op de site van de Rijksoverheid.

Aapjes lijken zo lief, maar ze kunnen flink bijten! Foto: Pixabay
Aapjes lijken zo lief, maar ze kunnen flink bijten! Foto: Pixabay

Pas op met dieren in het buitenland

In Nederland komt de ziekte niet meer voor, met uitzondering van een mildere variant bij vleermuizen. In veel buitenlanden is het risico echter onverminderd hoog. De meeste meldingen kwamen de afgelopen jaren uit Indonesië, Thailand en Vietnam, maar Rabiës komt zowel voor in Afrika, Azië als ook bepaalde delen van Midden- en Zuid-Amerika.
Hoewel gezien de naam de link naar honden wordt gelegd, zijn dus ook vleermuizen, katten, vossen en vooral ook apen een bron van besmetting. Je kunt deze dodelijke infectieziekte oplopen door een beet van een besmet dier, maar ook een krab of een lik kan het virus overdragen. Pas dus een beetje op wanneer je dat lieve hondje wilt aaien, of er brutale apen zijn die het eten uit je hand willen stelen.

In de Bat Cave in Vietnam vind je... juist! Foto: Pixabay
In de Bat Cave in Vietnam vind je… juist! Foto: Pixabay

Behandeling en preventie

Zo, het is wel duidelijk dat hondsdolheid geen kattepis is. Gelukkig is het wel te behandelen, als je er maar snel genoeg bij bent. Bestaat er de kans dat je besmet bent met het virus? Dan is het zaak dat je zo snel mogelijk twee verschillende injecties toegediend krijgt. Eén daarvan, immunoglobuline, is lastig verkrijgbaar en zeker niet altijd op voorraad in elk ziekenhuis. Soms moet je daarom naar een andere stad of land om de medicatie toch te kunnen krijgen.

Naast honden en apen zijn vleermuizen regelmatig drager van het Rabiësvirus. Foto: Pixabay
Naast honden en apen zijn vleermuizen regelmatig drager van het Rabiësvirus. Foto: Pixabay

Laat je vooraf vaccineren

Ga je langer op reis, kan het verstandig zijn om je preventief te laten inenten tegen rabiës. Maar let op: dit maakt je niet immuun! Je hebt hooguit wat langer de tijd om in een ziekenhuis te geraken om de injecties te krijgen. Het voordeel is dat je de moeilijker verkrijgbare immunoglobuline-injectie in dat geval niet meer nodig hebt.

Wil je meer weten over inentingen voor je reizen? Lees dan ons artikel over vaccinaties.

Bron: Eurocross Assistance | Foto’s: Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer