klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Wat een verlies van deze bijzondere dieren

Door: Pauline van der Waal

Zo’n drie jaar jaar geleden was het wereldnieuws. In Kenia was een witte giraf ontdekt, samen met haar al even witte baby. Een jaar later kreeg de vrouwtjesgiraf opnieuw een kleintje, en ook deze was wit. Nu is bekend geworden dat twee van de drie door stropers zijn omgebracht.

Witte kleur voor giraffen uniek

Hoewel je eerste gedachte waarschijnlijk is dat de giraffen lijden aan albinisme, is dat niet het geval. De kleur (of eigenlijk het gebrek daaraan) wordt veroorzaakt door ‘Leucisme’. Hierbij kunnen de huidcellen geen pigment aanmaken, maar kunnen andere organen wel gewoon kleur hebben. Zo hebben deze giraffen donkere ogen. Bij albinisme missen alle organen pigment, wat de roze of rode ogen van albino’s verklaart.

In onderstaand filmpje -uit betere tijden- wordt uitgelegd hoe de giraffen aan hun witte kleur komen.

Alleen nog maar botten over

De rangers van Ishaqbini Hirola Conservancy vonden in het wildpark waar de giraffen leefden alleen nog maar twee skeletten. Ze gaan ervan uit dat ze zijn gedood door stropers. De rangers waren specifiek op zoek gegaan, omdat de giraffen voor een langere tijd niet waren waargenomen. Dit was opvallend. Onderzoekers ter plaatse gaven aan dat ze vermoeden dat de giraffen al minstens vier maanden geleden zijn gedood.
Wat rest is één witte mannetjesgiraf, het eerdergeboren jong van de nu omgebrachte moeder. Enkele jaren geleden is er ook in buurland Tanzania een witte giraf gespot, maar ook deze is daarna niet meer gezien.

Wat de stropers bezielde om juist deze giraffen te doden, is mij niet bekend. Wellicht wilden ze iets met de bijzondere witte huid? De rangers en de wildparkmanager spreken in ieder geval van een bijzonder trieste dag.

Bronnen: National Geographic en CNN
Hoofdfoto: Pauline van der Waal

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer