Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Wat een verlies van deze bijzondere dieren

Door: Pauline van der Waal

Zo’n drie jaar jaar geleden was het wereldnieuws. In Kenia was een witte giraf ontdekt, samen met haar al even witte baby. Een jaar later kreeg de vrouwtjesgiraf opnieuw een kleintje, en ook deze was wit. Nu is bekend geworden dat twee van de drie door stropers zijn omgebracht.

Witte kleur voor giraffen uniek

Hoewel je eerste gedachte waarschijnlijk is dat de giraffen lijden aan albinisme, is dat niet het geval. De kleur (of eigenlijk het gebrek daaraan) wordt veroorzaakt door ‘Leucisme’. Hierbij kunnen de huidcellen geen pigment aanmaken, maar kunnen andere organen wel gewoon kleur hebben. Zo hebben deze giraffen donkere ogen. Bij albinisme missen alle organen pigment, wat de roze of rode ogen van albino’s verklaart.

In onderstaand filmpje -uit betere tijden- wordt uitgelegd hoe de giraffen aan hun witte kleur komen.

Alleen nog maar botten over

De rangers van Ishaqbini Hirola Conservancy vonden in het wildpark waar de giraffen leefden alleen nog maar twee skeletten. Ze gaan ervan uit dat ze zijn gedood door stropers. De rangers waren specifiek op zoek gegaan, omdat de giraffen voor een langere tijd niet waren waargenomen. Dit was opvallend. Onderzoekers ter plaatse gaven aan dat ze vermoeden dat de giraffen al minstens vier maanden geleden zijn gedood.
Wat rest is één witte mannetjesgiraf, het eerdergeboren jong van de nu omgebrachte moeder. Enkele jaren geleden is er ook in buurland Tanzania een witte giraf gespot, maar ook deze is daarna niet meer gezien.

Wat de stropers bezielde om juist deze giraffen te doden, is mij niet bekend. Wellicht wilden ze iets met de bijzondere witte huid? De rangers en de wildparkmanager spreken in ieder geval van een bijzonder trieste dag.

Bronnen: National Geographic en CNN
Hoofdfoto: Pauline van der Waal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer