Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wat een verlies van deze bijzondere dieren

Door: Pauline van der Waal

Zo’n drie jaar jaar geleden was het wereldnieuws. In Kenia was een witte giraf ontdekt, samen met haar al even witte baby. Een jaar later kreeg de vrouwtjesgiraf opnieuw een kleintje, en ook deze was wit. Nu is bekend geworden dat twee van de drie door stropers zijn omgebracht.

Witte kleur voor giraffen uniek

Hoewel je eerste gedachte waarschijnlijk is dat de giraffen lijden aan albinisme, is dat niet het geval. De kleur (of eigenlijk het gebrek daaraan) wordt veroorzaakt door ‘Leucisme’. Hierbij kunnen de huidcellen geen pigment aanmaken, maar kunnen andere organen wel gewoon kleur hebben. Zo hebben deze giraffen donkere ogen. Bij albinisme missen alle organen pigment, wat de roze of rode ogen van albino’s verklaart.

In onderstaand filmpje -uit betere tijden- wordt uitgelegd hoe de giraffen aan hun witte kleur komen.

Alleen nog maar botten over

De rangers van Ishaqbini Hirola Conservancy vonden in het wildpark waar de giraffen leefden alleen nog maar twee skeletten. Ze gaan ervan uit dat ze zijn gedood door stropers. De rangers waren specifiek op zoek gegaan, omdat de giraffen voor een langere tijd niet waren waargenomen. Dit was opvallend. Onderzoekers ter plaatse gaven aan dat ze vermoeden dat de giraffen al minstens vier maanden geleden zijn gedood.
Wat rest is één witte mannetjesgiraf, het eerdergeboren jong van de nu omgebrachte moeder. Enkele jaren geleden is er ook in buurland Tanzania een witte giraf gespot, maar ook deze is daarna niet meer gezien.

Wat de stropers bezielde om juist deze giraffen te doden, is mij niet bekend. Wellicht wilden ze iets met de bijzondere witte huid? De rangers en de wildparkmanager spreken in ieder geval van een bijzonder trieste dag.

Bronnen: National Geographic en CNN
Hoofdfoto: Pauline van der Waal

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer