ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Wat een verlies van deze bijzondere dieren

Door: Pauline van der Waal

Zo’n drie jaar jaar geleden was het wereldnieuws. In Kenia was een witte giraf ontdekt, samen met haar al even witte baby. Een jaar later kreeg de vrouwtjesgiraf opnieuw een kleintje, en ook deze was wit. Nu is bekend geworden dat twee van de drie door stropers zijn omgebracht.

Witte kleur voor giraffen uniek

Hoewel je eerste gedachte waarschijnlijk is dat de giraffen lijden aan albinisme, is dat niet het geval. De kleur (of eigenlijk het gebrek daaraan) wordt veroorzaakt door ‘Leucisme’. Hierbij kunnen de huidcellen geen pigment aanmaken, maar kunnen andere organen wel gewoon kleur hebben. Zo hebben deze giraffen donkere ogen. Bij albinisme missen alle organen pigment, wat de roze of rode ogen van albino’s verklaart.

In onderstaand filmpje -uit betere tijden- wordt uitgelegd hoe de giraffen aan hun witte kleur komen.

Alleen nog maar botten over

De rangers van Ishaqbini Hirola Conservancy vonden in het wildpark waar de giraffen leefden alleen nog maar twee skeletten. Ze gaan ervan uit dat ze zijn gedood door stropers. De rangers waren specifiek op zoek gegaan, omdat de giraffen voor een langere tijd niet waren waargenomen. Dit was opvallend. Onderzoekers ter plaatse gaven aan dat ze vermoeden dat de giraffen al minstens vier maanden geleden zijn gedood.
Wat rest is één witte mannetjesgiraf, het eerdergeboren jong van de nu omgebrachte moeder. Enkele jaren geleden is er ook in buurland Tanzania een witte giraf gespot, maar ook deze is daarna niet meer gezien.

Wat de stropers bezielde om juist deze giraffen te doden, is mij niet bekend. Wellicht wilden ze iets met de bijzondere witte huid? De rangers en de wildparkmanager spreken in ieder geval van een bijzonder trieste dag.

Bronnen: National Geographic en CNN
Hoofdfoto: Pauline van der Waal

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.